Bogactwo smaków i kolorów - PRZEPISY NA SIERPIEŃ - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Bogactwo smaków i kolorów - PRZEPISY NA SIERPIEŃ

Bogactwo smaków i kolorów - PRZEPISY NA SIERPIEŃ

Autor zdjęcia/źródło: Przepisy na sierpień, congerdesign, TheAndrasBarta, keem1201 Pixabay

Czego nie zdążyło ogrzać lipcowe słońce „walczące” z burzami, to z pewnością zostanie dopieszczone promieniami słonecznymi w sierpniu. Sierpniowe owoce i warzywa są pyszne i dorodne, co najlepiej z nich przyrządzić?

Sierpień to  czas największych zbiorów, dlatego w tym miesiącu przypada szczytowy okres żniw. Rolnicy cieszą się z udanej pogody, a my konsumenci z dorodnych plonów. Nie jestem wegetarianką, lecz latem chętnie rezygnuję z mięsa na rzecz pysznych warzyw i owoców. Nie ma innej możliwości, aby nasycić się do woli, „napchać” na cały rok urodzajnymi zbiorami z pól. Smaku i jakości dostępnych przez cały rok warzyw i owoców zupełnie nie można porównywać do tych letnich. Chętnie więc zaproszę Was do skorzystania z kilku przepisów na potrawy, które powinniśmy przygotowywać szczególnie w sierpniu. Wszystkie wybrane dania są wegetariańskie, bo nawet kochający mięso powinni latem, chociaż czasami,  przerzucić się na potrawy jarskie. Jedząc dużo warzyw i owoców można w pełni poczuć lato.

Sałatka z ogórkowych wstążek

Składniki:

  • 2 ogórki wężowe, bez pestek, ze skórą
  • 300-400 g pomidorów bez skóry i pestek pokrojonych w kostkę
  • 3 cebule dymki pokrojone w plasterki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 zmiażdżony ząbek  czosnku
  • trochę posiekanej kolendry
  • 1 łyżka octu winnego
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Ogórki kroić wzdłuż na cienkie paseczki.
  2. Posypać solą i odstawić na 10 minut .
  3. Ogórki osuszyć na ręczniku papierowym, wymieszać z pomidorami i dymką.
  4. Całość polać sosem (wymieszane oliwa, ocet winny, czosnek, kolendra i cukier) przed podaniem.

Chłodnik ogórkowy

Składniki:

  • 1 litr maślanki
  • 8 ogórków gruntowych
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • ewentualnie kilka listków mięty
  • sól i pieprz

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Ogórki obierać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na 15 minut, żeby puściły sok.
  2. Odcisnąć ogórki, przełożyć do miski i wymieszać z maślanką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem (oraz miętą).
  3. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby chłodnik się schłodził, a smaki przegryzły.

Placuszki z cukinią

Składniki:

  • 30 g mąki pszennej
  • 1 starta na dużych oczkach cukinia
  • 50 ml mleka
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 jajko

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Przesianą mąkę wymieszać z solą i pieprzem.
  2. Dodać roztrzepane jajko i powoli wlewając mleko wszystko mieszać na gładkie ciasto
  3. Następnie ciasto połączyć ze starta cukinią
  4. Smażyć po 2 minuty z każdej strony aż będą rumiane
  5. Podawać z tzatzikami.

Arbuzowa sałatka z fetą

Składniki:

  • dwie garści pomidorków koktajlowych
  • miseczka miąższu z arbuza
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 ogórka wężowego
  • kilka rzodkiewek
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 opakowanie sera feta
  • 2 cebulki dymki
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • kilka listków mięty
  • sól i pieprz

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Pomidorki przekroić na pół, arbuza bez pestek, oczyszczoną paprykę i ogórka  w skórce pokroić w kosteczkę, a rzodkiewki w plasterki.
  2. Warzywa wymieszać z dwiema łyżkami oliwy.
  3. Dodać połowę pokrojonej w kostkę fety, jedną posiekaną dymkę i połowę mięty pokrojonej w paseczki i wszystko wymieszać.
  4. Resztę fety, mięty i dymek zmiksować z jogurtem 
  5. i oregano, doprawić solą i pieprzem.
  6. Sałatkę polać sosem i podawać z kawałkiem bagietki.

Kukurydza posypana serem

Składniki:

  • kilka kolb kukurydzy
  • 1 łyżka startego parmezanu (lub innego twardego sera) na 1 kolbę kukurydzy
  • odrobina masła
  • posiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Gotować kukurydzę w osolonej wodzie przez 10 minut.
  2. Gorące kolby posmarować masłem, doprawić sola i pieprzem, posypać starty parmezanem i natką.
  3. Podawać jako samodzielną przekąskę lud do pieczonego kurczaka.

ZOBACZ TAKŻE:

Przetwory z ogórków TOP 5 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW>>

Pyszna lemoniada i inne napoje na upał>>