Opublikowany przez:
Joanna P.
Redakcja
2017-08-11 11:37:38
Autor zdjęcia/źródło:
Przepisy na sierpień, congerdesign, TheAndrasBarta, keem1201 Pixabay
Czego nie zdążyło ogrzać lipcowe słońce „walczące” z burzami, to z pewnością zostanie dopieszczone promieniami słonecznymi w sierpniu. Sierpniowe owoce i warzywa są pyszne i dorodne, co najlepiej z nich przyrządzić?
Sierpień to czas największych zbiorów, dlatego w tym miesiącu przypada szczytowy okres żniw. Rolnicy cieszą się z udanej pogody, a my konsumenci z dorodnych plonów. Nie jestem wegetarianką, lecz latem chętnie rezygnuję z mięsa na rzecz pysznych warzyw i owoców. Nie ma innej możliwości, aby nasycić się do woli, „napchać” na cały rok urodzajnymi zbiorami z pól. Smaku i jakości dostępnych przez cały rok warzyw i owoców zupełnie nie można porównywać do tych letnich. Chętnie więc zaproszę Was do skorzystania z kilku przepisów na potrawy, które powinniśmy przygotowywać szczególnie w sierpniu. Wszystkie wybrane dania są wegetariańskie, bo nawet kochający mięso powinni latem, chociaż czasami, przerzucić się na potrawy jarskie. Jedząc dużo warzyw i owoców można w pełni poczuć lato.
Sałatka z ogórkowych wstążek
Składniki:
- 2 ogórki wężowe, bez pestek, ze skórą
- 300-400 g pomidorów bez skóry i pestek pokrojonych w kostkę
- 3 cebule dymki pokrojone w plasterki
- 1 łyżeczka soli
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- trochę posiekanej kolendry
- 1 łyżka octu winnego
- szczypta cukru
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ogórki kroić wzdłuż na cienkie paseczki.
- Posypać solą i odstawić na 10 minut .
- Ogórki osuszyć na ręczniku papierowym, wymieszać z pomidorami i dymką.
- Całość polać sosem (wymieszane oliwa, ocet winny, czosnek, kolendra i cukier) przed podaniem.
Chłodnik ogórkowy
Składniki:
- 1 litr maślanki
- 8 ogórków gruntowych
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- ewentualnie kilka listków mięty
- sól i pieprz
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ogórki obierać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na 15 minut, żeby puściły sok.
- Odcisnąć ogórki, przełożyć do miski i wymieszać z maślanką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem (oraz miętą).
- Doprawić solą i pieprzem.
- Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby chłodnik się schłodził, a smaki przegryzły.
Placuszki z cukinią
Składniki:
- 30 g mąki pszennej
- 1 starta na dużych oczkach cukinia
- 50 ml mleka
- szczypta soli i pieprzu
- 1 jajko
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Przesianą mąkę wymieszać z solą i pieprzem.
- Dodać roztrzepane jajko i powoli wlewając mleko wszystko mieszać na gładkie ciasto
- Następnie ciasto połączyć ze starta cukinią
- Smażyć po 2 minuty z każdej strony aż będą rumiane
- Podawać z tzatzikami.
Arbuzowa sałatka z fetą
Składniki:
- dwie garści pomidorków koktajlowych
- miseczka miąższu z arbuza
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 ogórka wężowego
- kilka rzodkiewek
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 opakowanie sera feta
- 2 cebulki dymki
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- kilka listków mięty
- sól i pieprz
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Pomidorki przekroić na pół, arbuza bez pestek, oczyszczoną paprykę i ogórka w skórce pokroić w kosteczkę, a rzodkiewki w plasterki.
- Warzywa wymieszać z dwiema łyżkami oliwy.
- Dodać połowę pokrojonej w kostkę fety, jedną posiekaną dymkę i połowę mięty pokrojonej w paseczki i wszystko wymieszać.
- Resztę fety, mięty i dymek zmiksować z jogurtem
- i oregano, doprawić solą i pieprzem.
- Sałatkę polać sosem i podawać z kawałkiem bagietki.
Kukurydza posypana serem
Składniki:
- kilka kolb kukurydzy
- 1 łyżka startego parmezanu (lub innego twardego sera) na 1 kolbę kukurydzy
- odrobina masła
- posiekana natka pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Gotować kukurydzę w osolonej wodzie przez 10 minut.
- Gorące kolby posmarować masłem, doprawić sola i pieprzem, posypać starty parmezanem i natką.
- Podawać jako samodzielną przekąskę lud do pieczonego kurczaka.
ZOBACZ TAKŻE: