Opublikowany przez: ULA
Kwas foliowy przez cały okres ciąży?
Badania naukowe dowodzą, iż regularne zażywanie kwasu foliowego przed i w czasie ciąży zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u dziecka nawet o ponad 70 procent, ale działa w ten sposób tylko do 6 tygodnia ciąży i dlatego szczególnie powinien być przyjmowany przed zajściem w ciążę.
Dobrym i naturalnym źródłem są nie tylko warzywa liściaste takie jak szpinak, brokuły, kapusta czy sałata, ale i rośliny strączkowe, owoce (maliny, kiwi, awokado), kiełki pszenne, żółtka jaj, wątroba, nerki. Trzeba jednak pamiętać, że kwas foliowy jest bardzo wrażliwy na działanie promieni słonecznych i wysoką temperaturę. Warzyw bogatych w witaminę w takim przypadku nie gotujemy - tylko jemy na surowo lub „parzymy”.
DHA, kwas z grupy Omega 3 odpowiedzialny jest za wykształcenie prawidłowego funkcjonowania układu sercowo – naczyniowego, rozwój komórek nerwowych, mózgu oraz wzroku. Znajdziemy go w tłustych rybach takich jak śledzie, łososie czy makrele, dlatego kobieta w ciąży powinna spożywać ryby przynajmniej 2 razy w tygodniu.
Nie zaleca się jednak jedzenia ryb wędzonych, całkowicie przeciwwskazane są surowe. Kupując ryby należy wiedzieć, że niektóre z nich mogą zawierać śladowe ilości metali ciężkich (np. tuńczyk, rekin), szkodliwych dla rozwoju płodu. Przyjmowanie DHA najlepiej jest rozpocząć od pierwszego trymestru do całego okresu karmienia piersią.
Jesteś w ciąży? Koniecznie odwiedź nasze warsztaty dla przyszłych mam. To świetna okazja, by zapytać o radę Eksperta i zadbać o swoje zdrowie i urodę.
ZAPISZ SIĘ NA BEZPŁATNE WARSZTATY:
Oczywiście, to bardzo ważna wiedza! |
|
83,8% |
Nie, chciałam/chciałem mieć niespodziankę! |
|
16,2% |
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.