Cukrowy odwyk: jak przestać jeść cukier i jak unikać cukru dodanego - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Cukrowy odwyk: jak przestać jeść cukier i jak unikać cukru dodanego

Cukrowy odwyk: jak przestać jeść cukier i jak unikać cukru dodanego

Autor zdjęcia/źródło: Photo by Thomas Kelley on Unsplash

Jak odzwyczaić się od słodzonego jedzenia? Nie tylko słodyczy, ale także potraw słonych, które zawierają w sobie pokłady cukru dodanego? To jest możliwe i wcale nie takie trudne. Zobacz jak to zrobić skutecznie.

Cukier nie jest zdrowy. Ostatnio dużo się o tym mówi i nikt już chyba nie wierzy w hasło: „cukier krzepi”. Naukowcy i lekarze biją na alarm w związku z coraz większą liczbą chorób spowodowanych nadwagą i otyłością, także wsród dzieci! Od czego zacząć cukrowy detoks? Od nauki czytania etykiet wszystkich kupowanych produktów i umiejętności rozpoznawania pod iloma różnymi  nazwami kryje się cukier i w miarę możliwości przygotowywania posiłków samodzielnie. 

  • Naucz się pod jakimi nazwami kryje się cukier na etykietach (m. in.: syrop glukozowo-fruktozowy, syrop kukurydziany, dekstroza, fruktoza, karmel, laktoza, manitoza, maltodekstryna, słód kukurydziany)
  • Sprawdzaj ile jest cukru dodanego, a ile naturalnego
  • Im wyżej na liście składników znajduje się cukier, tym jest go więcej

Trwa debata nad zwiększeniem  podatku od słodyczy i napojów słodzonych. Ma to związek z plagą nadwagi i otyłości wśród Polaków, a zwłaszcza wśród dzieci. Niestety, jestesmy za to odpowiedzialni, my dorośli - zarówno producenci jak i ci, którzy bezrefleksyjnie „karmią” dzieci cukrem. To od nas zależy czy dziecko ma dostęp do słodyczy i co wybiera kiedy jest bez nas. A edukacja i wyrabianie dobrych nawyków żywieniowych nie jest proste, zważywszy, że pierwszym smakiem jaki poznajemy, jeszcze w życiu prenatalym, jest właśnie słodki.  

>>> Czytaj też: Dietetyk radzi: co kryje się na sklepowych półkach, czyli jak czytać etykiety produktów spożywczych!

Dlaczego tak lubimy cukier i słodycze?

Słodki smak poznajemy jako pierwszy, jeszcze w łonie matki. Słodkie są także dojrzałe owoce i warzywa, natomiast trujące lub zepsute produkty mają smak gorzki. Oznacza to, że słodki smak jest sprzymierzeńcem człowieka - pomaga odróżniać to co jadalne, od tego co trujące. Haczyk tkwi w tym, że w przeszłości naturalnie dojrzałe owoce i warzywa występowały w naturze tylko przez kilka miesięcy w roku… I wreszcie, słodki smak pobudza w mózgu ośrodek nagrody, stąd tak łatwo o uzależnienie. Problem z nadmiernym spożyciem cukru, często nieświadomym, zaczął się w chwili, w której producenci żywności zorientowali się, że dosładzane produkty lepiej się sprzedają. By “oszukać” nasz zmysł smaku i ukryć słodycz, dokładają kwaśne e smaku dodatki spożywcze. W ten sposób powstają produkty szkodzące zdrowiu, a których organizm szybko zaczyna się domagać. Niestety, cukier w różnych formach, dodawany jest do gotowych wytrawnych (!) sosów do potraw, chleba, konserw, słonych przekąsek, jogurtów, mlecznych deserków dla dzieci... Często nie mamy świadomości jak dużo codziennie zjadamy dodanego cukru w różnych gotowych produktach.

>>> Czytaj też: Przerażający RAPORT NFZ: Jesteśmy w szponach cukru! Jemy go coraz więcej

Co ciekawe, spożycie czystego cukru, czyli tego zjadanego świadomie, np. z posłodzoną herbatą lub kawą, spadło o prawie 6kg na osobę rocznie, ale w tym samym czasie wzrosło spożycie cukru dodanego o prawie 12 kg rocznie!!!

Cukrowy odwyk: jak się odzwyczaić od cukru?

Cukrowy detoks nie będzie łatwy. Mówiąc szczerze jest najtrudniejszy, bo z jedzenia nie da się zrezygnować. Ale jest możliwy do przeprowadzenia i to w całkiem krótkim czasie. Najtrudniejsze będą pierwsze dni. Po około dwóch tygodniach zmiany będą już zauważalne, pozostanie tylko wyrobienie nowych, lepszych nawyków. Jak to zrobić?

  • Detoks od cukru najlepiej przeprowadzać odstawiając wszystko co go zawiera na ok. 10 dni. Od razu, a nie zmniejszając codziennie porcję. Przez pierwsze dni może boleć głowa, nastrój będzie daleki od dobrego, czasem nawet depresyjny, może pojawić się irytacja, czasem nawet lęk. 
  • Do posiłków przygotowywanych samodzielnie dodawaj zioła, które wzmacniają i poprawiają smak, oraz pij wodę i herbaty ziołowe – zwłaszcza jeśli herbatę piłaś słodzoną.
  • Staraj się być zajęta, żeby nie myśleć o ciastkach i czekoladzie.
  • Myj zęby po posiłkach – smak mięty zniechęca do dalszego jedzenia.

Po kilku dniach zauważysz, że owoce i warzywa są o wiele bardziej słodkie, dopiero teraz poznasz ich prawdziwy smak. Zdziwisz się jak słodki potrafi być pomidor i zielony ogórek...

Odwyk od cukru potraktuj jako zmianę codziennych nawyków. Potrwa to zaledwie kilka tygodni, a po około dwóch miesiącach nie jedzenia dosładzanych produktów uwolnisz się od cukrowego nałogu! By wytrwać i przetrwać towarzyskie wydarzenia, takie jak urodziny czy święta korzystaj z przepisów na pyszne ciasta i desery z burakami, dynią czy cukinią... Życie bez cukru dodanego jest możliwe, a nawet może być bardzo przyjemne, bo bez dolegliwości ze strony układu trawiennego (cukier fermentując w jelitach powoduje wzdęcia) oraz z zauważlnym spadkiem wagi i dobrym humorem, niezaleznie od tego czy zjadłaś ukochany batonik czy nie.

>>> Czytaj też: Rozwiązania legislacyjne i edukcayjne w zakresie ograniczenia spożywania cukru

Dużo prawdy jest w powiedzeniu: „jesteśmy tym, co jemy”. Bądźmy świadomi co kupujemy, czytajmy etykiety. Tylko początkowo zakupy będą trwały nieco dłużej. Nie kupując dosładzanych produktów wywieramy wpływ na producentów i zmuszamy ich do opracowywania nowych, lepszych, receptur. Warto walczyć o swoje zdrowie i dobre samopoczucie!