Dieta na dobry wzrok - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Dieta na dobry wzrok

Stosujemy diety, aby schudnąć i ładnie wyglądać. Tymczasem odpowiednia dieta nie powinna być chwilowa, ale powinna stanowić przepis na życie. To co jemy wpływa na pracę całego organizmu – w tym na wzrok. Które produkty wpływają korzystnie na wzrok?

Dieta na dobry wzrok

Autor zdjęcia/źródło: freerangestock.com

Odpowiednio zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi witamin i składników odżywczych, aby całe ciało funkcjonowało prawidłowo. Słowo dieta większości kojarzy się z wyrzeczeniami, z ograniczeniem jedzenia i utratą wagi. Tymczasem organizm potrzebuje energii, aby dobrze pracować. Co więcej, ograniczenie niektórych składników może przyczynić się do pogorszenia wzroku.

Witaminy na dobry wzrok

Witamina A jest niezbędna, aby widzieć dobrze i ostro. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania i odnowy receptorów, które odbierają bodźce świetlne. Neutralizuje wolne rodniki i uzupełnia działanie witaminy E. Niedobór witaminy A w organizmie prowadzi do kurzej ślepoty – pogorszenia widzenia po zmroku.

Jeżeli zbagatelizujemy wszelkie objawy i nie wzbogacimy organizmu w Witaminę A, możemy całkowicie stracić wzrok. Nie znaczy to, że musimy stosować suplementy i spożywać wszystko, co zawiera tę witaminę. Obie skrajności, za mało i za dużo, są niezdrowe.Nadmiar Witaminy A jest dla człowieka toksyczny. Wszystko z umiarem i w odpowiedniej ilości. Wystarczy, że dieta będzie urozmaicona.

Najkorzystniej jest spożywać warzywa i owoce, które zawierają prowitaminę A czyli beta-karoten, na przykład: marchewka, szczaw, szpinak, czerwona papryka, mango, papaja, dynia, melon, cykoria, brokuły, pomidory, brzoskwinie, szparagi. Co jest również ważne, do wchłaniania prowitaminy A i przetwarzania jej w witaminę A w organizmie, niezbędne są tłuszcze – dlatego do przyrządzonych surówek należy dodawać odrobinę oleju. Witaminę A możemy również znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego: żółtko jaja, ryby, margaryna, masło, wątróbka, mleko, twarogi.

Witamina E to najsilniejszy przeciwutleniacz. Witaminę E znajdziemy w olejach roślinnych, orzechach i ziarnach słonecznika.

Witamina C nie tylko pomaga w zwalczaniu infekcji i uodparnia nasz organizm. Witamina C ma większą moc, niż nam się wydaje. Odżywia soczewkę i reguluje proces wytwarzania łez. Znajdziemy ją w czerwonej papryce, czarnej porzeczce oraz surowych warzywach.

Wpływ mikroelementów

Nie tylko witaminom zawdzięczamy dobry wzrok. Mikroelementy takie jak: cynk i miedź, także mają coś do powiedzenia. Miedź w tym przypadku, wykazuje działanie przeciwutleniające. Możemy ją znaleźć w orzechach, grzybach i owocach morza. Cynk pozwala na szybsze przyzwyczajenie się oka do zmiany oświetlenia. Brak cynku przyczynia się do znacznego pogorszenia wzroku. Najwięcej cynku możemy znaleźć w rybach, drobiu i ostrygach.

Najnowsze komentarze

  • 178.36.*.*Ikona zgłaszania komentarza
    Warto odżywiać się z głową. Dobry wzrok jest bardzo ważny.