Dieta na ładną cerę - co jeść by olśniewać zdrową i ładną skórą? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Dieta na ładną cerę - co jeść by olśniewać zdrową i ładną skórą?

Dieta na ładną cerę - co jeść by olśniewać zdrową i ładną skórą?

Autor zdjęcia/źródło: Dieta na ładną cerę@pixabay

Co jeść, by mieć ładną cerę? Często skupiamy się na kosmetykach i pielęgnacji, a zapominamy o ważniejszej kwestii - czyli diecie. Które produkty spożywcze wybierać, a co z diety wyeliminować, aby mieć zdrową i ładną skórę? RADZIMY

Szybie tempo życia, stres, klimatyzacja, tytoń i alkohol, niedobór snu, opalanie bez wysokich filtrów oraz makijaż noszony cały dzień sprawiają, że kosmetyki choćby najlepsze, wykorzystujące najnowsze technologie, to za mało dla naszej cery. Potrzebuje ona jeszcze mocnego wsparcia od wewnątrz. Co powinna zawierać dieta, by cieszyć się ładną cerą, bez trądziku, przebarwień i pękających naczynek?

Zdrowa dieta dla ładnej cery – co powinna zawierać?

Dieta dobra dla skóry powinna dostarczać nam przede wszystkim:

  • witamin

  • mikro i makroelementów

  • kwasów tłuszczowych

  • antyoksydantów

  • wody

Unikać powinniśmy natomiast cukru i wysoko przetworzonej żywności. Możemy też suplementować witaminy i mikroelementy, jednak nie wszystkie przyswajamy tak jak obiecują to producenci. Z drugiej strony stosując kilka różnych suplementów łatwo o przedawkowanie, co też może być groźne dla organizmu. Dobrym rozwiązaniem, zanim zaczniemy suplementację, jest wykonanie badań kontrolnych.

  • Witaminy dla ładnej cery - najlepszym źródłem witamin są owoce i warzywa. Witaminy A odpowiedzialna jest przede wszystkim za odnowę komórek, czyli spowalnia starzenie skóry. Witaminy z grupy B przeciwdziałają łojotokowi, i pomagają utrzymać zdrowy koloryt skóry. Witamina C – zabezpiecza skórę przed trądzikiem i pękającymi naczynkami. Witamina E odpowiada za sprężystość skóry. Witamina K ułatwia natomiast przyswajanie witaminy D, oraz sprawia, ze zmniejsza się cienie pod oczami i pękające naczynka. Witamin dostarczają nam przede wszystkim warzywa i owoce spożywane na surowo, gdyż poddawane wysokiej temperaturze tracą część swoich cennych właściwości. Dbajmy o jak największą ich różnorodność. Latem korzystajmy z lokalnych owoców i warzyw: jabłek, gruszek, moreli, wiśni, jagód, malin, marchwi, bobu, jarmużu, brokułów. Zimą nie żałujmy sobie cytrusów, batatów i awokado. Ciekawe: najwięcej witaminy A zawierają żółte, pomarańczowe i czerwone owoce oraz zielone warzywa.
  • Za wygląd skóry odpowiedzialne są również mikro i makroelementy. Do najważniejszych należą selen – ma wpływ na kondycję włosów i elastyczność skóry, potas – zapobiega wysuszaniu skóry, cynk – wpływa na szybsze gojenie ran i przeciwdziała wypryskom i zmarszczkom, krzem zabezpiecza naczynka przed pękaniem, oraz miedź i żelazo dobrze wpływające na koloryt skóry. Mikro i makroelementy znajdziemy w orzechach (orzechy brazylijskie są świetnym źródłem selenu), pestkach dyni i słonecznika, fasoli, daktylach, otrębach i produktach pełnoziarnistych, awokado oraz w produktach pochodzenia zwierzęcego – w owocach morza i wątróbce.
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe niezbędnym elementem budującym zdrową i ładną skórę są , zwłaszcza omega-3. Są one składnikiem błon komórkowych i mają udział w odnawianiu skóry. NNKT sprawiają także, że skóra jest bardziej odporna na działanie promieni UV, bardziej sprężysta i odporna na alergeny i chemikalia. Znajdziemy je przede wszystkim w rybach morskich – im bardziej tłustych tym lepiej, czyli w łososiu, makreli, śledziach, w olejach roślinnych – w naszej strefie klimatycznej świetne są lniany i rzepakowy oraz w orzechach i żółtkach jaj.
  • Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze osłabiają szkodliwe działanie wolnych rodników (uszkodzonych cząsteczek w organizmie, z jednym brakującym lub w nadmiarze elektronem) powodujących mutacje komórek i zmiany nowotworowe. Im organizm starszy tym potrzebuje więcej dostarczania antyoksydantów z zewnątrz. Ważne by dostarczać ich zarówno w diecie jak i w kosmetykach. Antyoksydanty znajdziemy w skórkach winogron, orzechach ziemnych, zielonej herbacie, kawie, kakao i jagodach.

Pamiętajmy, by dieta była jak najbardziej urozmaicona. Witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe i mikroelementy potrzebują się wzajemnie. Żeby organizm przyswoił witaminę C potrzebne jest żelazo, a witaminy A,D, E i K rozpuszczają się w tłuszczach.

Woda w diecie na ładna cerę

Elementem diety o którym nie możemy zapomnieć jest oczywiście woda, a właściwie jej odpowiednia ilość. Szacunkowo przyjmuje się, że dorosła kobieta, przeciętnej budowy ciała potrzebuje ok. 2 litrów wody dziennie, a mężczyzna 2,5 litra. Nie oznacza to wypijania takiej ilości czystej wody. Dostarczamy ją też w owocach, warzywach i zupach. Podczas opałów lub dużego wysiłku fizycznego zapotrzebowanie organizmu na wodę może zwiększyć się nawet o 1 litr. Pamiętajmy też, że najwięcej powody pozostanie w organizmie kiedy będziemy pić często, a małe jej ilości. Również odpowiednia podaż wody pozwoli ustrzec się obrzęków. Na co dzień najlepiej pić wodę średnio zmineralizowaną i źródlaną.

Czego unikać w diecie na ładną cerę?

Przede wszystkim staramy się unikać cukru i żywności wysoko przetworzonej – pozbawionej w większości cennych składników odżywczych. Cukier jest natomiast odpowiedzialny za zwiększenie procesu glikacji, czyli niszczenie struktury białek budujących w skórze kolagen. Cukier jest też często współodpowiedzialny za powstawanie na skórze trądziku.

Również na przykład jedzenie pikantne nie sprzyja ładnej cerze - a zwłaszcza naczynkowej. Nadmiar kawy może skórę odwadniać, a używki (np. tytoń) przyspieszają proces starzenia i mogą sprawić, że cera stanie się szara i pozbawiona blasku.

CZYTAJ TEŻ:

>> ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA - CZY WARTO JĄ KUPOWAĆ?

>> DIETETYCZNE PRZEPISY W SAM RAZ NA LATO