Groźne niedobory witaminy D – jak im zapobiegać? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Groźne niedobory witaminy D – jak im zapobiegać?

Groźne niedobory witaminy D – jak im zapobiegać?

Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu

Witamina D3 wykazuje zróżnicowane oddziaływanie fizjologiczne – nie tylko na tkankę kostną, ale wiele innych tkanek i układów. Jednak jej niedobory są rozpowszechnione w Polsce, Europie i na innych kontynentach; dotyczą zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Według szacunków, występują u 50-80% populacji na świecie.

Witamina D i jej niedobory – jak wpływają na organizm?

W organizmie główną funkcją witaminy D (z udziałem jej aktywnego metabolitu, kalcytriolu) jest regulacja wchłaniania wapnia z przewodu pokarmowego. Witamina D jest również niezbędna do utrzymania prawidłowego stężenia wapnia i fosforu we krwi, zapewniającego właściwe działanie układu nerwowego i gęstości mineralnej kości.

Niedobory witaminy D nie tylko prowadzą do zaburzeń mineralizacji tkanki kostnej i zmniejszania masy kostnej, ale mogą przyczyniać się do różnorodnych patologii. Wywierają niekorzystny wpływ m.in. na siłę i masę mięśniową, a także na czynność układów: sercowo-naczyniowego, nerwowego i immunologicznego. Podejrzewa się, że niedobry witaminy D mogą wiązać się z rozwojem niektórych chorób nowotworowych.

Zasoby witaminy D w organizmie ocenia się na postawie stężenia jej pochodnej – kalcydiolu (25(OH)D) we krwi. Niedobór stwierdza się, jeśli stężenie kalcydiolu w surowicy krwi jest mniejsze od 50 nmol/l (20 ng/ml)

Źródła witaminy D3 – jak unikać jej niedoborów?

Witamina D należy składników odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach. Jej główne źródło powinna stanowić synteza skórna pod wpływem działania promieni słonecznych. Jednak ograniczają ją różnorodne czynniki, nie tylko słabe nasłonecznienie od października do marca  w naszej szerokości geograficznej, ale też zanieczyszczenie powietrza, stosowanie kremów z filtrem, długotrwałe przebywanie w pomieszczeniach czy predyspozycje osobnicze związane z wiekiem, pigmentacją skóry (duża zawartość melaniny w skórze wymaga dłuższej ekspozycji na promieniowanie słoneczne) lub stanami patologicznymi (np. po oparzeniach).

Według aktualnych norm żywienia dla populacji Polski, dziennie wystarczające spożycie (adequate intake, AI) witaminy D wynosi 15 µg (600 IU) cholekalcyferolu (witaminy D3). Ale w przypadku suplementacjidzienna dawka witaminy D3  jest większa: 800–2000 IU (dla osób dorosłych).

Pokarmowymi źródłami witaminy D3 są produkty pochodzenia zwierzęcego, jaja, podroby (wątroba wołowa, wieprzowa, nerki wieprzowe), mięso (indyk, kurczak), tłuste ryby i masło. W witaminę D obligatoryjnie wzbogacane są również margaryny. W Polsce tłuszcze (oprócz tłuszczu mlecznego) mogą być wzbogacane w witaminę D w ilości do 7,5 μg (300 IU) na 100 g produktu.

Najbogatsze źródło cholekalcyferolu stanowioną tłuste ryby morskie:

  • węgorz
  • łosoś
  • śledź
  • sardynka
  • makrela

Sprawdź więcej na: https://www.vitrumd3.pl/wskazania-i-dawkowanie/