Grzybica jelit – przyczyny i objawy choroby. Prawidłowa dieta umożliwiająca powrót do zdrowia - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Grzybica jelit – przyczyny i objawy choroby. Prawidłowa dieta umożliwiająca powrót do zdrowia

Grzybica jelit – przyczyny i objawy choroby. Prawidłowa dieta umożliwiająca powrót do zdrowia

Autor zdjęcia/źródło: @materiały Partnera artykułu

Grzybica jelit naprzemienne nazywana jest grzybicą, drożdżycą lub kandydozą układu pokarmowego. To zaburzenie, którego główną przyczyną jest nieprawidłowa dieta, osłabiony układ immunologiczny lub długoterminowa antybiotykoterapia.

Najczęściej chorują na nią pacjenci cierpiący na różnego rodzaju choroby, których leczenie wymaga przyjmowania dużej ilości antybiotyków o działaniu ekspansywnym na cały organizm. Kandydoza wywoływana jest przez drożdżaki, głównie należące do grupy Candida albicans. Grzyby po dostaniu się do osłabionego organizmu z nieprawidłowo funkcjonującą mikroflorą bakteryjną, bardzo szybko się mnożą i zaczynają bytować na ścianach jelit. Natomiast u osób zdrowych grzyby z grupy Candida albicans są niegroźne i nie wymagają leczenia.

Jakie osoby najbardziej są narażone na grzybicę jelit?

Najczęściej na grzybicę jelit cierpią osoby o mocno osłabionym układzie odpornościowym, stosujące przedłużoną antybiotykoterapią lub  będące po przeszłych zabiegach inwazyjnych. W grupie pacjentów narażonych na kandydozę znajdują się również pacjenci cierpiący na AIDS lub immunosupresję.

Przyczyny rozwoju grzybicy jelit

Grzybica jelit najszybciej rozwija się w organizmach o niskiej odporności i dysfunkcjach równowagi mikroflory jelitowej. Częstymi przyczynami choroby są również nieodpowiednio zbilansowane i szybko spożywane posiłki. Dieta bogata w cukry proste (słodycze, napoje słodzone) sprawia, że organizm ludzki tworzy doskonałe miejsce do rozwoju i bytowania grzybów. Dodatkowo szybkie połykanie pokarmów i ich niepełne rozgryzanie utrudnia prawidłowe trawienie, wchłanianie węglowodanów oraz wydalanie.

Długotrwałe przyjmowanie dużej ilości antybiotyków to kolejna z przyczyn kandydozy układu pokarmowego. Poszczególne antybiotyki wybiórczo zabijają bakterie, nie tylko grożące organizmowi, ale również bakterie występujące naturalnie w jelitach. Regularna eliminacja bakterii, które korzystnie wpływają na działanie układu immunologicznego sprawia, że dochodzi do dysproporcji w mikroflorze jelit i szybciej zaczynają rozwijać się bakterie chorobotwórcze.

Kolejną grupą pacjentów cierpiących na kandydozę układu pokarmowego są osoby żyjące w stresie i ciągłym zmęczeniu, a także chorujący na cukrzycę lub będący po chemioterapii.

Objawy grzybicy układu pokarmowego

Grzybica jelitdaje objawy widoczne na zewnątrz i wewnątrz organizmu.  Do objaw kandydozy widocznych gołym okiem można zaliczyć :

  •       wysypkę
  •       spękane usta
  •       opryszczkę
  •       biały nalot na języku

Pozostałe objawy grzybicy układu pokarmowego:

  •       nagły spadek lub wzrost masy ciała
  •       wymioty
  •       biegunka występująca na zmianę z zaparciami
  •       śluzowate stolce
  •       wzdęcia
  •       alergia pokarmowa
  •       nietolerancja glutenu, mleka lub pszenicy
  •       zwiększony apetyt na słodycze
  •       zakażenia układu moczowego, świąd odbytu
  •       stany depresyjne
  •       stan podgorączkowy, trudności z koncentracją i ciągłe zmęczenie

Leczenie grzybicy jelit

Leczenie grzybicy jelit wymaga uprzedniej diagnozy choroby, którą powinien postawić lekarz specjalista po przeprowadzeniu odpowiednich badań. Więcej informacji odnośnie polecanych badań pozwalających potwierdzić grzybicę jelit można dowiedzieć się na instytut mikroekologii.

W czasie leczenia grzybicy jelit pacjent musi przyjmować przepisane leki przeciwgrzybiczne i wzmacniać się probiotykami. Dodatkowo powinien całkowicie zmienić swoją dietę, ze swoich posiłków całkowicie wyeliminować cukier i produkty zawierające dużą ilość cukrów prostych (miód, słodzone napoje, owoce), a także mąkę pszenną, grzyby i sery pleśniowe.