Opublikowany przez: LTM 2013-12-23 10:22:51
Potrawy nakładajmy na mniejszy talerz. Dobrze jest również nałożyć sobie od razu wszystko co chcemy zjeść. Widok pełnego talerza spowoduje, że zjemy mniej. Zaczynajmy od ryb i produktów białkowych – żołądek rozpocznie trawienie i szybciej odczujemy sytość. – Podczas ucztowania pijmy niskokaloryczny kompot z suszu, który ułatwi naszemu organizmowi świąteczne trawienie. Jeśli nie jesteśmy smakoszami suszu możemy pić po prostu czerwoną herbatę, miętę lub melisę – tłumaczy Angelika Kargulewicz, dietetyk i wykładowca Wyższej Szkoły Edukacji Integracyjnej i Interkulturowej w Poznaniu.
Jedzenie popularnych w okresie zimowym jabłek, pomarańczy, mandarynek czy grejpfrutów również jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Owoce te nie tylko mają niewiele kalorii, ale także dostarczają witamin, a zawarty w nich błonnik i kwasy ułatwiają trawienie – dodaje Angelika Kargulewicz. Pamiętajmy również, że po obfitym posiłku najlepiej jest choć trochę się poruszać. Spacer znacznie ułatwi pracę naszej wątrobie i jelitom.
Przepełniony brzuch często powoduje, że biesiadowanie przestaje być dla nas przyjemnością. Nadmierne jedzenie prowadzi do podniesienia poziomu cukru, po czym dochodzi do gwałtownego wyrzutu insuliny, spadku cukru, a to z kolei powoduje senność, brak energii, a nawet rozdrażnienie. Nie odbierajmy, więc sobie przyjemności nieprzemyślanym łakomstwem.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.