Jak przechowywać szparagi w domu żeby były świeże? Specjaliści radzą - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak przechowywać szparagi w domu żeby były świeże? Specjaliści radzą

Jak przechowywać szparagi w domu żeby były świeże? Specjaliści radzą

Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie Christina Rumpf on Unsplash

Szparagi są bardzo zdrowe, dlatego warto je dobrze przechowywać, aby zachowały swoje cenne właściwości odżywcze na długo.

Sezon na szparagi jest u nas na wiosnę, ale w miarę możliwości warto to zielone warzywo jeść cały rok. Szparagi pochodzą z obszarów Basenu Morza Śródziemnego i Azji. U nas najpopularniejsze są białe i zielone, ale występują również szparagi niebieskie, a nawet różowe. Jednak, żeby zachowały swoje właściwości odżywcze dobrze jest wiedzieć, jak przechowywać szparagi  w domu.

Jak przyrządzić szparagi- zobacz przepisy i porady >>

Jak przechowywać szparagi, aby długo były świeże? Właściwości

Szparagi są źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych. Okazuje się jednak, że każda część szparagów – czyli główka, miękka cześć łodygi i łodyga zdrewniała, może zawierać nieco inne wartości odżywcze. Generalnie warzywo to zawiera sponsor białka, cukrów, błonnika, kwasu foliowego (doskonałe dla kobiet ciężarnych), a także selenu, potasu, magnezu witaminy K. Ale żeby szparagi zachowały swoje właściwości odżywcze, trzeba wiedzieć, jak przechowywać szparagi w domu. A to wcale nie jest takie oczywiste.

Jak przechowywać szparagi? Włóż je do lodówki

Świeże szparagi należy przechowywać w chłodnym miejscu – najlepiej sprawdzi się w tym celu lodówka. Szparagi przechowujemy w pozycji pionowej, główkami do góry. Warzywo to najbardziej lubi temperaturę 2 stopnie i nie powinna być ona niższa. W takich warunkach można przechowywać szparagi do 5 dni.

Eksperci wskazują również, aby szparagi przechowywać w lodówce w folii. Jeszcze inny sposób wskazuje, aby umieścić końcówki łodyżek szparagów w wodzie – wówczas dłużej pozostaną jędrne.

CZYTAJ TEŻ >> Przepisy dla niemowląt na lato - odkrywamy smaki