Opublikowany przez:
Familiepl
2022-05-16 11:01:57
Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie: Unsplash
Sezon na szparagi trwa u nas wyjątkowo krótko. Szparagi pojawiają się wczesną wiosną i wtedy są najpopularniejsze, ale w miarę możliwości warto to zielone warzywo jeść cały rok. Szparagi zawierają bowiem wiele cennych witamin i minerałów. Warzywo to pochodzi z obszarów Basenu Morza Śródziemnego i Azji. U nas najpopularniejsze są białe i zielone, ale występują również szparagi niebieskie, a nawet różowe. Są pyszne i zdrowe, dlatego warto wiedzieć, jak przygotować szparagi.
Warzyw generalnie nie powinno się długo gotować, bo tracą wówczas wiele składników odżywczych. Jak przygotować szparagi, aby były pyszne i zdrowe? Szparagi gotujemy krótko, ponieważ prawidłowo przygotowane powinny być chrupkie. Przygotowanie szparagów zaczynamy od ich obrania – ale tylko tych białych szparagów, zaczynamy je obierać od główki. Zielonych szparagów nie obieramy. Natomiast u obydwu rodzajów obcinamy zdrewniałe końcówki. Koncówek nie wyrzucaj – możesz na nich ugotować pyszną zupę krem.
Jak przygotować szparagi, aby były chrupkie? Przede wszystkim szparagi gotujemy krótko. Przygotowane szparagi wstawiamy pionowo do garnka, aby z wody wystawały główki. Zielone gotujemy około 5 minut, białe nieco dłużej – około 8 minut. Przygotowując szparagi do gotującej wody można dodać kilka kropel oliwy i szczyptę soli oraz cukru.
Szparagi są źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych. Okazuje się jednak, że każda część szparagów – czyli główka, miękka cześć łodygi i łodyga zdrewniała, może zawierać nieco inne wartości odżywcze. Dlatego warto tak przygotować szparagi, aby nie straciły zbyt wiele swoich cennych składników odżywczych i mineralnych.
Szparagi zawierają bowiem sponsor białka, cukrów, błonnika, kwasu foliowego (doskonałe dla kobiet ciężarnych), a także selenu, potasu, magnezu witaminy K. Dlatego warto je wprowadzić do diety na stałe.
CZYTAJ TEŻ>>
Od kiedy arbuzy w diecie niemowlaka?
Jak wyliczyć składkę na ubezpieczenie OC?
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!