Jak przyrządzić szpinak? - ZDROWE I SMACZNE PRZEPISY - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak przyrządzić szpinak? - ZDROWE I SMACZNE PRZEPISY

Szpinak to bardzo zdrowa i pożywna roślina, jednak nie cieszy się on zbytnią popularnością ze względu na swój wygląd i charakterystyczny smak po ugotowaniu czy usmażeniu. Jak przyrządzić szpinak, żeby był nie tylko zdrowy, ale i smaczny? Sprawdźcie nasze przepisy.

Szpinak smażony z czosnkiem i śmietaną

Przygotowany według poniższego przepisu szpinak można zastosować jako nadzienie do naleśników, krokietów, lasagne lub wymieszać z makaronem i posypać startym serem.

(Pixabay @ Jak przyrządzić szpinak?)

Składniki:

  • 1 pęczek świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku (lub więcej w zależności od gustu)
  • 3 - 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka mleka
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • po 1 jajku sadzonym na osobę 
  • szczypiorek
  • koperek

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Liście szpinaku dokładnie umyj pod bieżącą wodą, odetnij stwardniałe łodyżki, osącz i gotuj w niewielkiej ilości wody (ze szczyptą soli) na patelni ok. 5 minut aż szpinak zmięknie. Po tym czasie odcedź. 
  2. Na czystej patelni rozgrzej masło, wrzucć obgotowany szpinak, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy, mieszaj i smaż całość przez ok. 2 - 3 minuty na niewielkim ogniu.
  3. W małej miseczce lub szklance wymieszaj mąkę z mlekiem, śmietaną i roztrzepanym jajkiem. Mieszankę wlej na patelnię ze szpinakiem i szybko mieszaj wszystko, aby jajko się nie ścięło. Smaż ok. 5 - 6 minut na bardzo małym ogniu.
  4. Na drugiej patelni na maśle lub oleju usmaż jajka sadzone.
  5. Na talerze wyłóż porcje smażonego szpinaku, a na wierzch jajko sadzone. Posyp posiekanym szczypiorkiem i/lub koperkiem.


Lasagne ze szpinakiem i cukinią

(Pixabay @ Jak przyrządzić szpinak?)

Składniki (na 3 porcje)

  • 9 płatów lasagne
  • 400 g szpinaku
  • 1 czubata łyżka mascarpone
  • 2 surowe żółtka
  • 1 średnia żółta cukinia (lub zielona)
  • 100 g sera camembert
  • 3 łyżki śmietanki kremowej 30%
  • 30 g parmezanu
  • świeże oregano - opcjonalnie
  • oliwa extra vergine

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Zagotuj osoloną wodę w garnku i włóż płaty lasagne, gotuj przez około 1- 2 minuty, następnie wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na ściereczce kuchennej jeden płat obok drugiego. Żaroodporną formę o wymiarach około 19 x 28 cm posmaruj 1 łyżką oliwy extra vergine. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  2. Szpinak opłucz, otrzep z wody i włóż na suchą patelnię. Podgrzej mieszając przez około pół minuty lub krócej do czasu aż szpinak zwiędnie. Zdejmij z patelni i odciśnij na sicie (szpinak może być lekko wilgotny). Posiekaj na 1 - 2 cm kawałki i włóż z powrotem na jeszcze ciepłą patelnię. Dodaj ser mascarpone i żółtka, wymieszaj. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Cukinię pokrój na cienkie plasterki, ser camembert na kawałeczki. Na dnie naczynia ułóż pierwsze 3 płaty lasagne, na każdym ułóż po około 3 - 4 plasterki cukinii, skrop oliwą (około 1 łyżeczki) i posyp pieprzem. Rozłóż połowę szpinaku i połowę sera camembert (1 łyżkę sera odłóż na wierzch). Połóż kolejne 3 płaty lasagne, cukinię, szpinak i drugą połowę sera. Przykryj pozostałym makaronem i ułóż plasterki cukinii, posyp pieprzem.
  4. Na patelnię po szpinaku wlej 3 łyżki śmietanki kremowej i dodaj odłożoną łyżkę camemberta, podgrzewaj mieszając aż ser się roztopi i powstanie gładki sos. Polej po lasagne (najlepiej po odkrytych częściach makaronu). Wierzch posyp tartym parmezanem i wstaw bez przykrycia do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut. Po upieczeniu posyp oregano.

Zapiekana ryba w zielonym sosie szpinakowym

Składniki:

  • 75 dkg filetów białej ryby (pstrąg, okoń, morszczuk, sola)
  • 2 łyżki pszennej mąki
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju (najlepszy z pestek winogron)
  • cytryna
  • sól


sos:

  • 1 kg świeżego szpinaku lub 3/4 kg mrożonego (najlepszy jest szpinak w całych liściach)
  • 1 spora cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki kwaśnej i gęstej śmietany (co najmniej 18%)
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • masło do wysmarowania naczynia
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Filety umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, odstaw na 10 minut, następnie wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Lekko posól.
  2. Rybę oprósz mąką i usmaż na rumiany kolor na mocno rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem.
  3. Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę. Obrany czosnek pokrój na bardzo cienkie plasterki.
  4. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, wrzuć cebulę i cały czas mieszając smaż przez 3-4 minuty, aż się zeszkli, dodaj czosnek, smaż kilka chwil, dodaj szpinak i smaż przez 2 minuty, aż szpinak przestanie być surowy (mrożony trzeba rozmrozić i odparować z nadmiaru wody).
  5. Śmietanę posól, dokładnie wymieszaj, dodaj do szpinaku, wymieszaj. Zestaw w ognia, dopraw pieprzem i ewentualnie solą.
  6. Filety przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, na nie nałóż sos i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.
  7. Podawaj udekorowaną natką pietruszki najlepiej z puree ziemniaczanym.

SMACZNEGO!


ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Co można zrobić ze śliwek? – NA SŁODKO I SŁONO>>

Syrop z pigwy – przepis na syrop i nalewkę>>

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika monika.g
    monika.gIkona zgłaszania komentarza
    Wypróbuj któryś z tych przepisów, może się w ten sposób do niego przekonacie :) A warto, bo jest bardzo zdrowy.
  • Awatar użytkownika Sonia
    SoniaIkona zgłaszania komentarza
    U nas mało jemy szpinaku, moja rodzinka go nie lubi.