Dzieci uczą się przede wszystkim przez naśladownictwo, dlatego przykład i nawyki rodzica czasem stają się najważniejsze w kształtowaniu przyzwyczajeń małego człowieka. Jednak w rozszerzaniu diety niemowlaka to rodzic stanowi to najważniejsze ogniwo na drodze maluch do zdrowych wyborów w przyszłości.
Wprowadzając nowe składniki i potrawy warto korzystać z rad doświadczonych mam – jak choćby Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr i Moniki Mrozowskiej, które właśnie wydały książkę „Uczta dla maluszka”, z przydatnymi i zdrowymi poradami dla mam małych dzieci. Familie.pl objęło patronatem tę pozycję książkową, jako źródło zdrowych wskazówek w żywieniu niemowlaków i małych dzieci.
Rozszerzanie diety: kiedy podać niemowlakowi pierwszy pokarm i co?
Maluch jest gotowy na rozszerzanie diety, gdy ma silny odruch ssania, otwiera usta przy zbliżaniu łyżeczki, a także potrafi językiem nieco rozdrobnić pokarm i go połknąć.
Zwykle czas ten następuje po 17 tygodniu życia, a więc po około 4 miesiącach. Ale to rodzice najlepiej potrafią ocenić, czy dziecko jest już gotowe i chętne do wprowadzania nowych smaków i pokarmów.
Pierwsze posiłki dla dzieci powinny być rozdrobnione (miksowane). Mogą je stanowić gotowane warzywa i owoce. Doskonale sprawdzą się także kaszki i kleiki - ale bezglutenowe. Podajmy też dziecku wodę i soki (najlepiej przecierowe, bez cukru) do 150 ml na dobę.
W 5-6 miesiącu do warzywnych papek może dojść gotowane mięsko i jajka. Zaczynamy także ekspozycję na gluten – czyli podajemy w bardzo małych ilościach produkty zbożowe.
Kolejne miesiące to czas kiedy w diecie dziecka dodatkowo pojawiają się ryby i surowe warzywa. Posiłek ze zmiksowanego może powoli przyjmować formę rozdrobnioną (7-8 miesiąc). Po 12 miesiącu możemy podawać mleko krowie.
Foto. "Uczta Maluszka" - przepisy
Zdrowe nawyki już od niemowlaka – rozszerzamy dietę z głową
- Warzywa w pierwszym rzędzie. Dzienna porcja warzyw dla dziecka to około 300 gramów. Niemowlaki uczone smaku warzyw od początku rozszerzania diety, nie powinny mieć w przyszłości problemów z ich akceptacją w przyszłości. Nie zniechęcajmy się, gdy dziecko wypluwa nowe warzywa. Warto do nich wracać co jakiś czas i zachęcać maluchy do ponownego spróbowania. Autorki „Uczty dla maluszka” radzą również, aby smaki warzyw w rozszerzaniu diety niemowlaka wprowadzać również proponując maluchowi zdrowe koktajle i soki warzywne.
- Owoce – dzieci powinny zjadać około 150-200 gram owoców dziennie. To bogate źródło witamin, przeciwutleniaczy i fitozwiązów. Ale pamiętajmy, że owoce mają też sporo cukru i podawane zbyt często mogą wpłynąć na preferowanie przez dzieci słodkich smaków w przyszłości.
- Produkty zbożowe – wybieraj pełnoziarniste. Kasze, razowe pieczywo, czy brązowy ryż – trawione są powoli a cukier z nich stopniowo jest uwalniany do krwi.
- Kaszki – najlepiej zrób sama. Kaszki błyskawiczne są bardzo wygodne i szybkie w przygotowaniu. To fakt. Ale maja tez mankamenty – zawierają dużo cukru, są idealnie gładkie, co niekoniecznie sprzyja nauce rozcierania pokarmów językiem , a potem zębami. Kasze podawane wstępnej obróbce mają węglowodany proste, w odróżnieniu od kasz naturalnych bogatych w te złożone. Na rynku możemy już dostać sporo naturalnych kasz bardzo drobnych, których gotowanie wymaga zaledwie kilka minut. Z dodatkiem gotowanych warzyw czy owoców będą pyszne, no i zdrowe.
- Nabiał – rozszerzaj dietę malucha z głową. Od 9 miesiąca można już eksperymentować z nabiałem. Zaczynajmy od fermentowanych propozycji nabiałowych – kefirów, jogurtów, twarożków. Dopiero potem możemy podawać mleko kozie lub krowie.
- Ryby – wybieraj nie z hodowli. Rozszerzanie zdrowej diety niemowlaka nie może obyć się bez ryb, które są bogatym źródłem witamin (D), mikroelementów, ale przede wszystkim cennych tłuszczy obfitujących w korzystne kwasy tłuszczowe nienasycone DHA. Ryby warto podawać dzieciom 1-2 razy w tygodniu.
„Uczta dla maluszka” to nie tylko niezwykle przydatne porady od czego zaczynać rozszerzanie diety niemowlaka, w których miesiącach wprowadzić określone produkty, a także co powinny jeść dzieci roczne i starsze. W książce wydanej nakładem Wydawnictwa Zwierciadło znajdziemy przede wszystkim mnóstwo przepisów na pyszne i proste dania dla dzieci, posegregowane wg. wieku dziecka.