Jak ugotować jajko na miękko a jak na twardo? PROSTE SPOSOBY - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak ugotować jajko na miękko a jak na twardo? PROSTE SPOSOBY

Jak ugotować jajko na miękko a jak na twardo? PROSTE SPOSOBY

Autor zdjęcia/źródło: Jak ugotować jajko na miękko @ TanteTati z Pixabay

Zastanawiasz się czemu jajko na miękko czasem się udaje, a czasem nie? Czemu białko się nie ścięło lub jajko ugotowało się na twardo? Jak ugotować jajko na miękko, żeby białko było ścięte, a żółtko płynne? Podpowiadamy też jak ugotować jajko na twardo do święconki.

Niby to proste, ale warto wiedzieć jak ugotować jajko na miękko, aby białko było odpowiednio ścięte, a żółtko płynne. Takie jajko jest idealne na pyszne i pożywne śniadanie zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Natomiast jajko na twardo będzie idealne do przygotowania świątecznych sałatek, żurku, a także wielkanocnego koszyczka.

Jak ugotować jajko na miękko?

Aby jajka były ugotowane na miękko musisz dobrać odpowiedni czas gotowania, który zależy od ich wielkości:

  • Małe (oznaczone symbolem S) gotujemy 3,5 minuty,
  • Średnie (M) -  4,5 minuty,
  • Duże (L) - 5,5 minuty.

Rada! Gotując jajka na miękko wybieraj tylko te z wolnego wybiegu lub ekologiczne oznaczone symbolem 0 lub 1 lub ze sprawdzonych źródeł np. od znajomego gospodarza.

Jak ugotować jajko na miękko? KROK PO KROKU

  1. Na ok. pół godziny przed gotowaniem wyjmij jajka z lodówki, aby miały one temperaturę pokojową.
  2. Posegreguj jajka według wielkości.
  3. Zagotuj wodę w rondelku. Dodaj do niej szczyptę soli lub kilka kropli octu. Dzięki temu jajka nie popękają, a skorupka łatwiej da się oddzielić.
  4. Gdy woda się zagotuje włóż do niej jajka każde oddzielnie na łyżce. Od tego momentu licz czas odpowiedni do wielkości jajek. Jeśli nie wiesz jakiej wielkości są jajka gotuj je przez 4 minuty.
  5. Gdy czas minie wyłącz palnik i od razu wyjmij jajka do zimnej wody w drugim rondelku.

Ciekawostka! Możesz ugotować jajka również bez odliczania czasu. Włóż jajka do zimnej wody, wstaw na gaz, a gdy woda zacznie się gotować wyłącz gaz i wyjmij jajka do zimnej wody.

Jak ugotować jajko na twardo?

Natomiast do wielkanocnych sałatek, jajek faszerowanych, żurku czy pasztetów wykorzystasz jajka gotowane na twardo. Wbrew pozorom nie można ich gotować w nieskończoność, bo przy zbyt długim gotowaniu wokół żółtka powstaje sinoniebieska otoczka. Zjedzenie takiego jajka nie jest szkodliwe, więc jeśli przypadkiem zdarzy Ci się przegotowanie jajek nie musisz ich wyrzucać, możesz je bezpiecznie zjeść. Jednak takie jajka wyglądają niezbyt estetycznie w świątecznym żurku czy sałatce i nie smakują tak dobrze jak te ugotowane prawidłowo.

  1. Jajek na twardo nie można gotować dłużej niż 10 minut.
  2. Najlepiej włożyć je do zimnej wody i po zagotowaniu odmierzyć czas.
  3. Następnie wyjąć do garnka z zimną wodą, ale wcześniej zbić lekko skorupki. W ten sposób łatwiej będzie je obierać.
  4. Nie zostawiaj jednak zbitych jajek zbyt długo w zimnej wodzie, bo za bardzo nią nasiąkną i będzie je trudniej obrać.

Jeśli gotujesz większą ilość jajek, które chcesz użyć np. na drugi dzień do sałatki czy żurku to możesz pozostawić je w skorupkach. Wtedy zachowają swoją świeżość. Tylko pamiętaj, żeby w takim przypadku nie uszkadzać ich skorupek. Tak samo przygotujesz jajka do święconki, które możesz następnie zafarbować w barwnikach spożywczych lub ozdobić w jakikolwiek inny sposób.

Zobacz też: 

Żelazo w ciąży – dieta i suplementacja. DIETETYK