Buraczki na zimę do słoików – dlaczego są takie dobre?
Znakomite buraczki na zimę to nie tylko mnóstwo smaku i wyrazistego aromatu. To przede wszystkim cała masa właściwości prozdrowotnych, o których nie można zapomnieć. Buraki znane są głównie jako dobre źródło żelaza, jednak to nie wszystko, co mogą Ci zaoferować. Znajdziesz w nich także dużo witaminy C, A, E i K oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego są bogate w kwas foliowy niezbędny w diecie kobiet w ciąży i starających się o dziecko, a także w przeciwutleniacze, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. To sprawia z kolei, że regularne spożywanie buraków może zmniejszyć ryzyko pojawienia się takich chorób jak miażdżyca czy nawet nowotwory. W buraczkach znajdziesz również magnez, potas i cynk. Przy tym wszystkim buraki mają naprawdę niewiele kalorii – 100 gramów to tylko 43 kilokalorie. Jeśli zatem jesteś na diecie, nie musisz rezygnować z pysznych buraczków.
Jak zrobić buraczki na zimę w słoikach? Przydadzą Ci się te akcesoria
Buraczki na zimę – w całości, tarte, z papryką czy chrzanem – robi się zwykle w bardzo podobny sposób. Dlatego nie musisz martwić się, że zabraknie Ci podstawowych akcesoriów. Prawdopodobnie masz je wszystkie w domu. A jeśli nie, z łatwością je kupisz. Czego potrzebujesz, by zrobić buraczki na zimę?
- Dobrygarnek – wysłużony, ale dobry garnek, to świetny kompan podczas gotowania buraków do przetworów. Nie musisz martwić się, że się odbarwi – jest przeznaczony głównie do przetworów. Jeśli nie masz takiego garnka, warto go sobie sprawić.
- Nóż – ostry, do krojenia buraków w talarki, ale także do obierania warzyw.
- Tarka – dobra tarka przyda się podczas przygotowywania wielu przetworów z buraczkami w roli głównej.
- Słoiki na przetwory – to niezbędny element, którego nie może zabraknąć, jeśli chcesz zrobić pyszne buraczki na zimę. Mogą to byćsłoiki typu wek bądź zakręcane. Wszystko zależy od Ciebie.
- Rękawiczki – dobrze mieć je przy sobie, by nie pobrudzić dłoni. Buraki naprawdę mocno barwią, a później trudno jest to zmyć z dłoni.
No dobrze, masz już odpowiednie akcesoria i prawdopodobnie kilka kilogramów buraków, które chcesz przerobić na zaprawy. Czas zabrać się do dzieła.
Jak zrobić buraczki na zimę? Prosty przepis
Jak zrobić buraczki czerwone na zimę? Znajdziesz na to kilkanaście różnorodnych przepisów. Zacznij jednak od tych najprostszych buraczków, które smakują doskonale i są bardzo łatwe do przygotowania. Aby otrzymać dwa duże słoiki buraczków, użyj dwóch kilogramów warzyw, ¼ szklanki cukru, tyle samo octu spirytusowego i łyżkę soli. Zacznij od umycia i ugotowania buraków do miękkości. Odcedź wodę i poczekaj, aż buraki ostygną. Następnie je obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zasyp je cukrem i solą, a także wlej ocet spirytusowy. Wymieszaj dokładnie wszystko, by składniki się połączyły. Teraz wystarczy, że przełożysz buraczki do słoików i je zakręcisz, a następnie poddasz procesowi pasteryzacji. Widzisz, mówiliśmy, że to naprawdę proste!
Buraczki z chrzanem na zimę
Buraczki i chrzan to dobrana para. Warto więc to wykorzystać i przygotować pyszną zaprawę. Jak zrobić buraczki z chrzanem na zimę? Przepis jest bardzo podobny do tego, który widzisz powyżej. Wiele buraczków na zimę robi się właśnie w taki sposób. Zacznij od ugotowania, obrania i starcia buraków. Wrzuć je do miski i zetrzyj około 100 gramów chrzanu. Trzyj na tarce o małych oczkach, aby chrzan był drobniutki. Dodaj sól i pieprz, by podbić trochę ostry smak przyprawy. Dodaj cztery łyżki octu i tyle samo cukru, a następnie dokładnie wymieszaj. Gotowe buraczki przełóż do słoików i pasteryzuj je, by przetrwały przez całą zimę.
Buraczki na zimę z papryką
Jak zrobić buraczki z papryką na zimę? To banalnie proste! Zacznij od ugotowania buraków, następnie obierz je i zetrzyj. Dwie papryki umyj dokładnie i rozkrój, by pozbyć się gniazd nasiennych. Pokrój w malutką kosteczkę. To samo zrób z jedną cebulą. Możesz wziąć dwie, jeśli bardzo lubisz smak tego warzywa. Pamiętaj jednak, że to buraki będą najbardziej wyraziste w tym zestawieniu. Teraz czas przygotować zalewę. Zrobisz ją ze 100 mililitrów wody, 50 mililitrów octu, 50 gramów cukru, dwóch kulek ziela angielskiego i liścia laurowego oraz łyżki soli. Gotuj wszystko w jednym garnku, aż cukier się rozpuści. Gdy zalewa wystygnie, możesz wlać ją do miski z warzywami i dokładnie wymieszać. Możesz także przełożyć warzywa wcześniej do słoiczków, a następnie zalać je przygotowaną zalewą. W obu wersjach efekt będzie taki sam. Jeszcze tylko pasteryzacja. Możesz położyć słoiki w swojej spiżarni, by czekały na zimę. Takie buraczki na zimę z cebulą i papryką z pewnością Ci zasmakują.
Wiesz już dobrze, jak zrobić buraczki do słoików na zimę. Teraz wykorzystaj tę wiedzę, by przygotować idealny dodatek do obiadów.