Śledzie warto jeść nie tylko z okazji Bożego Narodzenia, czy Wigilii. Są zdrowe, niskokaloryczne i zawierają kwasy omega 3 tak potrzebne dla dobrego funkcjonowania naszego mózgu. Dlatego dobrze jest znać prosty, podstawowy przepis na śledzie w śmietanie, które możesz zarobić zarówno na Wigilię, jak i na obiad.
Prosty przepis na śledzie w śmietanie: jak je zrobić?
Najpierw zaplanuj listę zakupów. Aby zrobić śledzie w śmietanie, będziemy potrzebować płaty śledziowe (60 dag.), cebulę, śmietanę 18 procent (ok. 200-250 ml), kilka łyżek majonezu. Opcjonalnie możesz do nich dodać korniszony i jabłko.
Jak robić śledzie w śmietanie? Krok po Kroku
- Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie, aby były mniej słone. Taki zabieg powinien trwać około 2 godzin, wodę można w trakcie wymienić.
- Płaty odciskamy z nadmiaru wody i kroimy na kawałki.
- Drobno siekamy cebulkę i układamy warstwami w naczyniu: płaty, cebulka, śmietana+majonez. Dodajemy pieprzu.
- Jeśli chcemy urozmaicić nasz śledzie w śmietanie, możemy dodać do nich pokrojone w kostkę korniszony i również pokrojone w małą kostkę jabłko.
Tak zrobione śledzie w śmietanie wkładamy na minimum 2-3 godziny do lodówki, aby się „przegryzły”.
CZYTAJ TEŻ >> Domowy sposób na przeziębienie - zobacz, co polecają nasze babcie