Jak zrobić śledzie w śmietanie? PROSTY PRZEPIS - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak zrobić śledzie w śmietanie? PROSTY PRZEPIS

Jak zrobić śledzie w śmietanie? PROSTY PRZEPIS

Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie: Unsplash

Śledzie w śmietanie według prostego przepisu będą doskonałą potrawą nie tylko na Wigilię. Zobacz, jak je zrobić!

Śledzie warto jeść nie tylko z okazji Bożego Narodzenia, czy Wigilii. Są zdrowe, niskokaloryczne i zawierają kwasy omega 3 tak potrzebne dla dobrego funkcjonowania naszego mózgu. Dlatego dobrze jest znać prosty, podstawowy przepis na śledzie w śmietanie, które możesz zarobić zarówno na Wigilię, jak i na obiad.

Prosty przepis na śledzie w śmietanie: jak je zrobić?

Najpierw zaplanuj listę zakupów. Aby zrobić śledzie w śmietanie, będziemy potrzebować płaty śledziowe (60 dag.), cebulę, śmietanę 18 procent (ok. 200-250 ml), kilka łyżek majonezu. Opcjonalnie możesz do nich dodać korniszony i jabłko.

Jak robić śledzie w śmietanie? Krok po Kroku

  1. Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie, aby były mniej słone. Taki zabieg powinien trwać około 2 godzin, wodę można w trakcie wymienić.
  2. Płaty odciskamy z nadmiaru wody i kroimy na kawałki.
  3. Drobno siekamy cebulkę i układamy warstwami w naczyniu: płaty, cebulka, śmietana+majonez. Dodajemy pieprzu.
  4. Jeśli chcemy urozmaicić nasz śledzie w śmietanie, możemy dodać do nich pokrojone w kostkę korniszony i również pokrojone w małą kostkę jabłko.

Tak zrobione śledzie w śmietanie wkładamy na minimum 2-3 godziny do lodówki, aby się „przegryzły”.

CZYTAJ TEŻ >> Domowy sposób na przeziębienie - zobacz, co polecają nasze babcie