Jesienny napój na odporność dla dzieci i dorosłych: PRZEPIS - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jesienny napój na odporność dla dzieci i dorosłych: PRZEPIS

Jesienny napój na odporność dla dzieci i dorosłych: PRZEPIS

Autor zdjęcia/źródło: Sarah Gualtieri / Unsplash

Chcąc uniknąć jesiennych infekcji, należy zadbać o siebie już wcześniej. Jeśli jednak czujemy, że coś nas rozkłada, jesienny napój na odporność postawi nas na nogi! Jest świetny także dla dzieci. Oto jak go przygotować.

Jesień wystawia naszą odpornośc na dużą próbę. Dbając o zdrową i różnorodną dietę, zapewniamy naszej odporności mocne fundamenty. Wówczas nie straszna nam słota czy pierwsze chłody - z właściwie zbudowaną odpornością przetrwamy nawet bezpośrednie narażenie na infekcje w komunikacji miejskiej czy marketach.

Jak zbudować silną odporność?

Silną odporność na infekcje należy budować przez cały rok. Na jej jakość ma wpływ nasz styl życia - poziom stresu, dieta, ruch. Zwracając uwagę na jakość tego, co jemy oraz na regularność posiłków, dostarczamy organizmowi najlepszą artlerię obronną na chłodne i przejściowe miesiące w roku. Do tego optymalizacja czasu w pracy i na świeżym powietrzu, aktywność fizyczna (choćby same spacery, za to regularnie) oraz minimalizacja stresorów oraz skuteczne ich odreagowywanie (czyli robienie rzeczy, które nas relaksują, "ładują baterie") to klucz do mocnej i niezachwianej niczym odporności.

Co jednak, gdy ogólne zmęczenie i pierwsze objawy przyziębienia dają o sobie znać? Najleży działać szybko! 

Przepis na jesienny napój odpornościowy!

Jesienny napój odpornościowy to doskonały koktajl najlepszych składników wspierających odporność. Bazuje na przyprawach znanych od starożytności ze swoich leczniczych właściwości. Może go spożywać każdy, również dzieci. Jak przyżądzić jesienny napój odpornościowy?

Napój na odporność: składniki

  • mleko migdałowe (ewentualnie ryżowe lub sojowe - wedle gustu)
  • kurkuma (ta przyprawa to prawdziwy zastrzyk odporności)
  • cynamon
  • imbir
  • kardamon
  • goździki
  • miód
  • sól i pieprz
  • klarowane masło

Napój na odporność: przepis

Do garnka wlewamy szklankę mleka migdałowego i podgrzewamy na małym ogniu. W między czasie dodajemy po łyżeczce kurkumy i startego imbiru. Następnie po pół łyżeczki startych cynamonu i kardamonu. Do smaku i względem upodobań dodać możemy kilka goździków, szczyptę soli i pieprzu i pół łyżeczki klarowanego masła lub oleju kokosowego. Po lekkim ostudzeniu napoju możemy dodać ulubiony miód do smaku i pić jeszcze letni. Pysznie i zdrowo!


>>> Czytaj też: 

Aloes – zastosowanie lecznicze i kosmetyczne