Karnawałową zabawę czas zacząć! Sprawdź, co przygotować na karnawałowy stół - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Karnawałową zabawę czas zacząć! Sprawdź, co przygotować na karnawałowy stół

Karnawałową zabawę czas zacząć! Sprawdź, co przygotować na karnawałowy stół

Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu

Czas karnawału to świetna okazja na spotkanie z przyjaciółmi czy rodziną i dobrą zabawę. Jesteś właśnie w trakcie planowania takiego spotkania i zastanawiasz się, jakie przekąski przygotować? Dziś podrzucamy kilka sprawdzonych (i smacznych!) propozycji, którymi oczarujesz nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Śledź po cygańsku

Śledź to już niemal klasyczna przystawka, której nie może zabraknąć na karnawałowym przyjęciu. Tutaj warto jednak postawić na coś nieoczywistego i zaskakującego. Taki właśnie jest przepis na śledzie po cygańsku z grillowaną papryką i pomidorami. Jesteśmy przekonani, że ten wariant wzbudzi entuzjazm nawet wśród tych, którzy nie do końca przepadają za śledziami. 

Przepis na śledzie po cygańsku jest bardzo prosty i nie zajmuje wiele czasu w kuchni. Dzięki temu zyskasz minuty na przygotowanie kolejnych potraw. Nieoczywiste połączenie smaków sprawia, że danie to naprawdę zachwyca. Będzie też ciekawą i nietuzinkową odmianą dla klasycznych śledzi w oleju. 

Jajka — niekoniecznie w majonezie!

Jajka w majonezie ze szczypiorkiem to również klasyczna przystawka. Na karnawałowy stół warto jednak postawić na nieco ich odmienioną wersję, czyli jajka faszerowane! Wystarczy ugotować jajka, przekroić je na pół i przełożyć żółtka do oddzielnej miski. Teraz wchodzi kwestia dodatków — tutaj możesz zaszaleć, ogranicza cię jedynie wyobraźnia!

Możesz dodać drobno pokrojoną szynkę i majonez. Lub spróbować połączenia z marynowanymi pieczarkami. A może wędzony łosoś i koperek? Każda propozycja jest dobra i sprawi, że tak klasyczna przystawka, jak jajka, zyska nową karnawałową odsłonę! 

Żółtka wystarczy wymieszać z dodatkami i 1-2 łyżkami majonezu. Tak powstały farsz nałóż na połówki białek w puste miejsce, które powstało po wyjęciu żółtek.

przekąski na desce

Krakersy z serem

Słone krakersy to doskonała baza do stworzenia wyśmienitych, karnawałowych przekąsek. Wystarczy ci dowolny żółty ser — ilość dostosuj po prostu do liczby gości, jaką zamierzasz przyjąć. Już 50 dag sera wystarczy, by zużyć niemal całą paczkę krakersów. 

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do miski. Dodaj 2-3 łyżki majonezu, szczyptę soli i pieprzu, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz łyżeczkę ziół prowansalskich czy innych suszonych ulubionych ziół (np. bazylii, oregano czy tymianku). Wszystko wymieszaj i pozostaw w misce na 5-10 minut aż smaki się „przegryzą”. Następnie tak powstały farsz nakładaj na krakersy — gotowe!

Koreczki w różnych wariantach

Przy karnawałowym stole z reguły największą popularnością cieszą się przekąski tzw. na jeden kęs. Coś, co możemy wziąć w palce i od razu zjeść, bez użycia sztućców i talerzy. Taką przekąską są właśnie koreczki. To bardzo wdzięczna przystawka daje bowiem ogromne pole do popisu.

Do ich przygotowania potrzebujesz małych wykałaczek i kilku wybranych przez siebie produktów, które stworzą harmonijną całość. Możesz stworzyć m.in.: koreczki z ciemnych winogron i sera pleśniowego — jedno winogrono (najlepiej bezpestkowe) oraz kostkę wybranego sera pleśniowego (ok. 1 cm na 1 cm) nadziewasz na wykałaczkę — gotowe! Świetnym pomysłem na koreczki jest również połączenie oliwek i sera feta czy też sera mozzarella z pomidorkami koktajlowymi i świeżym listkiem bazylii. 

Widzisz więc, że przygotowanie stołu na przyjście gości wcale nie musi być czasochłonne i męczące. Teraz kiedy już wiesz, jakie przekąski przygotować na karnawałowy stół, nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć ci powodzenia i smacznego!