Karp po żydowsku – wigilijny przepis - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Karp po żydowsku – wigilijny przepis

Karp po żydowsku – wigilijny przepis

Autor zdjęcia/źródło: Pixabay.com @ Karp po żydowsku

Karp po żydowsku to ciekawa, słodka odmiana tradycyjnej potrawy wigilijnej. Swoją słodycz zawdzięcza rodzynkom i migdałom, a wywar, z którego zrobiona jest galareta nadaje mu niezwykłego smaku. Warto spróbować tego sposobu przyrządzania wigilijnego karpia.

Karp po żydowsku jest podawany na zimno, w słodkiej galarecie z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Danie to zawdzięcza swoją nazwę polskim żydom, którzy tradycyjnie przyrządzali w ten sposób różne ryby. Karpia można podawać w całości, w dzwonkach lub w postaci farszu zrobionego z mięsa ryby zawiniętego w jej skórę, tak, aby wyglądał na całą rybę. W naszym przepisie ryba podzielona jest na dzwonki. Pamiętaj, aby po ugotowaniu ryby wyjąć z niej ości, gdy ryba jest jeszcze ciepła najłatwiej jest to zrobić. Dzięki temu nie będą one później przeszkadzały w czasie jedzenia.

Karp po żydowsku

Składniki:

  • 1 karp
  • 5 cebul drobno pokrojonych
  • 60 dkg rodzynek
  • 60 dkg płatków migdałowych
  • sól
  • 1 łyżeczka pieprzu

Składniki wywaru:

  • głowy i odpady z 3 karpi
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 1/4 selera
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 i 1/2 l wody

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Rodzynki i migdały namocz w wodzie.
  2. Karpia dokładnie oczyść, odetnij łeb, wyjmij kręgosłup. Wszystkie odpady z ryby wrzuć do wrzątku. Dodaj sól, zioła, przyprawy, a także obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Całość gotuj minimum 2 godziny. Ugotowany bulion odcedź przez gazę, płyn podziel na dwie części.
  3. Karpia podziel na części tzw. dzwonki.
  4. W jednej części bulionu gotuj przez ok. 10 - 15 minut na wolnym ogniu rybne filety. Do drugiej części bulionu dodaj cebule. Duś je przez kwadrans. Pod koniec dodaj do nich namoczone rodzynki i migdały.
  5. Kiedy filety z karpia zmienią kolor z czerwonego na biały, wyjmij je z wywaru i przełóż na półmisek.
  6. Wywar, który pozostał po duszeniu ryby, przelej do cebuli dodaj pieprz do smaku. Można też dodać żelatynę, aby bulion lepiej stężał.
  7. Powstałym bulionem zalej rybę. Możesz do niej dodać ugotowaną marchewkę i zieloną pietruszkę, które pięknie ozdobią całe danie. Po ostygnięciu wstaw całość do lodówki.


ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Kolacja wigilijna - menu z TOP 12 tradycyjnych potraw!>>

Śledzie na Wigilię – NAJLEPSZE PRZEPISY!>>

Śledzie po kaszubsku – przepis PALCE LIZAĆ!>>

Potrawy na wigilijny stół – proste i nietypowe>>