Kompot z truskawek, to już klasyka. Chyba większość z nas go lubi i traktuje jak tzw. comfort food, czyli jedzenie sprawiające przyjemność. Kompot z truskawek chętnie pijemy latem, ale również świetnie smakuje zimą, przyniesiony w słoiku ze spiżarni. Kompot z truskawek to bezsprzecznie smak dzieciństwa. Nie zastąpią go żadne soki, nawet z owoców egzotycznych. Przygotowany nie zawiera żadnych ulepszaczy ani środków konserwujących, wiemy ile dokładnie zawiera cukru, jest więc bezpieczny dla dzieci.
Jak zrobić kompot z truskawek: PRZEPISY
Składniki kompotu klasycznego:
- 1 litr wody
- 1/2 – 3/4 szklanki cukru (w zależności od tego jak słodkie są truskawki)
- 0,5 kg truskawek
Jak zrobić kompot z truskawek
Zagotuj wodę z cukrem
Umyj dokładnie truskawki i oczyść je z szypułek
Włóż truskawki do gotującej się wody i poczekaj aż znowu zacznie wrzeć
Zdejmij garnek z ognia i zostaw do całkowitego wystygnięcia – wtedy kompot osiągnie pełnię smaku (truskawki są miękkie i długie gotowanie sprawi, że się rozpadną).
Przelej kompot do dzbanka lub do szklaneczek
Kompot z truskawek: dlaczego warto pić kompot
Kompot z truskawek jest napojem wartościowym dla zdrowia. Owoce są gotowane tylko przez chwilę, zachowują więc większość swoich witamin i składników odżywczych. Truskawki zawierają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe i maja niewiele kalorii. Zawierają także błonnik.
>>> Czytaj też: Od kiedy truskawki dla dziecka? Owoce sezonowe w diecie niemowlaka
Kompot z truskawek z wanilią i miętą
Składniki:
0,5 kilograma truskawek
2 litry wody
4-5 łyżek cukru trzcinowego
1 łyżka cukru waniliowego
sok z połowy cytry (opcjonalnie)
1 gałązka świeżej mięty
Kompot z truskawek gotuj tak samo jak kompot klasyczny.
Pod nazwą kompot truskawkowy kryje się również nieco mniej popularny niż napój – deser – podawany w kompotierkach. Jest on gesty, wręcz esencjonalny. Do przygotowania należy użyć zdecydowanie mniej wody.