Kompot z truskawek: jak zrobić kompot z truskawek? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Kompot z truskawek: jak zrobić kompot z truskawek?

Kompot z truskawek: jak zrobić kompot z truskawek?

Autor zdjęcia/źródło: Jak zrobić kompot z truskawek @Pixabay

Kompot z truskawek. Czy jest ktoś, kto nie zna tego smaku? Jeśli tak, to czas to nadrobić. Podajemy sprawdzone PRZEPISY jak zrobić kompot z truskawek.

Kompot z truskawek, to już klasyka. Chyba większość z nas go lubi i traktuje jak tzw. comfort food, czyli jedzenie sprawiające przyjemność. Kompot z truskawek chętnie pijemy latem, ale również świetnie smakuje  zimą, przyniesiony w słoiku ze spiżarni. Kompot z truskawek to bezsprzecznie smak dzieciństwa. Nie zastąpią go żadne soki, nawet z owoców egzotycznych. Przygotowany nie zawiera żadnych ulepszaczy ani środków konserwujących, wiemy ile dokładnie zawiera cukru, jest więc bezpieczny dla dzieci.

Jak zrobić kompot z truskawek: PRZEPISY

Składniki kompotu klasycznego:

  • 1 litr wody
  • 1/2 – 3/4 szklanki cukru (w zależności od tego jak słodkie są truskawki)
  • 0,5 kg truskawek

Jak zrobić kompot z truskawek

  1. Zagotuj wodę z cukrem

  2. Umyj dokładnie truskawki i oczyść je z szypułek

  3. Włóż truskawki do gotującej się wody i poczekaj aż znowu zacznie wrzeć

  4. Zdejmij garnek z ognia i zostaw do całkowitego wystygnięcia – wtedy kompot osiągnie pełnię smaku (truskawki są miękkie i długie gotowanie sprawi, że się rozpadną).

  5. Przelej kompot do dzbanka lub do szklaneczek

Kompot z truskawek: dlaczego warto pić kompot

Kompot z truskawek jest napojem wartościowym dla zdrowia. Owoce są gotowane tylko przez chwilę, zachowują więc większość swoich witamin i składników odżywczych. Truskawki zawierają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe i maja niewiele kalorii. Zawierają także błonnik.

>>> Czytaj też: Od kiedy truskawki dla dziecka? Owoce sezonowe w diecie niemowlaka

Kompot z truskawek z wanilią i miętą

Składniki:

  • 0,5 kilograma truskawek

  • 2 litry wody

  • 4-5 łyżek cukru trzcinowego

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • sok z połowy cytry (opcjonalnie)

  • 1 gałązka świeżej mięty

Kompot z truskawek gotuj tak samo jak kompot klasyczny.

Pod nazwą kompot truskawkowy kryje się również nieco mniej popularny niż napój – deser – podawany w kompotierkach. Jest on gesty, wręcz esencjonalny. Do przygotowania należy użyć zdecydowanie mniej wody.

>>> Czytaj też:

Kompot z czereśni. Jak go zrobić? SMAKI LATA