Kulinarne porady babuni cz. I - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Kulinarne porady babuni cz. I

Od dawien dawna wiadomo, że nasze babcie miały różne, swoje sposoby dotyczące gotowania, pieczenia, smażenia.. A przede wszystkim tego, jak nie marnować tego co według nas nie nadaje się już do niczego. Wskazówki, które tu zaprezentujemy mogą pomóc każdemu - tym zaczynającym przygodę kulinarną, ale i tez tym, którzy mają dłuższy staż związany z dobrą kuchnią.

Kulinarne porady babuni cz. I

Autor zdjęcia/źródło: internet

1. Ser i serwatka

Przestudzone mleko przelej na sito i poczekaj, aż odcieknie serwatka. Twarożek przełóż na bawełnianą serwetkę, odciśnij. Serwatki nie wylewaj - dodaj ją np. do koktajlu.

2. Biała kiełbasa

Zanim ją ugotujesz, nakłuj ją widelcem. Wypływający tłuszcz nie uszkodzi osłonki i kiełbasa będzie bez pęknięć.

3. Pyszny kisiel domowej roboty

Zamiast zrobić kisiel z torebki przygotuj domowy smakołyk. Weź 10 dowolnych owoców, zalej 2 szklankami wody i dodaj 2 łyżki cukru. Zagotuj. W 1/2 szklanki wody rozrób łyżkę mąki ziemniaczanej. Wlej do owoców, zamieszaj i zagotuj. Smacznego !

Wiosna w kuchni

4. Budyń babuni

1.5 szklanki mleka zagotuj z 2 łyżkami cukru pudru i 1 opakowaniem cukru waniliowego. W tym czasie 1/2 szklanki mleka wymieszaj z 1 łyżeczką mąki pszennej, 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej i 1 żółtkiem. Cienkim strumieniem wle do gotującego mleka. Mieszając zagotuj. Smacznego !

5. Pasty do kanapek - tak dla urozmaicenia posiłków

Zdrowe i lekkie pasty najczęściej robimy z twarożku. Wymieszaj 3litry niepasteryzowanego mleka i 1/2 szklanki słodkiej śmietany. Gdy mleko zsiądzie podgrzej je na małym ogniu. Na gęste sito przełóż grudki sera oddzielające się od serwatki. Gdy serwatka zostanie odsączona, możemy już jeść twarożek.

6. Pasta podana na ciepło

Masz kilkudniowy twarożek? Nie wyrzucaj go ! Przesmaż go na maśle ze szczyptą sody. Przypraw do smaku solą i suszonym kminkiem. Najlepiej smakuje od razu po zrobieniu.

Jod - pierwiastek życia

Strzałka w prawo

Sonda

Grafika sondy

Wymyślanie nowych potraw to dla mnie:

Frajda i przygoda. Uwielbiam to.
40.0%
Nie wymyślam. Mam kilka znanych przepisów, które, co jakiś czas przyrządzam.
46.7%
Zło konieczne.
13.3%