Opublikowany przez: Redakcja F. Redakcja 2024-10-21 15:23:44
Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie: Freepik
Okazuje się, że nie tylko duże, twarde przedmioty, które znajdą się w rekach dziecka mogą doprowadzić do jego zakrztuszenia i zadławienia. Również niektóre owoce – jak popularne u nas zimą mandarynki i pomarańcze – mogą być niebezpieczne dla dzieci, jeśli podamy je w nieodpowiedni sposób.
Na popularnym wśród rodziców tik tokowym koncie @tinyheartseducation prowadzonym przez ratowniczkę medyczną znaleźliśmy ciekawy post z instruktażem, jak podać dziecku mandarynkę.
Autorka zwraca uwagę na fakt, że nie tylko duży kawałek owocu może spowodować kłopot dla malucha, ale również przyczyną zakrztuszeń lub zadławień może być błona, czy też pestki występujące w tych owocach. Doradza ona również rodzicom, jak bezpiecznie podać dziecku mandarynkę lub pomarańczę, aby uniknąć zadławienia.
Nie tylko mandarynki i pomarańcze mogą być powodem zadławienia u małych dzieci. Również inne produkty warto odpowiednio przygotować, (pokroić, przeciąć, poddać obróbce termicznej), aby dziecku nie stałą się krzywda. Co znajdziemy się na liście produktów sprzyjających zadławieniu dziecka, na co powinni uważać rodzice? Wybraliśmy kilka pozycji:
CZYTAJ TEŻ >> Jak się nie dać jesiennej chandrze?
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.