Wiele kobiet w pierwszych tygodniach ciąży boryka się z mdłościami i wymiotami. Pocieszające jest jednak to, że powinny one minąć do trzeciego miesiąca ciąży. Jak jednak przetrwać ten trudny okres, kiedy nawet na czczo jest nam niedobrze? Mamy podzieliły się z nami kilkoma sposobami na mdłości w ciąży, a dietetyk przygotował przepis na napar z imbiru, który pomaga przy ciążowych dolegliwościach.
Mdłości w ciąży: jak im zapobiegać?
Przyszłe mamy wiedzą, jak bardzo mdłości w ciąży mogą uprzykrzyć życie. Dlatego w przypadku wystąpienia tego objawu warto wypróbować sprawdzone sposoby polecane na grupach mam.
- Nie wstawaj gwałtownie z łóżka. Po przebudzenia najlepiej wypić około 0,5-1 szklanki wody (może być np. z cytryną i miodem).
- Jeśli w ciągu dnia męczą Cię mdłości unikaj chodzenia z pustym żołądkiem – staraj się jeść regularnie, mniejsze porcje.
- Unikaj ostrych, intensywnych zapachów oraz smaków, a także ciężkostrawnych dań.
- Pamiętaj o piciu odpowiedniej ilości wody (szczególnie, gdy pojawiają się wymioty), możesz również pić napary z melisy oraz dodawać do wody korzeń imbiru. Pomocna może być woda gazowana z sokiem z cytryny i miętą. Samo gryzienie imbiru też może przynieść ulgę.
- Świeży ananas lub sok z ananasa (dodatkowo schłodzony) spożyty przed wstaniem z łóżka, wykazuje działanie zmniejszające nudności ciążowe.
- Olejki eteryczne - aromaterapia także może pomóc w walce z nudnościami. Zaleca się stosować olejek lawendowy, eukaliptusowy, miętowy lub sosnowy- znajdź zapach, który będzie Ci służył.
- Świeże powietrze! Przy porannych mdłościach otwórz okno i pooddychaj świeżym powietrzem, a najlepiej połączyć to z porannym spacerem.
Domowy sposób na mdłości w ciąży: Przepis na napar z imbiru
Na ciążowe mdłości dobrze robi także domowy napar z imbiru. Jest prosty do wykonania, mamy dla Was przepis:
6-8 centymetrów kłącza imbiru,
1 litr gorącej wody,
Dodatkowo: sok z cytryny lub limonki, ewentualnie miód – do smaku
Jak zrobić domowy napar z imbiru na mdłości w ciąży?
Starty imbir odciskamy w ręku, następnie zalewamy go gorącą wodą i przykrywamy talerzykiem. Zostawiamy do zaparzenia na 3 godziny. Gotowy napar przechowujemy w lodówce.
źródło: MedFood
CZYTAJ TEŻ >> Zaparcia w ciąży - domowe sposoby bez recepty