Opublikowany przez: Mela134
Autor zdjęcia/źródło: Mleko mamy@freepik.com
O powstawaniu pokarmu u przyszłej mamy wiemy już dużo, jednak ciągle wiele rzeczy nas zaskakuje i wprawia w zdumienie. Jest to niesamowite, że mleko matki w trakcie ciąży zmienia swój skład zgodnie z rozwojem dziecka w łonie. Z kolei badania przeprowadzone w 2006 r. na Uniwersytecie Australii Zachodniej potwierdzają, że 76% mam ma w prawej piersi więcej mleka. Ci sami naukowcy udowodnili, że mamy synów produkują o 30 g więcej mleka od kobiet, które urodziły córkę. Mleko dla chłopców jest również bardziej kaloryczne, a dla dziewczynek jest bogatsze w wapń.
Jego produkcja zaczyna się już około 16 tygodnia ciąży. Wiele kobiet ciężarnych w tym okresie już może zauważyć żółte plamy na biustonoszu. Laktacja zaczyna się wraz z momentem oddzielenia łożyska od macicy i niezależnie, czy dziecko urodzi się jako wcześniak czy we właściwym terminie mleko mamy będzie zawierało wszystkie składniki potrzebne do rozwoju malucha.
Pokarm dla wcześniaka zawiera więcej białka, immunoglobuliny SIgA, laktoferryny, wapnia, fosforu, cynku, magnezu, żelaza, potasu, sodu, chlorków, prawdopodobnie więcej tłuszczów, w tym cholesterolu, fosfolipidów i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT), mniej laktozy. Mleko wcześniacze ma także wyższą wartość energetyczną (58–70 kcal/dl) niż mleko dojrzałe.
Pokarm mamy zmienia swój skład nie tylko wraz z rozwojem dziecka. Jego składniki ulegają zmianie także w ciągu dnia. Mleko, które pije starsze dziecko jest tak samo bogate w składniki odpornościowe, witaminy, minerały i kalorie jak mleko dla noworodka. Możliwe jet też karmienie dziecka adopcyjnego. Przy pracy z laktatorem odpowiednio wcześnie można wywołać laktację. Pomocne są tu zioła mlekopędne i specjalne herbatki laktacyjne.
Jeśli z jakiegoś powodu kobieta odstawiła dziecko od piersi, może po jakimś czasie powrócić do karmienia. Wymaga to jednak, tak jak w przypadku dziecka adopcyjnego, od niej dużo wysiłku i pracy z laktatorem. Istnieje szansa, że w wyniku intensywnej stymulacji piersi pokarm wróci.
Skład mleka dla starszaka i malucha jest bardzo zbliżony, więc mama nie musi się obawiać, że któreś z dzieci będzie stratne. Zarówno małe, jak i większe ciało potrzebuje kalorii, białka jako budulca, witamin i mikroelementów, a także składników odpornościowych i bakterii probiotycznych. Jak się okazuje także kobiety, które karmią piersią w ciąży potrafią wyprodukować w jednej piersi mleko dojrzałe dla starszaka, a w drugiej siarę dla dziecka w łonie, natomiast receptory znajdujące się w kobiecym sutku w momencie kontaktu ze śliną dziecka rozpoznają jej skład, wyłapują bakterie i natychmiast wytwarzają odpowiedź.
Pokarm kobiecy zawiera białko o nazwie alfa-laktoalbumina, które wchodząc w reakcję ze znajdującym się w żołądku niemowląt kwasem oleinowym, tworzy substancję o nazwie HAMLET, która niszczy komórki rakowe. Z kolei kobiety karmiące piersią są o wiele mniej narażone na zachorowanie na przedmenopauzalnego raka piersi i raka jajnika, niż te, które nigdy nie karmiły.
Mleko mamy to nie tylko pokarm, ale także lekarstwo na wiele dolegliwości, jak ból gardła, katar, zapalenie ucha oraz skaleczenia. Poza tym badania, które przeprowadzono na Uniwersytecie Jagiellońskim pokazują, że liczba punktów IQ uzyskanych w testach inteligencji rośnie wraz ze stażem karmienia piersią. Jeśli maluch był karmiony przez trzy miesiące, to zdobywał o 2,1 punktu więcej niż dzieci karmione z butelki. Przy karmieniu piersią przez cztery do sześciu miesięcy różnica w punktacji wynosiła 2,6, a gdy dzieci ssały pierś ponad sześć miesięcy, uzyskiwały o 3,6 punktu więcej niż pociechy karmione butelką. Naukowcy brali pod uwagę także inne czynniki (wykształcenie matki, płeć dziecka, posiadanie rodzeństwa oraz wzrost wagi w czasie ciąży). Badania wykazały jednak, że głównym czynnikiem jest sposób karmienia.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.