Mniszek lekarski - zdrowie z łąki - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Mniszek lekarski - zdrowie z łąki

Większość osób mniszka lekarskiego określa mianem „mlecz" bądź "dmuchawiec". Natomiast nazwa mniszek, pochodzi od łysej główki, która zostaje po zdmuchnięciu owocków z puchem kielichowym. Główka ta przypomina miniaturową głowę mnicha i stąd nazwa tej popularnej rośliny.

Mniszek lekarski - zdrowie z łąki

Autor zdjęcia/źródło: www.sxc.hu

Mniszek lekarski to jedna z najpopularniejszych i najczęściej występujących na polskich polach i łąkach roślina. Kwitnie żółtymi, dużymi kwiatami. Kwiatostany mniszka, osadzone są pojedynczo, na dość grubej, ale pustej w środku łodydze, która po przełamaniu wydziela biały sok zwany – „mlecz”. Liście tej rośliny są podłużne, głęboko wycinane i ułożone w rozetę.

Jednak roślina ta, najbardziej znana jest z tzw. dmuchawca – czyli owocków z puchem kielichowym, które pod wpływem dmuchnięcia lub wiatru, odrywają się od główki.

Jak sama nazwa wskazuje, mniszek lekarski wykorzystywany jest przede wszystkim w medycynie. Ale również ma zastosowanie w kuchni i kosmetyce.

W korzeniu mniszka występują związki trójterpenowe, nieznaczne ilości garbnika, kwasy organiczne, związki cukrowe (m.in. insulina) i inne składniki. Wykazują one działanie żółciopędne i moczopędne. Pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, oraz obniżają poziom cukru we krwi.

Korzenie i kwiaty mniszka mają zastosowanie w postępującej marskości wątroby, we wszelkich uszkodzeniach spowodowanych substancjami toksycznymi lub antybiotykami, w chorobach dróg żółciowych, w niewydolności nerek, a także w niedokwasocie i w początkach cukrzycy oraz anemii.

Same kwiaty - oprócz tych samych składników co korzeń – zawierają również karotenoidy, oraz śladowe ilości olejku lotnego i flawonoidów.

Sok z kwiatów mniszka lekarskiego wpływa na poprawę przemiany materii. Aby go uzyskać wystarczy zebrać i umyć 20 dag świeżego ziela mniszka, następnie zmiksować i odcedzić. Tak otrzymany sok należy pić 3 razy dziennie przed jedzeniem.

Napar z kwiatów stosuje się w trakcie leczenia przewlekłych nieżytów gardła i jamy ustnej, w zaburzeniach miesiączkowania i jajeczkowania, oraz zapaleniu przydatków.

Liście mniszka zawierają flawonoidy, flenolokwasy oraz karotenoidy. W 100 g liści znajduje się między innymi 36 mg magnezu, 170 mg wapnia, 3,10 mg żelaza, oraz potas, krzem, witaminy: C i B.

Wypływającym z łodyg i liści mleczem leczy się  zewnętrzne uszkodzenia skóry, zwalcza kurzajki i brodawki. W tym celu stosuje się okłady ze świeżych liści.

W kilku europejskich krajach – a zwłaszcza w Niemczech i Francji – mniszek cieszy się ogromną popularnością jako „jarzyna” na surówki. Aby wykorzystać mniszka w kuchni, należy zebrać świeże liście, zanim jeszcze wytworzy się kwiat. Dobrze jest również przykryć młode rośliny słomą lub matami, aby je wybielić. Zabieg taki spowoduje, iż liście stracą goryczkę i będą o wiele smaczniejsze.

Jednym z najpopularniejszych sposobów przyrządzania mniszka  jest podanie go z sosem vinaigrette lub z jogurtem czy śmietaną – czyli tak, jak u nas podaje się zieloną sałatę.

Oprócz naparu i soku, z mniszka lekarskiego można również przygotować wino. Wino z korzeni mniszka stosuje się w niedomaganiach wątroby, reumatyzmie i w celu czyszczenia organizmu podczas odchudzania i walki z otyłością. Wino z kwiatów zalecane jest przy nieregularnych miesiączkach i jajeczkowaniu, a także w leczeniu nieżytu jamy ustnej i gardła.

Mniszek lekarski ma również zastosowanie w kosmetyce. Rozcieńczonym w przegotowanej wodzie naparem można przemywać twarz przy trądziku, wysypkach lub plamkach.

Przeciwwskazaniem do stosowania wyciągów z mnisza lekarskiego i spożywania go, są problemy z wrzodami – mniszek podnosi ilość wydzielanych soków żołądkowych. U niektórych osób może również spowodować lekką wysypkę.

Korzeń mniszka lekarskiego stanowi składnik wielu mieszanek ziołowych np. Hepatiny, Diabetosanu, Normosanu, Neonormosan,  Pulmosanu, a wyciąg z korzenia jest składnikiem preparatów: Gastrochol, Cholesol, Nieron, Cholagogum.

Zarówno kwiaty jak i liście mniszka są przysmakiem zwierząt hodowlanych, np. królików.

Źródła:

Gumowska „Ziółka i my”

U. Bohmig „Nasze zdrowie”

poznajziola.pl/ziola/mniszek-lekarski-144.html