Rozszerzanie diety niemowlaka to początek trudnej, ale niezwykle ważnej kwestii odżywiania małego dziecka. Każdy rodzic chce żeby maluch jadł to, co zdrowe, dlatego nad każdym nowo wprowadzanym do jadłospisu malucha produktem zastanawia się i analizuje: czy dziecko zaakceptuje jego smak, czy poradzi sobie z rozdrobnieniem go, żeby się nie zakrztusić, czy nie będzie mieć alergii itp. itd. Początki bywają trudne, ale później niekoniecznie jest łatwiej. Maluchy zaczynają mieć swoje preferencje smakowe i wybrzydzać, a rodzice zmęczeni dogadzaniem malcom chcą, żeby jak najszybciej zaczęli oni jadać to, co dorośli. Nie ma się co jednak spieszyć, bo małe dziecko nadal ma nie w pełni ukształtowany układ trawienny i nie powinno dostawać zbyt wcześnie „dorosłych” dań.
Od kiedy smażone potrawy dla dziecka?
Rozszerzanie diety malca po 6. miesiącu życia rozpoczyna się od wprowadzania produktów gotowanych lub przygotowywanych na parze. Po jakimś czasie, gdy układ trawienny malca przyzwyczai się do potraw innych niż mleko mamy dochodzą do nich dania pieczone i duszone. Potrawy smażone w bardzo małych ilościach powinny pojawić się w diecie dziecka dopiero po 1. roku życia. Ministerstwo Zdrowia zaleca, aby smażone dania jeść jak najrzadziej, nie częściej niż 2 razy w tygodniu. Zalecenie to dotyczy zarówno dzieci, jak i dorosłych.
UWAGA! Smaż potrawę jak najkrócej i uważaj, żeby nie przypalić tłuszczu. Jeśli Ci się to zdarzy wymień tłuszcz na nowy, a przypaloną potrawę wyrzuć.
Tłuszcze w diecie dziecka
Tłuszcze są bardzo ważnym składnikiem diety malca, ponieważ dodają energii oraz wpływają na rozwój mózgu i układu nerwowego dziecka. Od początku rozszerzania diety dodawaj kilka kropli oleju np. rzepakowego, lnianego czy oliwy z oliwek do dań na zimno dla dziecka lub przed samym podaniem potrawy malcowi. Oleje te nie są bowiem przeznaczone do obróbki cieplnej. Innymi źródłami zdrowych tłuszczów w diecie dziecka są pestki np. słonecznika czy dyni oraz orzechy. Niemowlętom nie podawaj ich jednak w całości, ale w postaci zmielonej dodane np. do kaszki czy domowych wypieków. Cenne tłuszcze zawiera też awokado, które możesz podawać dziecku w postaci musu z owocami lub używać zamiast masła do kanapek.
Na czym smażyć dziecku?
Tłuszcze używane do smażenia powinny mieć dwie cechy:
- wysoki punkt dymienia – próg temperatury, po którego przekroczeniu tłuszcz zaczyna się palić i brzydko pachnieć, a kwasy tłuszczowe ulegają rozpadowi. Im wyższa temperatura dymienia tym lepiej.
- niską zawartość kwasów wielonienasyconych, a wysoką jednonienasyconych – tłuszcze roślinne i zwierzęce zawierają kwasy tłuszczowe, które dzielą się na nasycone i nienasycone. Kwasy tłuszczowe nasycone są bardziej odporne na wysoką temperaturę jednak są niezdrowe dla naszego organizmu i powinno się ich unikać zwłaszcza w diecie dzieci.
Do smażenia najlepiej wybierać oleje rafinowane takie jak olej rzepakowy i oliwa z oliwek, które mają wysoki punkt dymienia i równocześnie są bogate w zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
Uwaga! Tylko oleje rafinowane zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe mogą być poddawane obróbce cieplnej. Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek nierafinowane nie nadają się do smażenia!
ZOBACZ TAKŻE:
Koktajle warzywne dla dzieci TOP 5>>