Pokrzywa: niesamowita roślina dla zdrowia i urody. Właściwości i zastosowanie - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Pokrzywa: niesamowita roślina dla zdrowia i urody. Właściwości i zastosowanie

Pokrzywa: niesamowita roślina dla zdrowia i urody. Właściwości i zastosowanie

Autor zdjęcia/źródło: Photo by Alice Pasqual on Unsplash

Każdy z nas zna parzące właściwości pokrzywy. Ale czy wiemy, jak doskonale działa ona na zdrowie i urodę?

Pokrzywa zwyczajna (łac. Urtica dioica) to roślina występująca powszechnie w lasach, na polach, łąkach, a nawet w parkach. Wszyscy znamy jej parzące właściwości, ale okazuje się także, że roślina ta ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych, a także kosmetycznych. Pokrzywa działa moczopędnie, oczyszczająco i zawiera mnóstwo witamin i minerałów, które doskonale wpływają na zdrowie.

Pokrzywa – witaminy i minerały z natury

Ta niepozorna roślina jest wykorzystywana nie tylko w ziołolecznictwie, ale również w kosmetyce. Pokrzywa jest znana z działania oczyszczającego organizm, zwiększa również diurezę pomagając usunąć nadmiar wody w organizmie. Dobrze sprawdzi się także u osób z obniżonym poziomem żelaza, pomaga również wyrównać glikemię.  Pokrzywa wykazuje też właściwości antybakteryjne, dlatego warto ją spożywać w przypadku infekcji, czy też problemów z trądzikiem.

Pokrzywa zawiera szereg witamin i minerałów, które korzystanie działają na zdrowie. Ta nieprzyjemna w dotyku roślina, zawiera mnóstwo składników biologicznie czynnych, wśród których możemy znaleźć między innymi: kwasy organiczne, Acetylocholinę, Alkaloidy, Cholinę, Flawonoidy, Serotoninę, Sterole. Pokrzywa zawiera również witaminy C, K i witaminy z grupy B, a także składniki mineralne – wapń, żelazo, magnez, krzem.

Ze względu na swoje właściwości lecznicze i bogactwo składników pokrzywa jest również wykorzystywana w kosmetyce. Ma działanie wzmacniające włosy i paznokcie, a także poprawiające stan skóry – w przypadku łojotoku skóry głowy czy trądziku na twarzy.

Jak spożywać pokrzywę?

Tak naprawdę pokrzywę możemy jeść jak każde inne zioło. Sprawdzi się młoda i świeża dodana do sałatek lub na kanapki. Możemy z niej ugotować zupę lub zaparzyć ze świeżych liści herbatkę. To jednak jest sposób na pokrzywę w sezonie wiosenno – letnim, kiedy z łatwością dostaniemy świeże liście tej rośliny. Zwróćmy tylko uwagę, aby była ona zbierana w miejscach oddalonych od szos i zanieczyszczeń.

Pozostałą część roku możemy się cieszyć pokrzywą w wersji suszonej (herbatki) lub naturalnym wyciągiem z pokrzywy w postaci soku – na przykład Pokrzywa sok EKO od Salus.

Ten naturalny sok z pokrzywy został zrobiony z roślin pochodzących z niezanieczyszczonych upraw ekologicznych. Pokrzywa Sok EKO jest w 100% naturalny, wytwarzany specjalną metodą wyciskania roślin, dzięki której uzyskuje się najbardziej aktywną i dostępną naszemu organizmowi formę biologiczną.

KUP TUTAJ SOK POKRZYWA EKO >>

Jak działa Pokrzywa Sok Eko? Sok stymuluje metabolizm, łagodzi tez dolegliwości reumatyczne i działa lekko moczopędnie, dlatego może być stosowany w zapobieganiu kamieni nerkowych. Zawiera liczne makro- i mikroelementy, takie jak: żelazo, magnez, fosfor, wapń, siarkę, potas, jod, krzem i sód oraz witaminy: A, K, B2, C. Dzięki bogatemu składowi wzmacnia również odporność organizmu.