Grzaniec to podgrzany alkohol z dodatkiem aromatycznych przypraw. Można go przyrządzić na bazie piwa, wina lub nalewki. W grzańcu obowiązkowo muszą znaleźć się goździki, nie może zabraknąć również cynamonu, imbiru, powinien być dodany miód lub cukier, czasami wanilia czy gałka muszkatołowa. Najpopularniejszymi przyprawami dodawanymi do grzanego wina są: goździki, miód, kardamon, wanilia, pieprz czarny, migdały i pomarańcza. Wypróbuj nasz świetny przepis na grzańca, który rozgrzeje cię nawet w najchłodniejszy jesienny dzień i doda energii oraz zrelaksuje.
(Pixabay.com @ Przepis na grzańca)
Przepis na grzańca
Składniki:
- 3/4 szkl. wody
- 10 dag cukru
- 15 dag miodu
- 1 laska cynamonu
- 1 pomarańcza
- 10 goździków
- 750 ml czerwonego wina
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- W rondelku połącz wodę z miodem, cukrem i laską cynamonu. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu.
- Przekrój pomarańczę na pół i wyciśnij sok do gotującej się wody. Wciśnij goździki w zewnętrzną część skórki pomarańczy i wrzuć skórkę do gotującej się wody. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut aż uzyskasz gęstą mieszankę.
- Wlej wino i gotuj aż będzie parować, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Wyciągnij skórki pomarańczy z goździkami. Podawaj grzańca na gorąco w kubkach lub w nagrzanych w ciepłej wodzie szklankach (zimne szklanki pękną).
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Prosty przepis na pierniczki>>
Co można zrobić ze śliwek? – NA SŁODKO I SŁONO>>
Syrop z pigwy – przepis na syrop i nalewkę>>