Przepis na zdrową dynię: Dynia pieczona w piekarniku - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Przepis na zdrową dynię: Dynia pieczona w piekarniku

Przepis na zdrową dynię: Dynia pieczona w piekarniku

Autor zdjęcia/źródło: Obraz autorstwa Freepik

Sezon na dynię w pełni, a dynia z piekarnika będzie nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa.

Dynia jest sezonowym warzywem, które króluje u nas jesienią. Warto je jeść, ponieważ nie tylko pięknie i zachęcająco wygląda na talerzu, ale jest również skarbnicą witamin i minerałów. Jak zrobić dynię z piekarnika? Mamy prosty przepis.

Dynia pieczona w piekarniku: przepis

Do upieczenia w piekarniku nadaje się niemal każdy gatunek dyni, jednak polecamy dynię makaronowa lub Hokkaido. Będą miały delikatny miąższ i niezbyt długi czas pieczenia.

Jak zrobić dynię z piekarnika? Krok po kroku

Dynię z piekarnika robi się bardzo prosto. Wybierz dynię niewielkich rozmiarów, pokrój na części (grubsze paski, kwadraty itp.). Miąższ z ziarnami możesz wydrążyć wcześniej łyżką lub usunąć już po pokrojeniu. Kawałki dyni opłucz wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Tak przygotowaną dynię ułóż skórką do dołu na blaszce do pieczenia. Następnie skrop ją oliwą z oliwek, posyp szczyptą soli pieprzu.

Dynię w piekarniku pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni, z termo obiegiem możemy 5 minut krócej. Jeśli chcemy dynię przypiec nieco od góry, na ostatnie 5 minut ustawmy grzanie piekarnika tylko od góry.

Tak upieczoną dynię w piekarniku możemy jeść samodzielnie, a także na przykład zblendować na pastę do chleba z dodatkami ziołowymi, lub użyć do przygotowania pożywnej zupy z dyni.

Dlaczego warto jeść dynię?

  • Dynia jest niskokaloryczna.
  • Dynia zawiera błonnik, który pomaga w regulacji trawienia i utrzymaniu prawidłowej funkcji jelit.
  • Dynia dostarcza witamin, takich jak witamina A (beta-karoten), witamina C, witamina E oraz wiele minerałów, w tym potas, magnez, żelazo i cynk.
  • Warzywo to zawiera też antyoksydanty, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników. Beta-karoten, obecny w dużej ilości w dyni, jest szczególnie silnym antyoksydantem.
  • Badania sugerują, że spożywanie dyni może pomóc w zmniejszeniu ryzyka rozwoju niektórych rodzajów nowotworów, właśnie dzięki zawartości antyoksydantów.
  • Dynia zawiera też potas, który może pomóc w regulacji ciśnienia krwi, co wpływa korzystnie na zdrowie serca.
  • Witamina A (beta-karoten) obecna w dyni, jest niezbędna dla zdrowia oczu.
CZYTAJ TEŻ >>
Od kiedy dynia dla dziecka?