Dynia jest sezonowym warzywem, które króluje u nas jesienią. Warto je jeść, ponieważ nie tylko pięknie i zachęcająco wygląda na talerzu, ale jest również skarbnicą witamin i minerałów. Jak zrobić dynię z piekarnika? Mamy prosty przepis.
Dynia pieczona w piekarniku: przepis
Do upieczenia w piekarniku nadaje się niemal każdy gatunek dyni, jednak polecamy dynię makaronowa lub Hokkaido. Będą miały delikatny miąższ i niezbyt długi czas pieczenia.
Jak zrobić dynię z piekarnika? Krok po kroku
Dynię z piekarnika robi się bardzo prosto. Wybierz dynię niewielkich rozmiarów, pokrój na części (grubsze paski, kwadraty itp.). Miąższ z ziarnami możesz wydrążyć wcześniej łyżką lub usunąć już po pokrojeniu. Kawałki dyni opłucz wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Tak przygotowaną dynię ułóż skórką do dołu na blaszce do pieczenia. Następnie skrop ją oliwą z oliwek, posyp szczyptą soli pieprzu.
Dynię w piekarniku pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni, z termo obiegiem możemy 5 minut krócej. Jeśli chcemy dynię przypiec nieco od góry, na ostatnie 5 minut ustawmy grzanie piekarnika tylko od góry.
Tak upieczoną dynię w piekarniku możemy jeść samodzielnie, a także na przykład zblendować na pastę do chleba z dodatkami ziołowymi, lub użyć do przygotowania pożywnej zupy z dyni.
Dlaczego warto jeść dynię?
- Dynia jest niskokaloryczna.
- Dynia zawiera błonnik, który pomaga w regulacji trawienia i utrzymaniu prawidłowej funkcji jelit.
- Dynia dostarcza witamin, takich jak witamina A (beta-karoten), witamina C, witamina E oraz wiele minerałów, w tym potas, magnez, żelazo i cynk.
- Warzywo to zawiera też antyoksydanty, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników. Beta-karoten, obecny w dużej ilości w dyni, jest szczególnie silnym antyoksydantem.
- Badania sugerują, że spożywanie dyni może pomóc w zmniejszeniu ryzyka rozwoju niektórych rodzajów nowotworów, właśnie dzięki zawartości antyoksydantów.
- Dynia zawiera też potas, który może pomóc w regulacji ciśnienia krwi, co wpływa korzystnie na zdrowie serca.
- Witamina A (beta-karoten) obecna w dyni, jest niezbędna dla zdrowia oczu.
CZYTAJ TEŻ >>
Od kiedy dynia dla dziecka?