Przetwory z owoców letnich: dżemy i marynaty KALENDARZ - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Przetwory z owoców letnich: dżemy i marynaty KALENDARZ

Przetwory z owoców letnich: dżemy i marynaty KALENDARZ

Autor zdjęcia/źródło: Przetwory z owoców, Couleur Pixabay, Unsplash, Pixabay

Nadszedł już czas na letnie przetwory. Lato to najlepszy czas, aby pomyśleć o uzupełnieniu zapasów na zimę. Dla wszystkich, którzy kiedykolwiek robili własne przetwory jest oczywiste, że najlepsze są własne dżemy, ogórki i marynaty. Lato to najlepsza pora na rozpoczęcie przygody z domowymi marynatami i przetwory z owoców.

Każdy ma jakieś swoje tajemne receptury na przygotowanie najlepszych i najpyszniejszych przetworów. Jedni wypracowują je sobie sami przez lata metodą prób i błędów, inni dostają od dziadków i rodziców przepisy przechowywane i strzeżone w rodzinie przez całe pokolenia. Jeszcze inni korzystają z licznych książek i publikacji kulinarnych oraz z dobrodziejstw ery internetu i wyszukują receptury w sieci. Każda metoda jest dobra, najważniejszy bowiem jest smak, choć nie przeczę, że jedzenie konfitury zrobionej według stuletniej receptury jest równie magiczne jak korzystanie ze starych mebli po pradziadkach.

Przetwory z owoców – kalendarz

Dosyć już tych wstępów, zacznijmy działać. Zapraszam Was do krainy owocami pachnącej. Na pytanie, z których owoców można zrobić przetwory? Odpowiadam, ze wszystkich. Lato i początek jesieni mają to do siebie, że obdarowują nas przez trzy miesiące różnymi owocami, nie wszystkimi na raz, lecz po kolei. Które owoce, w jakiej kolejności przygotowywać na zimę? Najpierw wkraczamy do krainy truskawek, później kolejno pojawiają się inne owoce, poznaj kalendarz.

Czerwiec - truskawki, poziomki, czereśnie, agrest

Lipiec - jagody, maliny, morele, porzeczki, wiśnie

Sierpień - jabłka, gruszki, borówki, jeżyny, brzoskwinie

Wrzesień - śliwki, winogrona, owoce dzikiej róży i czarnego bzu

Październik - aronia, pigwa i żurawina

Mrożony mus truskawkowy na zimę

Składniki:

Ładne, świeże truskawki, ilość dowolna

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Truskawki dokładnie umyć i pozbawić szypułek.
  2. Zmiksować na gładki mus.
  3. Zamrozić w małych woreczkach lub pojemniczkach.

Używać całą zimę jako dodatek do koktajlu, składnik deseru, mus z dodatkiem cukru. 

Dżem z porzeczek

Składniki:

  • 1,5 kg cukru
  • 1 kg owoców

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Zasypać umyte i obrane z szypułek owoce cukrem.
  2. Smażyć na małym ogniu aż zgęstnieje (ok. 2 godziny).

Konfitura z wiśni

Składniki:

  • 2 kg wiśni
  • 1/2 kg cukru

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Wiśnie umyć, oderwać ogonki i wydrylować.
  2. Owoce razem z cukrem smażyć w garnku o grubym dnie.
  3. Gotować do zgęstnienia konfitury, sok musi odparować.
  4. Przełożyć do słoików i pasteryzować przez 20 minut.

Kompot z gruszek

Składniki:

  • 4-5 gruszek na jeden duży słoik
  • 2 łyżki cukru na jeden duży słoik
  • Cynamon

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Umyte i obrane gruszki pokroić na połówki.
  2. Wydrążyć nasiona i oczyszczone włożyć do słoika.
  3. Do słoika wsypać cukier, dodać szczyptę cynamonu, ewentualnie jeden goździk.
  4. Zalać przegotowaną, ciepłą wodą.
  5. Pasteryzować zakręcony słoik przez 15 minut.


ZOBACZ TAKŻE:

Wiosenne gotowanie na parze - PRZEPISY!>>

Co można zrobić ze śliwek? – NA SŁODKO I SŁONO>>