Każdy ma jakieś swoje tajemne receptury na przygotowanie najlepszych i najpyszniejszych przetworów. Jedni wypracowują je sobie sami przez lata metodą prób i błędów, inni dostają od dziadków i rodziców przepisy przechowywane i strzeżone w rodzinie przez całe pokolenia. Jeszcze inni korzystają z licznych książek i publikacji kulinarnych oraz z dobrodziejstw ery internetu i wyszukują receptury w sieci. Każda metoda jest dobra, najważniejszy bowiem jest smak, choć nie przeczę, że jedzenie konfitury zrobionej według stuletniej receptury jest równie magiczne jak korzystanie ze starych mebli po pradziadkach.
Przetwory z owoców – kalendarz
Dosyć już tych wstępów, zacznijmy działać. Zapraszam Was do krainy owocami pachnącej. Na pytanie, z których owoców można zrobić przetwory? Odpowiadam, ze wszystkich. Lato i początek jesieni mają to do siebie, że obdarowują nas przez trzy miesiące różnymi owocami, nie wszystkimi na raz, lecz po kolei. Które owoce, w jakiej kolejności przygotowywać na zimę? Najpierw wkraczamy do krainy truskawek, później kolejno pojawiają się inne owoce, poznaj kalendarz.
Czerwiec - truskawki, poziomki, czereśnie, agrest
Lipiec - jagody, maliny, morele, porzeczki, wiśnie
Sierpień - jabłka, gruszki, borówki, jeżyny, brzoskwinie
Wrzesień - śliwki, winogrona, owoce dzikiej róży i czarnego bzu
Październik - aronia, pigwa i żurawina
Mrożony mus truskawkowy na zimę
Składniki:
Ładne, świeże truskawki, ilość dowolna
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Truskawki dokładnie umyć i pozbawić szypułek.
- Zmiksować na gładki mus.
- Zamrozić w małych woreczkach lub pojemniczkach.
Używać całą zimę jako dodatek do koktajlu, składnik deseru, mus z dodatkiem cukru.
Dżem z porzeczek
Składniki:
- 1,5 kg cukru
- 1 kg owoców
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Zasypać umyte i obrane z szypułek owoce cukrem.
- Smażyć na małym ogniu aż zgęstnieje (ok. 2 godziny).
Konfitura z wiśni
Składniki:
- 2 kg wiśni
- 1/2 kg cukru
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Wiśnie umyć, oderwać ogonki i wydrylować.
- Owoce razem z cukrem smażyć w garnku o grubym dnie.
- Gotować do zgęstnienia konfitury, sok musi odparować.
- Przełożyć do słoików i pasteryzować przez 20 minut.
Kompot z gruszek
Składniki:
- 4-5 gruszek na jeden duży słoik
- 2 łyżki cukru na jeden duży słoik
- Cynamon
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Umyte i obrane gruszki pokroić na połówki.
- Wydrążyć nasiona i oczyszczone włożyć do słoika.
- Do słoika wsypać cukier, dodać szczyptę cynamonu, ewentualnie jeden goździk.
- Zalać przegotowaną, ciepłą wodą.
- Pasteryzować zakręcony słoik przez 15 minut.
ZOBACZ TAKŻE: