Rabarbar - przepisy kulinarne: NIEBANALNE I SPRAWDZONE! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Rabarbar - przepisy kulinarne: NIEBANALNE I SPRAWDZONE!

Może już niedługo ekstrakt z rabarbaru będzie lekiem na raka. A na razie, dopóki trwają badania, warto spożywać rabarbarowe przetwory. Przedstawiamy Wam różne pomysły na przygotowanie dań, gdzie główną rolę pełni rabarbar. Przepisy kulinarne, które będę dla was inspiracją.

Rabarbar - przepisy kulinarne: NIEBANALNE I SPRAWDZONE!

Autor zdjęcia/źródło: Rabarbar - PRZEPISY KULINARNE

Rabarbar jest przydatny w kuchni tylko wiosną, właściwie do końca czerwca, bo potem wyroby stają się gorzkie i niesmaczne. W pozostałej części roku można się cieszyć rabarbarowymi przetworami, czyli kompotami, syropami, marmoladami. A warto, bo okazało się, że roślina ta ma niezwykle pożyteczne właściwości zdrowotne. W kuchni wykorzystuje się łodygi rabarbaru, lekko czerwone. Liście są bardzo efektowne, ładne, ale zupełnie nieprzydatne w domu. Korzeń jest używany do wyrobu preparatów zielarskich. Nie każdy wie, jak wiele zasotosowań w kuchni ma rabarbar. Przepisy kulinarne, które postanowilismy Wam zaproponować to ciekawe rozwiązania na użycie rabarbaru do wypieków.

W tradycyjnej medycynie ludowej, tak chińskiej, jak i zachodniej, rabarbar od dawna był stosowany jako środek przeczyszczający, a także przeciwzapalny. Okazuje się, że może też być lekiem hamującym rozwój nowotworów, pomaga też paniom w okresie menopauzy.

Przedstawiamy kulinarne przepisy. Rabarbar daje nam możliwość na stworzenie wielu różnorodnych potraw!

Placek z rabarbarem i z pianką

Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami


Deser z rabarbarem i malinami

Śmietankowy sernik z rabarbarem

Te wspaniałe przepisy zostały zaczerpnięte od naszych czytelniczek. Zapraszamy do dzielenia się przepisami i życzymy smacznego! :)


Lubicie rabarbar? Przepisy kulinarne można zmieniać i dodawać nowe. Znacie ciekawe przepisy? Zapraszamy do udziału w naszym forum :)


Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Rabarbar to w sumie taki pierwszy który można zbierac na świezo po zimie.. Lubię ciasto z rabarbarem. U mnie na razie rośnie maleńki..