Salmonella w maśle! GIS wydał ostrzeżenie - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Salmonella w maśle! GIS wydał ostrzeżenie

Salmonella w maśle! GIS wydał ostrzeżenie

Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie Sorin Gheorghita/ Unsplash

W czasie kontroli inspektorzy GIS znaleźli pałeczki Salomonelli w maśle. Zobacz, która partia zostaje wycofana!

Bakteriami Salomonelli,  mogą być groźne dla człowieka. Salmonella to najliczniejszy rodzaj Gram-ujemnych, pałeczkowatych bakterii  rodziny Enterobacteriaceae, które mogą powodować silne zatrucia pokarmowe występujące głownie z biegunką, wymiotami, gorączką. Czasami zatrucie może być tak silne, że potrzebna jest pomoc lekarska a nawet pobyt w szpitalu.

W trakcie jednej z kontroli urzędowych organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność Salmonella spp. w jednej z pięciu badanych próbek masła.

Salmonella w maśle

Jak informuje GIS spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Masło Extra Lumiko, 200 g

Najlepiej spożyć przed:/ Nr partii: 17.11.2020  051 13:06

Producent: Lumiko Sp. z o.o., ul. Międzyrzecka 81, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06111601 WE

komunikat GIS maslo

zdjęcie: materiały GIS

Producent w swoich wyjaśnieniach oświadczył, że prowadzi ciągły monitoring na obecność pałeczek Salmonelli Spp. w wyprodukowanych produktach, a do tej chwili nigdy nie stwierdzono obecności tego patogenu. Produkt jest wyprodukowany ze śmietanki pasteryzowanej, a prawidłowość procesu pasteryzacji potwierdzają wizualizacje. Producent podjął też wszelkie działania w ustaleniu przyczyny niezgodności i jest w trakcie ich analizy.

Co GIS zaleca konsumentom?

W swoim komunikacie GIS informuje także, aby nie spożywać wskazanego produktu. A w  przypadku wystąpienia objawów chorobowych po jego spożyciu, należy skontaktować się z lekarzem.

CZYTAJ TEŻ:

>> Które witaminy na odporność? SPRAWDŹ