Czym jest zapiekanka?
Wielu zapewne pamięta również zapiekankę w nieco innej formie, a mianowicie jako jednogarnkowe danie będące mieszaniną wielu składników (m.in. makaronów, mięsa, warzyw, serów oraz sosów) przygotowywanych w piekarniku. Najpopularniejszymi potrawami, które można zaliczyć do gatunku „zapiekankowych” są np. włoska lasagne (duże prostokątne płaty makaronu podawane z mięsem, beszamelem i serem) oraz grecka musaka (danie na bazie bakłażana, pomidorów i mielonego mięsa).
Kulinarne podróże z zapiekankami
Jeśli jesteście fanami wszelkich zapiekanek, to przygotowaliśmy dla Was cztery starannie wyselekcjonowane przepisy. Odwiedzimy Włochy, odwiedzimy Grecję, a także poznamy nowe, inspirujące smaki dzięki przepysznym dodatkom z różnych regionów świata. Obiecujemy, że będzie pysznie! Oto nasze propozycje:
- grecka zapiekanka pastitsio (https://uwielbiam.pl/przepis/grecka-zapiekanka-pastitsio) – przepyszne danie z sosem beszamelowym, wołowiną, pomidorkami koktajlowymi i makaronem typu rurki,
- zapiekanka z brukselką, ziemniakami i chorizo w sosie śmietanowych (https://uwielbiam.pl/przepis/zapiekanka-z-brukselka-ziemniakami-i-chorizo-w-sosie-smietanowym) – łatwa w przygotowaniu i niezwykle pyszna potrawa, która przeniesie nas na Półwysep Iberyjski,
- lasagne wegetariańskie z boczniakiem i rozmarynem (https://uwielbiam.pl/przepis/lasagne-wegetarianskie-z-boczniakami-i-rozmarynem) – włoska klasyka w bezmięsnymi (ale równie pysznymi) wydaniu,
- zapiekanka makaronowa z kalafiorem i prażonymi migdałami (https://uwielbiam.pl/przepis/zapiekanka-makaronowa-z-kalafiorem-i-prazonymi-migdalami) – przepyszne danie kuchni wegetariańskiej, które skusi również mięsożerców.
To tylko wybrane propozycje, które naszym zdaniem skradną serce każdego, kto ich spróbuje. Po więcej inspirujących przepisów odwiedźcie stronę portal Uwielbiam!