Opublikowany przez: monika.g 2017-01-11 18:19:22
Autor zdjęcia/źródło: Superfood lista produktów @ pixabay.com
Na zdrowe odżywianie szczególnie zwracają uwagę kobiety w ciąży oraz rodzice małych dzieci, ale superfood powinny znaleźć się w diecie każdego, kto dba o zdrowie i prawidłowe odżywianie. Mianem superfood określane są bowiem produkty, które zawierają mnóstwo mikroelementów i witamin, a przy tym są bardzo niskokaloryczne, dodają energii, a niektóre nawet leczą różne schorzenia. Zaliczają się do nich produkty naturalne i nieprzetworzone o prozdrowotnych właściwościach. Superfood to np. dobrze nam znany czosnek, cebula, kasze, orzechy, a nawet ryby morskie. Ich właściwości również są nam znane, dlatego do tego artykułu wybrałam produkty mniej znane o tajemniczo brzmiących nazwach, których coraz więcej pojawia się na sklepowych półkach. Należy również dodać, że superfood nie działają natychmiastowo po zjedzeniu, trzeba je włączyć do diety i jeść systematycznie tak jak owoce czy warzywa, aby zauważyć pozytywne efekty zdrowotne.
Komosa ryżowa (quinoa) – to bogactwo białka. Jest rodzajem kaszy o drobnych, okrągłych ziarenkach. Mogą ją spożywać osoby unikające glutenu. Zawiera dużo aminokwasów, które razem z białkami są budulcem mięśni. Ma też dużo błonnika, który w nadmiarze może jednak powodować wzdęcia, dlatego nie należy jej łączyć z innymi produktami zawierającymi błonnik.
Amarantus – ten rodzaj zboża nazywany jest również szarłatem, nie zawiera glutenu, więc polecany jest osobom z nietolerancją glutenu. Można go kupić w postaci mąki, nasion lub prażonych ziaren. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka oraz żelaza. Polecany jest osobom z miażdżycą i cukrzycą.
Nasiona chia – inaczej szałwia hiszpańska to drobne nasiona o szarej barwie. Zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, białko i błonnik oraz przeciwutleniacze. Nie zawierają glutenu, dlatego są polecane osobom z alergią na ten składnik.
Jagody goji – sprzedawane przeważnie w postaci suszonych, drobnych, czerwonych owoców. Zawierają dużo witaminy C oraz antyoksydantów, które wzmacniają odporność i chronią przed chorobami serca oraz nowotworami.
Jagody acai - wyglądem przypominają nasze jagody leśne. Tak jak wszystkie jagody zawierają one bardzo dużo antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki nie dopuszczając do przerostu komórek, czyli tworzenia się zmian nowotworowych. Zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, białko, witaminy i minerały. Pozytywnie wpływają na wzrok, koncentrację i odporność.
Spirulina – to rodzaj algi morskiej (podobnie jak chlorella), kupić ją można przeważnie w postaci zielonego proszku lub tabletek. Zawiera dużo białka, witamin, bogata jest w kwas foliowy, co jest ważne dla kobiet w ciąży oraz starających się o dziecko. Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe i bioflawonoidy.
Ksylitol – to zdrowy zamiennik cukru białego pozyskiwany z brzozy. Ma działanie przeciwpróchnicze, nie tylko nie wywołuje próchnicy, ale jej zapobiega i leczy. Działa odkażająco, likwiduje podrażnienia jamy ustnej i przewodu pokarmowego.
Maca – to sproszkowany korzeń rośliny z rodzaju kapustowatych, przypominający trochę rzodkiewkę lub kalarepę. Zawiera duże ilości witamin, minerałów, aminokwasów i steroli, które wzmacniają organizm. Dzięki nim dodaje energii a zmniejsza stres. Zwiększa także libido i przywraca siły witalne organizmu. Polecana jest parom starającym się o dziecko.
Młody jęczmień – do kupienia przeważnie w postaci zielonego proszku jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów oraz beta-karotenu, magnezu, żelaza, cynku i wapnia. Zawartość antyoksydantów wpływa na jego właściwości przeciwnowotworowe, działa także antyseptycznie.
Kiełki - to bogactwo witamin, minerałów, białka, żelaza, kwasów tłuszczowych i błonnika. Zawierają także enzymy ułatwiające trawienie pokarmów spożywanych równocześnie z kiełkami. Są świetnym dodatkiem do kanapek, sałatek lub zup. Łatwo wychodować je samemu w domu. Wystarczy zasiać ziarenka rzodkiewki, soczewicy czy lucerny. Wzmacniają układ immunologiczny, działają przeciwnowotworowo ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.