Zawiera ona wszystkie witaminy z grupy B, witaminy A i C, E oraz wapń, fosfór, magnez, potas i sód w odpowiednich proporcjach. Witamina A poprawia wygląd skóry i ma korzystny wpływ na wzrok. Witaminy E i C chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, natomiast wapń pomaga budować mocne kości i zęby. Oprócz tego wapń wraz z potasem regulują pracę serca, przywracają pH krwi. Zawarta w nim duża ilość enzymów chroni przed nowotworami. Ponadto w trawie pszenicznej znajduje się enzym PYD1, który stymuluje naprawę cząsteczek uszkodzonego DNA.
Cudowny chlorofil
Zawarty w trawie pszenicznej chlorofil - zielony barwnik, który powstaje podczas syntezy, oczyszcza organizm z metali ciężkich i innych toksyn oraz hamuje stany zapalne. Poprawia działanie wątroby i usprawnia pracę tarczycy, a także wzmacnia układ krwionośny. Wysokie stężenie tlenu w chlorofilu umożliwia jego większe dostarczanie do krwi i zwiększa przepływ krwi przez serce. Dzięki temu polepszają się parametry krwi poprzez zwiększenie ilości czerwonych krwinek. Chlorofil ma także działanie ochronne przed promieniowaniem i wolnymi rodnikami. Neutralizuje on związki o działaniu rakotwórczym. Działanie antyseptyczne chlorofilu leczy rany, owrzodzenia i zakażenia, a także przewlekłe zapalenia ucha wewnętrznego, zatok, choroby skóry, jak łuszczycę raz infekcje pasożytnicze. Wysokie jego stężenie ma również wpływ na pracę układu pokarmowego. Poprawia trawienie i zapobiega zaparciom.
Sok czy tabletka?
Trawa pszeniczna najczęściej używana jest w formie soku wypijanego na czczo, aby zwiększyć przyswajalność składników odżywczych. Tabletki mają mniejszą skuteczność, ponieważ składniki odżywcze w nich zawarte są słabiej wchłaniane niż ze świeżego soku. Ponadto wyciąg z trawy może być dodawany do herbaty lub innych napojów.
Sok z trawy pszenicznej
Do niewielkiej ilości ciepłej, przegotowanej wody wsyp dużą ilość zielonej trawy pszenicznej. Zmiksuj i tak przygotowany wyciąg zostaw w chłodnym miejscu na dwie godziny. Przeciśnij przez gazę, oddzielając części stałe od soku.
Uprawa trawy pszenicznej w domu
- Nasiona kup w sklepie ze zdrową żywnością.
- Namocz je przez 12 godzin w letniej wodzie
- Wylej wodę i wlej świeżą
- Czynność powtarzaj przez 2-3 dni do momentu pojawienia się kiełków.
- Zasiej nasiona do pojemnika z ziemią i zroś całość wodą.
- Hodowlę przykrytą ręcznikiem papierowym lub gazetą pozostaw pod przykryciem na kilka dni. Utrzymuj cały czas wilgotność.
- Gdy pojawi się zielona trawa o wysokości 2 cm, postaw tackę z hodowlą w nasłonecznionym miejscu i codziennie nawadniaj uprawę.
- Po osiągnięciu przez roślinę 12-15 cm wysokości zetnij trawę na sok. Młode liście trawy pszenicznej można również posiekać i dodać do sałatek, zup lub kanapek.
- Pij 30 ml soku dziennie, natomiast zwiększ dawkę do 90 ml przy stanach chorobowych.
- Możesz ją stosować zewnętrznie. Ma ona działanie czyszczące i odżywiające skórę twarzy, wzmacnia włosy a także przyspiesza gojenie ran i siniaków, pobudza krążenie krwi i koi przy oparzeniach, wysypkach i owrzodzeniach.
Trawa pszeniczna jest szczególnie dobra dla osób cierpiących na przewlekłe choroby takie jak astma, nadcisnienie tętnicze, cukrzyca, choroba Parkinsona, choroby skóry, bezsenność, wzdęcia, nudności oraz nowotwory.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: