Trawa pszeniczna – samo zdrowie - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Trawa pszeniczna – samo zdrowie

Trawa pszeniczna – samo zdrowie

Autor zdjęcia/źródło: Kolaż@flikr.com/Tom Merton

Trawa pszeniczna to przebogate źródło witamin i składników mineralnych oraz enzymów. Jest ona dostępna w formie preparatów, jak tabletki, kapsułki i wyciągi, ale można ją także wyhodować w domu i stosować w formie soku lub dodatku do potraw.

Zawiera ona wszystkie witaminy z grupy B, witaminy A i C, E oraz wapń, fosfór, magnez, potas i sód w odpowiednich proporcjach. Witamina A poprawia wygląd skóry i ma korzystny wpływ na wzrok. Witaminy E i C chronią organizm  przed działaniem wolnych rodników, natomiast wapń pomaga budować mocne kości i zęby. Oprócz tego wapń wraz z potasem regulują pracę serca, przywracają pH krwi. Zawarta w nim duża ilość enzymów chroni przed nowotworami. Ponadto w trawie pszenicznej znajduje się enzym PYD1, który stymuluje naprawę cząsteczek uszkodzonego DNA.

Cudowny chlorofil

Zawarty w trawie pszenicznej chlorofil  - zielony barwnik, który powstaje podczas syntezy, oczyszcza organizm z metali ciężkich i innych toksyn oraz hamuje stany zapalne. Poprawia działanie wątroby i usprawnia pracę tarczycy, a także wzmacnia układ krwionośny. Wysokie stężenie tlenu w chlorofilu umożliwia jego większe dostarczanie do krwi i zwiększa przepływ krwi przez serce. Dzięki temu polepszają się parametry krwi poprzez zwiększenie ilości czerwonych krwinek. Chlorofil ma także działanie ochronne przed promieniowaniem i wolnymi rodnikami. Neutralizuje on związki o działaniu rakotwórczym.  Działanie antyseptyczne chlorofilu leczy rany, owrzodzenia i zakażenia, a także przewlekłe zapalenia ucha wewnętrznego,  zatok, choroby skóry, jak  łuszczycę raz infekcje pasożytnicze. Wysokie jego stężenie ma również wpływ na pracę układu pokarmowego. Poprawia trawienie i zapobiega zaparciom.

Sok czy tabletka?

Trawa pszeniczna najczęściej używana jest w formie soku wypijanego na czczo, aby zwiększyć przyswajalność składników odżywczych. Tabletki mają mniejszą skuteczność, ponieważ składniki odżywcze w nich zawarte są słabiej wchłaniane niż ze świeżego soku. Ponadto wyciąg z trawy może być dodawany do herbaty lub innych napojów.


Sok z trawy pszenicznej
Do niewielkiej ilości ciepłej, przegotowanej wody wsyp dużą ilość zielonej trawy pszenicznej. Zmiksuj i tak przygotowany wyciąg zostaw w chłodnym miejscu na dwie godziny. Przeciśnij przez gazę, oddzielając części stałe od soku.

Uprawa  trawy pszenicznej w domu

  1. Nasiona kup w sklepie ze zdrową żywnością.
  2. Namocz je przez 12 godzin w letniej wodzie
  3. Wylej wodę i wlej świeżą
  4. Czynność powtarzaj przez 2-3 dni do momentu pojawienia się kiełków.
  5. Zasiej nasiona do pojemnika z ziemią i zroś całość wodą.
  6. Hodowlę przykrytą ręcznikiem papierowym lub gazetą pozostaw pod przykryciem na kilka dni. Utrzymuj cały czas wilgotność.
  7. Gdy pojawi się zielona trawa o wysokości 2 cm, postaw tackę z hodowlą w nasłonecznionym miejscu i codziennie nawadniaj uprawę.
  8. Po osiągnięciu przez roślinę 12-15 cm wysokości zetnij trawę na sok. Młode liście trawy pszenicznej można również posiekać i dodać do sałatek, zup lub kanapek.
  9. Pij 30 ml soku dziennie, natomiast zwiększ dawkę do 90 ml przy stanach chorobowych.
  10. Możesz ją stosować zewnętrznie. Ma ona działanie czyszczące i odżywiające skórę twarzy, wzmacnia włosy a także przyspiesza gojenie ran i siniaków, pobudza krążenie krwi i koi przy oparzeniach, wysypkach i owrzodzeniach.

Trawa pszeniczna jest szczególnie dobra dla osób cierpiących na przewlekłe choroby takie jak astma, nadcisnienie tętnicze, cukrzyca, choroba Parkinsona, choroby skóry, bezsenność, wzdęcia, nudności oraz nowotwory.

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Kiełkomania>>

DIETA TRZECH MINERAŁÓW>>




Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Sonia
    SoniaIkona zgłaszania komentarza
    Dużo słyszałam o trawie pszenicznej, ale nie wiedziałam, że ma ona aż tyle witamin i że jest aż tak zdrowa...Chyba skuszę się i kupię nasionka...