Są takie potrawy, które przyrządzasz na krótko przed świętami, gdyż są one mniej trwałe. Jednak produkty do nich powinnaś wcześniej zakupić. Im bliżej świąt, tym więcej ludzi w sklepach i więcej czasu stracisz na zakupy. Najbliżej świąt powinnaś kupić owoce, aby zachowały one jędrność i świeżość. Jedyne co powinnaś sobie zostawić na ostatni dzień, to pieczywo.
Na trzy dni przed świętami
To dobry czas na przygotowanie ciasta oprócz pierników, które możesz przygotować o wiele wcześniej. Możesz także pomyśleć już o świątecznym obiedzie. Mięsa, które chcesz podać, powinny poleżeć w marynacie dwa albo trzy dni. Trzy dni do świąt to także dobra pora na przygotowanie galaret.
Łosoś w galarecie
Składniki:
- 2 filety z łososia
- 1/2 puszka groszku
- 3/4 l wywaru warzywnego
- żelatyna
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- sok z cytryny
- natka
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Rybę krótko ugotować w wywarze z dodatkim ziela oraz listków laurowych i wyjąć na półmisek.
- Wywar przededzić przez sito, doprawić szczyptą cukru, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Dodać żelatynę do wywaru według przepisu na opakowaniu
- Zastygającą żelatyną zalać udekorowanego groszkiem łososia.
Na dwa dni przed świętami
Przejrzyj dokładnie listę zakupów i zobacz, czy wszystko już kupiłaś. Możesz przystąpić do ostatecznych porządków. Przejrzyj domową zastawę i świąteczne obrusy. Może coś trzeba uzupełnić lub wyprać. Jeszcze jest na to czas.
Dzień przed Wigilią
Możesz się zabrać za świąteczne sałatki i sosy. Tego dnia postaraj się także zrobić coś dla siebie. Może to być wcześniej umówiona wizyta u fryzjera lub kosmetyczki. Tego dnia przygotuj też świąteczne ubrania i wcześniej połóż się spać. Więcej snu tej nocy z pewnością ci się przyda. Poza tym w dniu wigilijnym z pewnością wstaniesz z łóżka najwcześniej, by dopilnować ostatnich przygotowań.
Sałatka jajeczno - buraczana
Składniki:
- 5 ugotowanych buraków
- 1 łyżka soku cytryny
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki śmietany
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- puszka groszku
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Buraki pokroić w kostkę i skropić cytryną
- Majonez wymieszać ze śmietaną i doprawić solą i pieprzem
- 1/2 sosu majonezowo- śmietanowego wymieszać z burakami
- Posiekane jajka wymieszać z groszkiem i zalać resztą sosu z dodatkiem czosnku
- Sałatkę układać warstwami. Najpierw buraki, potem jaja z groszkiem.
Dzień wigilijny
Z samego rana najlepiej kup pieczywo. Tego dnia zazwyczaj dopieszczamy mieszkanie: ubieramy choinkę i dekorujemy mieszkanie. Stół nakryj na kilka godzin przed kolacją. Świeczki, stroiki, aniołki z pewnością wymagają od ciebie dużo cierpliwości, by stół wyglądał przepięknie. Teraz już tylko chwila relaksu i aromatyczna kąpiel. Jeśli dasz sobie na to godzinę a nawet dwie, twoje święta będą miłe i pełne magicznych wrażeń, a ty nawet przez chwilę nie poczujesz się zmęczone, czego nam wszystkim życzę.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: