Tworzymy Kulinarny Dekalog ZAKOŃCZONY - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Tworzymy Kulinarny Dekalog ZAKOŃCZONY

Podziel się swoją najbardziej celną oraz uniwersalną poradą dotyczącą gotowania i zawalcz o Zwykłą Książkę Kucharską zawierającą wyjątkowe, przepyszne inspiracje…

Bardzo dziękujemy wszystkim za pyszną zabawę! A oto jej laureaci oraz ich porady, na które szczególnie zwróciliśmy uwagę:


1. ulamisiula
By mieć pewność co do jakości kupowanych mięs oraz jarzyn najlepiej kupować je w małych , znajomych sklepach.

2. Ania_29
"Na talerzu kolorowo? Znaczy, że się odżywiasz zdrowo".
Na ziemniakach musi być zawsze tona świeżego koperku (dostępnego przecież w sklepach cały rok). Na talerzu listek sałaty, kolorowe zdrowe surówki, pomidorek koktajlowy, kwiatuszek z rzodkiewki itp..to zdrowe akcenty, które nakarmią nietylko żołądek ale wszystkie zmysły :)

3. Dunia
Świeżość: Wszystkie produkty kupuję w małych ilościach. Ostatecznie w takich, które mieszczą się w pojemnikach w zamrażarce.

4. Sylwiaws
Zrzucanie biszkopta
Po upieczeniu należy go zrzucić z wysokości około 30-40 cm. Ja zrzucam go na podłogę, na której leży drewniana deska.
Poznałam ten sposób szukając sposobu na biszkopta do tortu dla Syna. Od tamtej pory stosując tą zasadę przy biszkopcie i ani razu mi nie opadł.

5. Joaśka35
Aby panierka nie odstawała do roztrzepanego jajka dodajmy łyżeczkę oleju:)


6. Sonia
Gdy przypali nam się bigos, o co nietrudno, to odstawiam garnek z gazu, i jak najszybciej przkładam cały bigos do innego garnka. Właściwie to "przesypuję go" do innego garnka. Nie ruszam części przypalonej. W ten sposób bigos mozna jeszcze uratować. Gdy jednak już zapach przypalonej kapusty daje się we znaki, dodaję do tego bigosu torebkę, lub dwie ( w zależności od ilości), kawy zbożowej. Po kilku minutach wyjmuję torebki z kawą i je wyrzucam. Kawa zbożowa pochłania zapach przypalonego bigosu.

7. karolina25
Rozgotowany, sklejony, papkowaty ryż... Teraz już nie! Gotuję ryż jak zwykle, następnie zdejmuję garnek z palnika, wkładam złożoną w kostkę czystą ściereczkę pod pokrywką i odstawiam na pięc minut. Ściereczka wchłonie parującą wodę, a ryż będzie sypki.

8. Jolinka
Robiąc ciasto na pierogi zawsze zagniatam je z wodą ciepłą i odrobina oleju. Nie dodaję białka z jaj. Wtedy ciasto jest cudownie miękkie i pierogi na pewno się nie rozkleją podczas gotowania.

9. apis74
Po wlaniu śmietany do zupy już jej nie zagotowuję - mam wówczas pewność, że się nie zetnie

10. Edyta26
Niezbyt ładnego zapachu po smażeniu ryb pozbywam się nie tylko wietrzeniem pomieszczenia ale zagotowuje w odkrytym naczyniu mięte, tymianek lub majeranek, można również cynamon:) Gwarancja na piekny zapachw całym domu:)


GRATULUJEMY! {#thumbsup}


Książki kucharskie wkrótce do Was dotrą.



Drodzy Smakosze i Wielbiciele Pichcenia!

Wydawnictwo WAM  z przyjemnością zaprasza wszystkich do pysznej zabawy, w której ma dla Was wspaniały poradnik Anny Karasiowej:



Zwykła Książka Kucharska


Autorka opowiada w niej o tym, jak zwykłym potrawom nadać wyjątkowy smak, a do tego dzieli się swoim własnym doświadczeniem oraz rodzinną tradycją świątecznych potraw.

W książce tej odkryjecie na nowo między innymi tosty śniadaniowe, rozmaite przystawki, pasty, domowy pasztet, dania obiadowe, sałatki i surówki, oraz desery: pierniki, szarlotkę, czy torcik.

Anna Karasiowa w doskonaleniu sztuki kulinarnej chętnie czerpała z rad bliskich jej ludzi…





Aby zawalczyć o ten fantastyczny poradnik kulinarny, wystarczy do 24 marca (włącznie) podzielić się z nami swoimi najpraktyczniejszymi, zawsze działającymi radami dotyczącymi gotowania w wątku:


Nasze kuchenne przykazania KONKURS


Ze wszystkich zebranych tam inspiracji już 26 marca wybierzemy dziesięć najbardziej pomocnych, stworzymy z nich nasz kulinarny dekalog, a autorów nagrodzimy.

UWAGA! Aby otrzymać nagrodę, należy przed zakończeniem zabawy uzupełnić swoje imię, nazwisko, adres i numer telefonu w zakładce „Dane osobiste” na Familie.pl.

SZCZEGÓŁOWY REGULAMIN

ZAPRASZA DO ZABAWY

ABY WZIĄĆ W NIEJ UDZIAŁ, KLIKNIJ TUTAJ