Wiosenne gotowanie na parze - PRZEPISY! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Wiosenne gotowanie na parze - PRZEPISY!

Wiosenne gotowanie na parze - PRZEPISY!

Autor zdjęcia/źródło: Gotowanie na parze, Meditations, Images BG Pixabay

Wiosna to doskonała okazja, aby lżej się odżywiać. Czerpiąc z dobrodziejstw matki natury, które w tym okresie licznie pojawiają się w sklepach i na straganach, warto pomyśleć o urozmaiceniu diety. Doskonałym sposobem na zmianę sposobu odżywiania może być gotowanie na parze.

Nigdy bym nie uwierzyła, gdybym nie spróbowała, że gotowanie na parze daje potrawom tyle smaku. Skąd się bierze ten smak, zapytasz i dlaczego różni się od potraw gotowanych w wodzie?

Podczas gotowania w wodzie, duża część składników odżywczych z przyrządzanego dania zostaje wylana wraz z wodą, w której potrawa się gotowała. Gotowanie na parze pozwala zachować maksimum witamin i składników mineralnych.

Dzięki temu, że temperatura w parowniku jest wyższa od temperatury gotowania w wodzie, przyrządzanie potraw jest szybsze. Ale nie tylko temperatura przyspiesza ten proces. W parowniku bowiem, można przecież układać kilka warstw produktów, które gotują się jednocześnie i nie trzeba ich pilnować. Potrawy gotują się same! Wystarczy tylko pamiętać o dwóch zasadach:

  1. Produkty ułożone w parowniku na dolnej warstwie (czyli bliżej źródła ciepła) gotują się nieco szybciej niż te ułożone wyżej. Dlatego należy to brać pod uwagę przygotowując cały posiłek na parze, aby wszystkie składniki były gotowe w tym samym czasi
  2. Ponieważ wszystko „robi” się szybciej niż w wodzie, trzeba pilnować składników, aby uniknąć ich rozgotowania

Nie pozostało więc nic innego, jak zaprezentować Ci kilka przepisów potraw na parze. Jeśli chcesz jeść naprawdę dietetycznie, warzyw przyrządzonych na parze nie trzeba wcale doprawiać solą, ponieważ ta jest o dziwo wyczuwalna w ich smaku (naturalnie wystepujący sód).

Super lekkie i delikatne warzywa na parze

Składniki:

  • 2 marchewki
  • brokuły różyczki
  • kalafior różyczki
  • kilka ziemniaków (najlepiej małe w całości)

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Wszystkie warzywa ułożyć w parowniku, na dolnej warstwie ziemniaki i marchewka.
  2. Gotować na parze 30-40 minut
  3. Nie trzeba ich solić, gotowanie na parze wydobywa ich smak. Można polać lekkim sosem czosnkowo-ziołowym na bazie oliwy

Warzywa na parze z sosem jogurtowym

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 brokuł
  • 1 ziemniak
  • kilka małych pieczarek
  • 1 opakowanie jogurtu
  • koperek

Przygotowanie KROK PO KROKU 

  1. Brokuła podzielić na różyczki, pieczarki zostawić w całości, pozostałe warzywa pokroić na plasterki
  2. Ugotować warzywa w parowniku
  3. Polać wszystko sosem (jogurt wymieszany z koperkiem)  

Cukinia na parze

Składniki:

  • cukinia ze skórą pokrojona w grube plastry
  • ulubione zioła (tymianek, bazylia, oregano)

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Cukinię zamarynować w ziołach
  2. Gotować cukinię na parze al dente

Pikantny łosoś na parze 

Składniki:

  • 4 filety z łososia
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka miodu

Pikantna salsa:

  • 1/2 chili
  • ćwiartka cebuli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • odrobina oliwy

Przygotowanie KROK PO KROKU

  1. Wymieszać składniki na marynatę: oliwę, sos sojowy, miód i przyprawy
  2. Włożyć łososia do marynaty
  3. Gotować łososia na parze przez 15-20 minut
  4. Zmiksować składniki na salsę. Podawać łososia polanego salsą


Czyż przepisy na przygotowanie pysznych dań na parze nie są proste?  Nie zajmują wiele czasu i same się robią! Największą inwestycją jest zakupienie urządzenia do gotowania na parze, które jednak wcale nie jest wiele droższe od garnka czy patelni. Dzięki gotowaniu na parze masz same korzyści - wreszcie bez wyrzeczeń możesz zacząć zdrowo sie odżywiać i zyskujesz więcej czasu na inne przyjemności.


ZOBACZ TAKŻE:

Wiosenne smakołyki - jak przyrządzić szparagi?

Najnowsze komentarze

  • 79.184.*.*Ikona zgłaszania komentarza
    To mi się podoba.Muszę rozejrzeć się za porządnym parowarem . Spróbuję takich posiłków, słyszałam że są niewspółmiernie zdrowsze os tradycyjnie przygotowanych.
  • 79.188.*.*Ikona zgłaszania komentarza
    Mi najbardziej podchodzą proste przepisy bez żadnych udziwnień. Dlatego najczęściej w moim Philipiaku gości ryba, warzywa i chude mięso. Szybkość gotowania w parowarze jest też sporą zaletą.