Wiosna w kuchni - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Wiosna w kuchni

Wraz z nadejściem wiosny, coraz chętniej sięgamy po świeże warzywa, które stają się obowiązkowym dodatkiem do przygotowywanych potraw. Ale jak je przyrządzić, aby dostarczały naszemu organizmowi jak największą ilość składników odżywczych i witamin?

Wiosna w kuchni

Autor zdjęcia/źródło: fot. sxc.hu

Istotą zdrowego odżywiania jest nie tylko to co jemy, ale także właściwy sposób przygotowywania posiłków. Dotyczy to także warzyw, które podczas tradycyjnego gotowania w wodzie tracą ogromne ilości cennych dla organizmu wartości odżywczych i minerałów. Z kolei smażone na patelni, wchłaniają zbędne ilości tłuszczu przez co stają się bardziej kaloryczne i ciężkostrawne. 

Najlepszym i zalecanym przez wielu specjalistów ds. żywienia sposobem na sporządzanie zdrowych dań jest gotowanie na parze. Możemy to robić na wiele sposobów, tj.:  w specjalnych szybkowarach, foliowych torebkach czy naczyniach, które są dostosowane do gotowania bez użycia wody i smażenia bez tłuszczu. Tak przygotowane warzywa zachowują nie tylko maksymalną ilość składników odżywczych i minerałów, ale nie tracą swojej właściwej konsystencji, koloru, naturalnego smaku i aromatu. Dodatkowo są lekkostrawne, nie zalegają w przewodzie pokarmowym i nie podrażniają żołądka, jelit, trzustki ani wątroby. 

Regularnie spożywane posiłki, wzbogacone o warzywa, które stanowią najlepsze źródło witamin i wartości odżywczych, są podstawą do zachowania zdrowia, energii i… urody. Pamiętajmy o tym, ponieważ od sposobu w jaki się odżywiamy zależy także nasze dobre samopoczucie – a jest ono, tak samo jak zdrowie – bezcenne.


Tekst pochodzi z czwartkowego wydania



DOŁĄCZ DO NASZEJ AKCJI