Przyjmowanie kwasu foliowego zaleca się kobietom już nawet na 3 miesiące przed zapłodnieniem. Zażywanie go w dawce 4 mg do trzeciego miesiąca ciąży, zmniejsza znacznie ryzyko zespołu Downa u dziecka oraz powstania u niego cewy nerwowej. Chodzi tu o kobiety zagrożone ryzykiem tej choroby.
Ile go potrzebujemy?
Z pożywieniem, które codziennie zjadamy, dostarczamy organizmowi zaledwie 50 procent dobowego zapotrzebowania kwasu foliowego. Dawkę, jaka jest nam potrzebna powinnyśmy ustalić z lekarzem ginekologiem. Zazwyczaj do pierwszego trymestru przyjmujemy go od 0,4 do 1 mg dziennie. Niekiedy jednak lekarz zaleca przyjmowanie kwasu foliowego w drugim i trzecim trymestrze. Zwiększoną dawkę kwasu powinny przyjmować kobiety, w których rodzinie rodziły się dzieci z wadami cewy nerwowej lub przyszła matka jest chora na cukrzycę lub padaczkę
Kwas foliowy - nazywany też folanem lub folacyną - w ciąży reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek, pozytywnie wpływa na system nerwowy oraz mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego miedzy innymi poprzez uczestnictwo w tworzeniu soków żołądkowych, zapewnia prawidłowe i sprawne działanie wątroby i jelit, pobudza procesy krwiotwórcze, zapobiega miażdżycy i anemii oraz chroni organizm przed nowotworami (szczególnie rakiem macicy).
Kiedy kwas foliowy w ciąży jest niebezpieczny?
Nie zawsze jednak kwas foliowy w ciąży jest bezpieczny. Część z kobiet na skutek genowej mutacji nie przyswaja zwykłego kwasu foliowego i dodatkowa suplementacja tym składnikiem nie tylko nie pomoże, ale wręcz zaszkodzi. Nadmiar kwasu foliowego, który odkłada się w toksycznej formie może być nawet przyczyną raka. Dlatego, planując ciążę, warto wykonać prosty test genetyczny w kierunku mutacji w genie MTHFR. Mutacja ta jest dość powszechna, ale mało się o niej mówi ponieważ zwykle nie daje żadnych objawów.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Joga w ciąży?>>
Co powoduje niedobory?
Niedobór kwasu foliowego może spowodować ciężkie wady wrodzone układu nerwowego dziecka, jak bezmózgowie lub przepuklina oponowo-mózgowa. Powinnyśmy wiedzieć, że formowanie mózgu kończy się do 7 tygodnia życia płodu, kiedy zazwyczaj jeszcze nie zdajemy sobie sprawy z tego, że jesteśmy w ciąży. Jeśli zatem planujemy urodzenie dziecka, powinnyśmy jak najszybciej zacząć przyjmować kwas foliowy. Jego niedobór w czasie ciąży może także spowodować niedorozwój łożyska a to z kolei może doprowadzić nawet do poronienia.
Produkty, w których znajdziesz kwas foliowy
- Pomarańcze i banany
- Drożdże piwne
- Fasola, soczewica, soja
- Zielone liściaste warzywa a zwłaszcza szpinak, sałata, natka pietruszki.
- Szparagi, brukselka, brokuły, groszek
- Ryż, jęczmień, pszenica
- Żółtka jaj
- Wątróbka
- Orzeszki ziemne
- Sery
Ponieważ kwas foliowy jest bardzo wrażliwy, produkty spożywcze tracą go podczas jakiejkolwiek obróbki termicznej a nawet podczas kontaktu ze światłem słonecznym. Należy też zwrócić uwagę, że organizm nie przyswaja tradycyjnych folianów. Dlatego też najpierw musi je rozłożyć do kwasu foliowego w trakcie tej „obróbki” tracimy niemal połowę folianów.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: