Zupa z dyni tradycyjny - domowy przepis. Krok po kroku! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Zupa z dyni tradycyjny - domowy przepis. Krok po kroku!

Zupa z dyni tradycyjny - domowy przepis. Krok po kroku!

Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie: Freepik

Sezon na dynię w pełni, a domowa zupa z dyni doskonale rozgrzeje na jesienne chłody. Jak ją zrobić?

Dynia jest popularnym warzywem o słodkawym smaku i pięknej, nasyconej, pomarańczowej barwie. Często gości na naszych stołach w postaci dodatków do mięs, placków, a także zupy z dyni. Jak zrobić tradycyjną, domową zupę z dyni? Mamy sprawdzony przepis.

Domowy przepis na tradycyjną zupę z dyni

Tradycyjna zupa krem z dyni będzie niezwykle sycącą, ale też odżywcza. Jak ją zrobić?

Tradycyjna zupa z dyni – będziesz potrzebować:

  • 1 kg dyni
  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek świeżego imbiru, ok. 3 cm
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 50 g pestek z dyni
  • olej rzepakowy

Tradycyjna zupa z dyni - PRZEPIS

  1. Obierz i pokrój dynię na kawałki. Posiekaj cebulę i czosnek. Obierz i zetrzyj na tarce imbir. Zeszklij cebulę i czosnek na oleju w garnku z grubym dnem.
  2. Do cebuli i czosnku dodaj dynię, imbir i cukier. Smaż wszystko przez 5 minut. Dodaj bulion. Całość gotuj do miękkości, ok. 10 min.
  3. Zmiksuj zupę na gładką masę. Dodaj mleko kokosowe i jeszcze raz zagotuj. Podawaj z prażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub słonecznika. W czasie prażenia pestek cały czas je mieszaj, żeby się nie przypaliły.

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia – nie dość, że smaczna, to jeszcze zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów, które korzystnie wpłyną na nasze zdrowie. Dynia jest niskokaloryczna, co oznacza, że jest odpowiednia zarówno dla osób dbających o linię, jak i niemowląt. Zawiera też błonnik, który pomaga w regulacji trawienia i utrzymaniu prawidłowej funkcji jelit.

Dynia dostarcza witamin, takich jak witamina A (beta-karoten), witamina C, witamina E oraz wiele minerałów, w tym potas, magnez, żelazo i cynk. Jest też bogata w antyoksydanty.

CZYTAJ TEŻ >> Kiedy spadnie pierwszy śnieg? Już niedługo!