Dynia jest popularnym warzywem o słodkawym smaku i pięknej, nasyconej, pomarańczowej barwie. Często gości na naszych stołach w postaci dodatków do mięs, placków, a także zupy z dyni. Jak zrobić tradycyjną, domową zupę z dyni? Mamy sprawdzony przepis.
Domowy przepis na tradycyjną zupę z dyni
Tradycyjna zupa krem z dyni będzie niezwykle sycącą, ale też odżywcza. Jak ją zrobić?
Tradycyjna zupa z dyni – będziesz potrzebować:
- 1 kg dyni
- 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kawałek świeżego imbiru, ok. 3 cm
- 1 łyżka cukru brązowego
- 50 g pestek z dyni
- olej rzepakowy
Tradycyjna zupa z dyni - PRZEPIS
- Obierz i pokrój dynię na kawałki. Posiekaj cebulę i czosnek. Obierz i zetrzyj na tarce imbir. Zeszklij cebulę i czosnek na oleju w garnku z grubym dnem.
- Do cebuli i czosnku dodaj dynię, imbir i cukier. Smaż wszystko przez 5 minut. Dodaj bulion. Całość gotuj do miękkości, ok. 10 min.
- Zmiksuj zupę na gładką masę. Dodaj mleko kokosowe i jeszcze raz zagotuj. Podawaj z prażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub słonecznika. W czasie prażenia pestek cały czas je mieszaj, żeby się nie przypaliły.
Dlaczego warto jeść dynię?
Dynia – nie dość, że smaczna, to jeszcze zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów, które korzystnie wpłyną na nasze zdrowie. Dynia jest niskokaloryczna, co oznacza, że jest odpowiednia zarówno dla osób dbających o linię, jak i niemowląt. Zawiera też błonnik, który pomaga w regulacji trawienia i utrzymaniu prawidłowej funkcji jelit.
Dynia dostarcza witamin, takich jak witamina A (beta-karoten), witamina C, witamina E oraz wiele minerałów, w tym potas, magnez, żelazo i cynk. Jest też bogata w antyoksydanty.