ulamisiula rozsmakował(a) się w tym!
Żółtka ubijamy na puszystą masę.Dodajemy cukier i mieszamy az sie
 rozpuści.Nastepnie dosypujemy mąki rozmieszane z proszkiem do pieczenia i
 dodajemy wodęDo gotowej masy dodajemy ubite na sztywno białko i
 delikatnie mieszamy wszystko łżka i wylewamy na natłuszczona
 blachę.Pieczemy ok 30-45 min w zależności od piekarnika w temp.180 C
Ostudzone ciasto przekrajamy na 3 placki.
 W garnku gotujemy 1 szkl wody z pół szkl cukru.Gdy syrop sie zagotuje
 wkrajamy połowę cytryny i odstawiamy pod przykryciem do
 wystudzenia.Nastepnie dodajemy odrobinę kwasku cytrynowaego by lekko
 zakwasicć poncz.
 Lekko schłodzona smietane krótko ubijamy mikserem po czym dodajemy do
 niej cukier puder wymieszany  z śmietan-fixem.Ubijamy  na puszysty krem.
 Placek biszkoptu nasaczamu ponczem, smarujemy porcja śmietany i kładziemy
 pokrojone mrożone truskawki, potem znowu odrobina smietany i następny
 placek.Czynność powtarzamy.
 Ostatni placek tylko nasaczamy bez śmietany.
 Margarynę ucieramy z cukrem na gładka masę.I cieniutką warstwa smarujemy
 boki i wierzch tortu.
 Przygotowujemy masę cukrową:
 Zelatynę zalac zimną wodą i odstawic do napęcznienia.
 Postawić naczynie z żelatyną na malutkim gazie lub nad parą wodną ,
 energicznie mieszać najlepiej samą koncówką od miksera i dodać
 glukozę ( ja dodaje w proszku) , nadal mieszać. . 
 NIE GOTOWAC!!!!
 Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .
 Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie), dolać olejek np. migdałowy
 następnie stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając
 ręką. 
 Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny. 
 Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą
 mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu.Gdy placek bedzie
 odpowiednio duzy obkładamy nim tort.Z tej samej masy wykonujemy
 różyczki, liscie i kubusia puchatka po uprzednim dodaniu do podzielonej
 na cześci masy barwniki spozywcze.
 Nastepnie całe ciasto wstawiamy do lodówki.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.