Przeciętne zapotrzebowanie kaloryczne kobiety wynosi około 1500 kalorii, zaś dziecku rozwijającemu się w brzuchu mamy wystarcza dodatkowe 300 kalorii. Na początku ciąży oczywiście to zapotrzebowanie będzie mniejsze, więc nie musisz jeść za dwoje. Ważne żeby posiłki były częste, ale w niedużych ilościach....
Kosmetyczki podkreślają, że skóra wokół oczu to newralgiczny punkt naszej twarzy, który wymaga szczególnej uwagi przy pielęgnacji. W dzisiejszych czasach, kiedy...
O ile stworzenie zdrowej bazy deseru na ogół nie stwarza trudności, o tyle znalezienie zdrowej posypki często wydaje się niemożliwe. Standardowe posypki dostępne w sklepach wzbogacają słodkości wizualnie, ale nie zdrowotnie ani odżywczo. Na szczęście...
Komponowanie diety małego dziecka jest dużym wyzwaniem dla rodziców. Emocje z tym związane wynikają również ze świadomości wpływu, jaki ma żywienie na późniejszy rozwój małego organizmu od pierwszych dni życia dziecka. Trzeba pamiętać, że podstawą...
A jak wiadomo, stres negatywnie wpływa na rozwój dziecka, dlatego przynajmniej w tej kwestii należy go wyeliminować. Poniżej podajemy kilka faktów na temat tego, jak kobieta powinna odżywiać się w tym szczególnym czasie. Co powinno znajdować się w diecie ciężarnej? Tak naprawdę,...
Dieta w ciąży – najważniejsze zasady Po pierwsze i najważniejsze, w ciąży wcale nie musisz znacznie zwiększać ilości spożywanego jedzenia. Zbyt duży przyrost masy ciała w oczekiwaniu na urodzenie dziecka może za sobą pociągnąć poważne konsekwencje zdrowotne! Dla Ciebie mogą...
Warzywa i owoce stanowią podstawę zdrowej diety, dlatego w obowiązującej Piramidzie Zdrowego Żywienia znajdują się na najniższym piętrze, zaraz po aktywności fizycznej. To nowość, ale uzasadniona i warta uwagi. Nie chodzi tu wyłącznie o uprawianie sportu,...
Familie.pl: Po co nam minerały w diecie?Gabriela...
Urządzenie to pozwala na zmiksowanie znacznej ilości produktów i tym samym stworzenie niezwykłych proteinowych, czy witaminowych koktajli, zup, sosów, czy pomóc w przygotowaniu np. ciasta lub zdrowego domowego hummusu. Na co zwrócić uwagę kupując blender personalny? Jak...
Koncepcja programowania żywieniowego zakłada, że niedobór lub nadmiar poszczególnych składników żywieniowych prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, które mają wpływ na występowanie chorób w późniejszym życiu dziecka. Na szczególną uwagę zasługują: kwas foliowy,...
Nie zdajemy sobie sprawy, jak dużo cukru zjadamy. Sacharoza, czyli cukier rafinowany obecna w większości produktów spożywczych – serkach, chlebie, mleku itp. Wiele produktów na pierwszym miejscu w swoim składzie ma także syrop glukozowo-fruktozowy, który działa na organizm podobnie jak biały cukier. Tak...
Ciąża to wyjątkowy czas dla przyszłej mamy. Powinien być on okresem spokoju i radosnego wyczekiwania, ale także dbania o siebie. Niezwykle ważną kwestią w tym stanie jest zdrowe i zbilansowane odżywianie, które dostarcza mamie i maluszkowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Zgłoś się do...
Dieta FODMAP pojawia się coraz częściej w pytaniach na forach internetowych dotyczących zdrowego stylu życia. Najczęściej informacji szukamy w sieci, czasem w książkach. Natrafiamy tam na niezliczoną ilość nowych diet i komentarzy. Łatwo można się w nich pogubić. Szczególnie, że ich nazwy potrafią...
Do wszelkich modnych trendów żywieniowych podchodzę z natury sceptycznie. W pewnym stopniu wręcz mdliły mnie fikuśne zdjęcia miseczek moich znajomych. Zadawałam sobie pytanie: „po kiego diabła wrzucają zdjęcia swoich potraw!”. Szybko jednak zmieniłam...
Co to znaczy zdrowy obiad? To taki, który nie ma za dużo kalorii ale za to posiada wysokie wartości odżywcze. Pozbądźmy się zatem starych nawyków i zastąpmy niektóre produkty. Z innych używanych przez nasze babcie powinnyśmy w ogóle zrezygnować.
Autor artykułu: dietetyk Ilona Jankowska, pasjonatka zdrowego stylu życia i promotorka zdrowia - specjalistka diety katogenicznej. Praca przed komputerem w zaciszu domowym wyzwala brak organizacji, powoduje ,...
Program „Szklanka Mleka” 2011/2012 Popularność i celowość tego programu wśród uczniów najlepiej obrazują statystki…...
Dlaczego należy uzupełniać poziom kolagenu w organizmie? Wraz z wiekiem, już od ok. 26 roku życia, produkcja kolagenu w organizmie ludzkim zaczyna stopniowo zwalniać. Wpływ na to mają również choroby autoimmunologiczne, czynniki wynikające ze stylu życia takie jak zbyt wysoka ekspozycja...
Nadmiar lub niedobór konkretnych składników diety prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, co w konsekwencji może przyczynić się do występowania chorób w późniejszym życiu dziecka. W żywieniu kobiety w ciąży istotna jest podaż podstawowych...