Według zasad zdrowego żywienia Instytutu Żywności i Żywienia, każdego dnia powinniśmy spożywać 4-5 posiłków, co 3-4 godziny. Przy takim rozłożeniu posiłków ułatwiamy utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi i właściwej masy ciała. Śniadanie najlepiej...
W Tłusty Czwartek pączki i faworki smakują najlepiej, a podobno wtedy też nie tuczą. To bardzo dobra wiadomość dla ich miłośników, którzy ze smakiem zajadają się tymi przysmakami nie tylko w tym tradycyjnym dniu. Dlatego warto poznać kilka sprawdzonych sposobów naszych czytelników, jak przechowywać...
Układ odpornościowy dziecka może się kształtować do 12. roku życia, dlatego dobrze jest go wspierać już od najmłodszych lat. Jak to robią świadome mamy? Naturalnie! Aż 78 procent mam wybiera dla zdrowia swojej rodziny preparaty i suplementy pochodzenia roślinnego i naturalnego1....
Dlaczego należy uzupełniać poziom kolagenu w organizmie? Wraz z wiekiem, już od ok. 26 roku życia, produkcja kolagenu w organizmie ludzkim zaczyna stopniowo zwalniać. Wpływ na to mają również choroby autoimmunologiczne, czynniki wynikające ze stylu życia takie jak zbyt wysoka ekspozycja...
Monika Mrozowska – aktorka i blogerka kulinarna, która 19 stycznia 2021 urodziła czwarte dziecko – synka Lucjana. Celebrytka znana szerszej publiczności z roli w serialu „Rodzina zastępcza” od lat cieszy się popularnością. Serial, w którym wcielała się w jedno z kilkorga dzieci – najstarszą...
Nagrody zdobywają: Zestaw 1: Dominika Z, Kamila K, Małgorzata S, Ilona K, Kinga K, Łucja L-W, Ewa B, Wiktoria...
Święta, święta i po świętach. Prawda, że szybko zleciały? W tym roku było mniej przygotowań, jednak mimo to w wielu domach pozostało trochę resztek, na które nie bardzo mamy ochotę. Staramy się ich nie wyrzucać i zastanawiamy się jak im dać “drugie życie”....
W takim okresie warto skupić się przede wszystkim na prawidłowym działaniu układu odpornościowego, dzięki temu będziemy mniej podatni na infekcje, objawy choroby będą mniej uciążliwe a co najważniejsze skrócimy czas jej trwania. Najlepszym wsparciem dla układu immunologicznego jest odpowiednio zbilansowana...
Jednak miejmy na uwadze, że nasz organizm nie jest workiem bez dna i posiada limity! A przy dużej ilości spożytego jedzenia możemy czuć się ciężko i mogą towarzyszyć temu nieprzyjemne objawy. Jak sobie pomóc? Dietetyk radzi: 1. Pij duże ilości wody mineralnej - często...
Choć całoroczna – a najintensywniejsza w okresie jesienno-zimowym – suplementacja witaminy D3 jest polecana każdemu, kto dba o zdrowie, niektóre osoby wyjątkowo bacznie powinny kontrolować jej poziom w organizmie. Kto do nich należy? Sprawdź! Dla kogo suplementacja? Witaminę...
Przed pandemią dzieci chodziły do szkoły, a my do pracy i na zakupy. Chcieliśmy czy nie, ale ruszaliśmy się. Trzeba było dojść do przystanku albo stacji metra, zrobić zakupy w sklepach stacjonarnych, zaprowadzić dzieci na dodatkowe zajęcia. Korzystaliśmy...
Kaszki dla dzieci są jednym z najpopularniejszych produktów kupowanych przez mamy na początku rozszerzania diety. Niemowlaki je uwielbiają, często korzystają z nich nawet mamy dzieci wczesno przedszkolnych. Kaszki dla dzieci są szybki i łatwe do przygotowania, a poza tym zapewniają maluchom wiele...
Jednym z takich minerałów jest niewątpliwe cynk, który ma znaczenie już w brzuchu mamy, ponieważ odpowiedzialny jest m.in. za prawidłowy rozwój układu immunologicznego, narządów rozrodczych, przyswajanie substancji odżywczych. Ponadto składnik ten wpływa na wchłanianie...
Miejscem, w którym najczęściej dochodzi do zakażenia koronawirusem jest dom. Nie kino, teatr, biblioteka czy sklep. W domu spędzamy najwięcej czasu, przychodzimy tu z różnych środowisk, witamy się, jemy, bawimy się. W przestrzeni...
Według ekspertów karmienie piersią warto kontynuować przynajmniej do 1. roku życia, a najlepiej do końca 2. roku życia malucha. Co więcej, po 6. miesiącu życia dietę dziecka należy rozszerzać o inne produkty. Dowiedz się, jak powinien wyglądać prawidłowo skomponowany jadłospis rocznego dziecka. Intensywny...
Korzystając z platformy telemedycznej haloDoctor.pl możesz skontaktować się z lekarzem bez oczekiwania na wolny termin nawet w środku nocy! Pandemia zmusiła nas do korzystania z teleporad Wybuch pandemii zaskoczył publiczną...
Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Jak marynować grzyby? Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Marynowane grzyby mają absolutnie niepowtarzalny smak. Warto je jeść jednak nie tylko ze względu na walory smakowe. Warto bowiem pamiętać, że grzyby zawierają bardzo dużo witamin....
Żelazo jest niezbędnym składnikiem mineralnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze ono udział między innymi w transporcie i magazynowaniu tlenu w tkankach oraz mielinizacji komórek nerwowych. Oprócz tego stymuluje układ odpornościowy, uczestniczy w syntezie DNA, wpływa na proces oczyszczania...
Czyje dzieciństwo nie pachniało naleśnikami, racuchami albo plackami ziemniaczanymi przygotowywanymi przez mamę, starszą siostrę albo babcię? Naleśniki są jedną z najbardziej lubianych potraw. Chętnie jedzą je dzieci i dorośli. Niestety teraz, coraz więcej osób...
Czym jest trądzik młodzieńczy? Powszechnie znany trądzik pospolity może przybierać różne formy. Jedną z nich jest trądzik młodzieńczy, który charakteryzuje się przede wszystkim tym, że występuje u osób znajdujących się właśnie na etapie dojrzewania. Widoczne objawy są praktycznie...