Niekorzystnie wpływają na organizm człowieka, w tym na narząd wzroku, co nieczęsto bierzemy pod uwagę. Im bogatszy chemiczny skład artykułów spożywczych, tym większe prawdopodobieństwo, że nie są one zdrowe. Sprawdź, jakie dodatki do żywności powinny wzbudzić Twoją czujność i jakich związków...
Poszczególne preparaty ochronne różnią się nie tylko faktorem, ale również rodzajem zastosowanych filtrów. Czy lepsze dla Ciebie będą filtry chemiczne, czy mineralne? Jaki krem na słońce wybrać, żeby nie podrażniał wrażliwej skóry? Filtry chemiczne a fizyczne - krótka charakterystyka Zacznijmy...
Płatki śniadaniowe – czym się kierować przy wyborze? Na rynku dostępnych jest wiele produktów, oznaczonych jako płatki śniadaniowe. Nie wszystkie są jednak godne uwagi ze względu duże ilości cukru i sztucznych dodatków. Żeby mieć pewność, że sięgasz po zdrowe płatki, które dostarczą cennych...
Włosy mogą nam nadmiernie wypadać w wyniku wielu czynników, takich jak genetyka, zmiany hormonalne, niedobory składników odżywczych, nadmierny stres, używanie agresywnych produktów do stylizacji włosów czy niewłaściwa pielęgnacja. Choć istnieje wiele komercyjnych produktów i zabiegów, które...
Często suplementom diety przypisuje się działanie wspomagające układ odpornościowy, pokarmowy czy sercowo-naczyniowy1. A jak jest w rzeczywistości? Kiedy przyjmowanie suplementów diety ma sens? Jak wybrać odpowiedni suplement diety? Odpowiadamy! Czym są suplementy diety? Suplement...
Mleko mamy to doskonale skomponowany zestaw składników odżywczych idealnie dopasowanych do potrzeb dziecka. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwszych sześć miesięcy życia dziecka, a później, jeśli...
Afty u dziecka to niegroźne, najczęściej niewielkie nadżerki lub owrzodzenia. Są jednak wyjątkowo uciążliwe i bolesne. W rzadkich przypadkach mogą mieć większe rozmiary, najczęściej jednak jest to kilka milimetrów. Pojawiają się na języku, podniebieniu, dziąsłach, wewnętrznej stronie policzków lub...
Pistacje są popularnymi orzechami, które nie dość, że są smaczne, mają do tego niezwykle dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Specjaliści podkreślają, że pistacje obniżają ciśnienie krwi i cholesterolu, wzmacniają też układ odpornościowy. Pistacje zawierają również między innymi witaminy E, B6, C,...
Kwass hialuronowy to cząsteczka (polisacharyd), która naturalnie występuje w skórze i tkance łącznej.Działa jako środek nawilżający dla naszych stawów, nerwów, włosów, skóry i oczu. Kwas hialuronowy wiąże wilgoć, co oznacza, że pojedynczacząsteczka tej substancji może pobierać wilgoć z powietrza i...
Jakie składniki mineralne i witaminy są kluczowe rozwoju młodego organizmu? Podpowiadamy! Mleko mamy to zawsze pierwszy wybór Kobiecy pokarm jest wyjątkowy. Jest dostępny na żądanie, ma odpowiednią temperaturę...
Maluszki chętnie próbują nowych potraw i smaków, dlatego rola zdrowego żywienia w pierwszych latach życia dziecka jest wręcz nieoceniona. Podając dziecku zdrowe produkty ze sprawdzonego źródła, kształtujemy jego przyszłe nawyki żywieniowe, ale mamy także realny wpływ na jego zdrowie i odporność. ...
Po urodzeniu dziecka jedynie 12% karmiących kobiet nie spotkało się z żadnymi wyzwaniami[1]. Wśród trudności zazwyczaj wymienia się przyczyny fizyczne, takie jak ból piersi czy nieprawidłowy odruch ssania. Trzeba jednak pamiętać, że karmienie piersią może wiązać się także z silnymi emocjami, takimi...
Dynia to warzywo niezwykle bogate w składniki odżywcze. Warto jednak pamiętać, że kaloryczność dyni różni się zależnie od jej gatunku. Indeks glikemiczny ugotowanej dyni wynosi 64-71, co jest dość wysoką wartością. Jednak ma ona niski ładunek glikemiczny (GL 3). Miąższ dyni...
Sezon na przeziębienia i infekcje wystartował. Deszczowe jesienne dni, a za chwilę zimowe chłody, sprzyjają katarom i gorszemu samopoczuciu. Warto jednak zadbać, aby cała rodzina cieszyła się dobrą odpornością przez cały rok, niezależnie od pogody. Zgłoś się...
W powietrzu już czuć jesień, a i słonecznych dni coraz mniej. To sygnał, że wkrótce nadejdą chłody, deszcze, a potem zimowe mrozy. Czyli jednym słowem: nadchodzi sezon chorobowy. Mamy dzieci przedszkolnych i...
Jesień i zima to okres częstszych zachorowań i infekcji. Niskie temperatury, wietrzne i deszczowe dni, a także towarzystwo innych zakatarzonych i przeziębionych osób, może powodować, że nasz system odpornościowy nie...
Układ odpornościowy dziecka kształtuje się i rozwija do 12. roku życia, dlatego niektóre dzieci chorują dość często. Kłopot ten mają zwłaszcza rodzicie pierwszorocznych przedszkolaków, kiedy niechorujące dotychczas dziecko...
Dziecko poszło do przedszkola lub szkoły? To zaczynamy wzmacniać odporność - myślą sobie rodzice. To bardzo dobre myślenie, ale i trochę niedobre, bo o odporność malucha warto zadbać już kilka tygodni wcześniej. Jednak...
Opryszczka wargowa (Herpes simplex) jest nieprzyjemną chorobą wywołaną przez wirus typu 1 - HSV1. Szacuje się, że ponad 80 procent populacji jest nosicielami tego wirusa, a uaktywnia się on, gdy organizm staje się mniej odporny. Zwykle atakuje błony śluzowe ust i nosa, powodując nieprzyjemne i bolesne...
Utarło się przekonanie, że małe dzieci często chorują. Jednak w wielu przypadkach, zwiększona zapadalność na różnego rodzaju infekcje dotyczy też dzieci starszych – przedszkolaków i uczniów wczesnoszkolnych. Dlaczego tak się dzieje? Eksperci wskazują, że odporność dzieci tworzy się i rozwija do 12....