Analizując statystyki Eurostatu sprzed kilkunastu lat, granica wieku zachodzenia w ciążę wyraźnie się przesuwa. O ile w 1997 roku statystyczna Polka rodziła pierwsze dziecko w wieku 24 lat, o tyle obecnie średni wiek to 27-30 lat. Pozostaje jednak pytanie: czy późna ciąża jest bezpieczna – zarówno...
Czytelniczki Familie.pl w swoich OPINIACH piszą, że do słodyczy wegańskich, tak jak większość z nas, podchodziły ostrożnie. Bo to, że są bezpieczną alternatywą dla słodyczy zawierających masę różnych cukrów, laktozę, kazeinę, czy gluten, każdy wie. Jednak w słodyczach najważniejszy...
Słynie z tego, że jest po prostu smaczny! Mało kto wie, że dobrej jakości ser żółty to źródło całego bogactwa składników odżywczych. Wszystkie doskonale dopełniają każdą dobrze zbilansowaną...
TOP 5 książki na wakacje 2018 Katarzyna Nosowska „ A ja żem jej powiedziała…”, Wydawnictwo Wielka Litera
Karob, czyli chleb świętojanski, to przede wszystkim bogate źródło witamin i wapnia oraz fosforu. Dzięki temu zapobiega on osteoporozie, ma bardzo dobry wpływ na rozwój mocnych kości u dzieci, a także wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Sprzedawany...
Żywe kultury bakterii i mikrobiota jelitowa Probiotyki, inaczej nazywane też żywymi kulturami bakterii, traktuje się jako żywe mikroorganizmy. Wpływają one na utrzymanie odpowiedniego profilu flory bakteryjnej i gwarantują tym samym korzyści zdrowotne dla gospodarza. Kiedy...
Sytuacja rodziców, którzy czekają na alimenty od drugiego partnera często nie należy do najlepszych. Nagminnie bowiem alimenty nie są płacone. Dlatego właśnie zapowiadane są zmiany w tym zakresie. Wiceminister rodziny Bartosz Marczuk potwierdza pracę nad...
Historia warsztatów dla przyszłych rodziców: „Przygoda z macierzyństwem” jest długa. Na pomysł spotkań rodziców z Ekspertami wpadły doświadczone mamy, które na własnym przykładzie przekonały się jak ważna jest profesjonalna wiedza na początku przygody...
Aż 96,4% rodziców uważa, że do przyjścia dziecka na świat należy się przygotować – wynika z badania Wiedza rodziców na temat okresu noworodkowego i ich oczekiwania wobec pielęgniarek i położnych A. Delugi i współpracowników. Kobiety po kursach szkoły rodzenia charakteryzuje...
Warsztaty „Przygoda z macierzyństwem” odbędą się po raz pierwszy w Krakowie. Już od trzech lat organizujemy je w Warszawie, Olsztynie, a ostatnio także we Wrocławiu. Mamy doświadczenie i wiemy jakiej wiedzy Wam teraz potrzeba. Boisz się porodu? Zastanawiasz się jakim będziesz...
Spirulina to mikro alga o zielono-niebieskiej barwie. Swoją nazwę zawdzięcza spiralnemu kształtowi liści. Uznawana jest ona za najbogatsze źródło składników odżywczych na Ziemi. Spiruliną możesz zastąpić wiele innych suplementów, ponieważ jest ona połączeniem bardzo dużej...
Jak się czujesz? Ile razy słyszysz to pytanie? Pewnie miliony, prawda? W ciąży każdy jest zatroskany o Twoje samopoczucie i stan zdrowia, ale prawda jest taka, że tylko Ty sama jesteś w stanie dobrze zadbać o siebie i maluszka. Na co dzień podejmujemy bardzo dużo decyzji...
Po pierwsze należy sobie zadać pytanie czym jest gluten. Gluten to białko znajdujące się w zbożach. W takim razie w czym jest gluten? Znajdziemy go w życie, owsie, pszenicy, jęczmieniu, orkiszu, pszenżycie, pszenicy płaskurce i kamucie. Są to zboża używane w większości...
Oksytocyna wyzwala potrzebę bliskości oraz silne przywiązanie i dlatego często jest nazywana hormonem miłości. Produkowana przez część mózgu nazywaną podwzgórzem, zostaje uwolniona do krwi przez przysadkę mózgową, jako odpowiedź na sygnały płynące z organizmu. Jednak hormon...
Choroba ta pojawia się częściej u kobiet, które mają powyżej 35 lat, są w drugiej lub kolejnej ciąży lub maja krewnych, którzy chorują na cukrzycę, ale także tych z nadwagą, z nadciśnieniem tętniczym lub tych, które w poprzednich ciążach miały powikłania lub urodziły...
Jod pomimo śladowych ilości (w organizmie znajduje się go zaledwie 40 mikrogramów) ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania ciała. Pobudza tarczycę do produkcji hormonów regulujących przemiany...
Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę. Organizm czerpie magnez z produktów, które spożywamy, ale coraz częściej dochodzi...