Jeśli Twój dom lub mieszkanie zaatakowały stada mrówek to dobrze wiesz, że pozbycie się ich nie jest proste. Niestety likwidowanie tylko tych okazów, które pojawią się w koszu na śmieci czy na kuchennym blacie nic nie daje, bo za chwilę wyłaniają się kolejne. Jak się pozbyć...
Większość past do zębów zawiera fluor, a właściwie fluorek sodu. Jest tak, bo zawsze słyszeliśmy, że ten dodatek jest niezbędny, by zęby były mocne i zdrowe. Czy jednak jest to prawda? Może są osoby, które powinny unikać past do zębów z fluorem?
Płatki kukurydziane na śniadanie, w biegu przekąszone ciastka i paluszki, biały makaron i sos ze słoiczka na obiad. To żywienie wielu z nas. Wysokokaloryczne, bogate w węglowodany proste, tłuszcze nasycone, a ubogie w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy, który w utrzymaniu...
Powiedzenie „jesteś tym, co jesz”, nabiera w ostatnim czasie zupełnie nowego znaczenia. Coraz więcej osób przekonuje się także, że prawdziwie brzmi: „co jesz, tak wyglądasz”. Dlatego zarówno branża żywieniowa, jak i kosmetyczna, zwraca się w stronę składników pochodzenia naturalnego. Prawdziwe piękno...
Współczesny świat stoi przed wieloma wyzwaniami zdrowotnymi. Obejmują one epidemie chorób - takich jak odra i błonica, którym można zapobiegać przy stosowaniu szczepionek, lekooporne patogeny - rośnie liczba doniesień o braku skuteczności antybiotyków, rosnącą liczbę otyłości i braku fizycznej aktywności...
Najczęstszymi czynnikami ryzyka zbyt niskiego poziomu witaminy C są niewłaściwa dieta, anoreksja, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów i niektóre choroby. Objawy niedoboru mogą trwać miesiącami. Co powinno wzbudzić niepokój? 1. Zmęczenie i zły nastrój Zmęczenie,...
W świecie sztucznych i chemicznych produktów, żywności ze szkodliwymi konserwantami, rakotwórczych składników kosmetyków itp. stale poszukujemy naturalności. Zdrowa żywność i produkty naturalne zyskują coraz większą popularność. Niestety nie każdy produkt reklamowany...
Superfood to nazwa określająca żywność nieprzetworzoną, naturalną, bez dodatków substancji konserwujących czy polepszaczy smaku. Taka żywność jest bardzo zdrowa i posiada wiele cennych dla organizmu człowieka substancji odżywczych oraz witamin i minerałów....
W pastach do zębów jest mnóstwo składników, ale wydaje się, że wszystkie powinny mieć pozytywny, a co najmniej neutralny wpływ na nasz organizm. Okazuje się, że niektóre mogą wywoływać bardzo groźne choroby. Poza niepozorną tubką z pastą, Triklosan jest także obecny w żelach...
Chcesz schudnąć? Więcej? Mniej? To marzenie wielu rodziców. Zaganiani i pochłonięci różnymi obowiązkami z trudem znajdujemy ten wymarzony czas tylko dla siebie, a kiedy wreszcie go mamy zwykle najchętniej padlibyśmy na łóżko i po prostu się wyspali. A co ze sportem? Zwykle...
Dieta dla dziecka powinna z jednej strony eliminować niepożądane składniki pokarmowe, takie jak cukier, tłuszcze trans czy syntetyczne dodatki obecne w żywności przetworzonej, a z drugiej – dostarczać cennych składników odżywczych. Jednymi z najbardziej pożądanych, a jednocześnie często występującymi...
Czy w takim natłoku informacji, popularyzacji rozmaitych mód żywieniowych uzyskamy wiarygodną wiedzę, bezpieczną dla zdrowia? Więcej w temacie: Czym...
Nie ma nic bardziej przyjemnego niż udany prezent. Działa to w dwie strony. Dostać prezent, z którego będziemy zadowoleni, ale także obdarować kogoś tak, by trafić w jego upodobania. Największymi beneficjentami prezentów mikołajkowych i świątecznych są zwykle dzieci -...
Każda kobieta podejrzewając ciążę lub starając się o dziecko chciałaby od razu wiedzieć czy się udało. Tak by było najłatwiej i nie byłoby wtedy tylu wątpliwości. Jednak wszystko zostało tak zaprojektowane, że zwłaszcza przez pierwsze 2 tygodnie od zapłodnienia nikt, nawet...
Chłodziarko-zamrażarki Liebherr wyposażono w serię innowacyjnych rozwiązań i technologii, co w połączeniu z atrakcyjną ceną oraz optymalną wydajnością energetyczną w klasie A++, spełnia oczekiwania osób poszukujących najlepszych rozwiązań.
Proces ząbkowania rozpoczyna się u niemowląt najczęściej pomiędzy czwartym a szóstym miesiącem życia, jednak nie jest niczym dziwnym, jeśli pierwszy ząbek pojawi się wcześniej – nawet już 12 tygodni po urodzeniu, lub sporo później – na przykład w czternastym miesiącu. Bardzo często ząbkowanie to moment...
W 1986 roku Carlo Petrini –włoski krytyk kulinarny, założył organizację SLOW FOOD, która nie tylko przeciwstawia się odżywianiu za pomocą fast foodów, lecz także zwraca uwagę na zdrowe aspekty diety i regionalną kuchnię. Od tego czasu na całym świecie rośnie ruch ekologiczny...
Sprawność fizyczna i umiejętności ruchowe pomagają dziecku radzić sobie w różnych sytuacjach życia codziennego. Osoby aktywne fizycznie są lepiej dotlenione, łatwiej jest im się uczyć, rozwijać, pokonywać trudności. Sport uprawiany w dzieciństwie wspiera motorykę, zapobiega...
Jak powstają nasze nawyki żywieniowe? Piotr Modzelewski: Jedzenie, tak jak każda inna przyjemność, potrafi bardzo szybko przerodzić się w nawyk. Na podobnej zasadzie działa narkotyk. Niektóre produkty...
Coraz więcej osób zmaga się z nadwagą, a Światowa Organizacja Zdrowia mówi nawet o epidemii otyłości, która stała się chorobą cywilizacyjną naszych czasów. Zapytaliśmy więc panią dietetyk Anetę Strelau czy sytuacja naprawdę jest aż tak dramatyczna?