Najczęściej dzieje się tak dlatego, że są nosicielkami mutacji genu MTHFR. Brzmi skomplikowanie, ale MTHFR to reduktaza metylenotetrahydrofolianowa, czyli enzym przekształcający kwas foliowy do jego aktywnej formy. Kobiety z mutacją genu MTHFR mają obniżoną aktywność tego enzymu. Ich organizm nie...
Niedobory żywieniowe u ciężarnych. Z niepublikowanego raportu Instytutu Matki i Dziecka wynika, że ponad połowa kobiet ciężarnych w Polsce nie stosuje zasad zdrowego żywienia. Tylko 44% kobiet zmienia dietę będąc w...
Z definicji wynika, że sok to produkt naturalny, który otrzymywany jest ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych i dojrzałych owoców lub warzyw. Zgodnie z przepisami do soków owocowych nie wolno dodawać cukru, w związku z tym w sokach znajduje się cukier, który pochodzi...
Warzywa, owoce i nasionaKwas foliowy dostępny jest...
Kwas foliowy to organiczny związek chemiczny inaczej nazywany witaminą B9. Ma postać jasnożółtej substancji, która łatwo rozpuszcza się w wodzie. Najbardziej...
Ciąża zawsze jest bardzo ważnym okresem życia kobiety. Każda matka chce dla swojego dziecka jak najlepiej, dlatego tak wielką wagę przywiązuje się do opieki nad kobietą ciężarną. Przygotowanie do stanu błogosławionego powinno obejmować nie tylko sferę ekonomiczno-socjalną, psychiczną (wyobrażenia...