Składniki: 25 dag mąki, 25 dag cukru pudru, 8 dag masła, 2 jaja, 8 dag rodzynków, 25 ml likieru, cynamon i goździki do smaku, lukier.
Owsiki są to małe, białe robaki występujące powszechnie u dzieci. Podobne są do nici,...
Składniki: 4 szklanki, 1,5 szklanki mleka, 6 dag drożdży, 2 jaja, 13 żółtek, 25 dag cukru pudru, 1 szklanka sklarowanego masła, tabliczka gorzkiej czekolady, garść rodzynków, wanilia, kieliszek rumu, 1/4 łyżeczki soli, masło...
Biotyna uznawana za witaminę bardzo ważna w jadłospisie dzieci, pomaga w wykorzystaniu przez organizm niezbędnych kwasów tluszczowych oraz wplywa na zdrowy wygląd skóry, włosów. Objawami niedoboru mogą być problemy ze skórą (wysuszenie), slabe śiwiejące...
Trójglicerydy są to organiczne związki chemiczne należące do lipidów (tłuszczów prostych). Są to estry gliceryny (glicerolu) i trzech kwasów tłuszczowych. Wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi są jednym z głównych materiałów energetycznych zużywanym...
Rodzaje alergii pokarmowejAlergeny, które występują w żywności dzieli się na dwie grupy:1. Alergeny...
Ciasto, ryby, naleśniki ze śmietaną i dżemem, czy lody na plaży – to są ważne rzeczy dla każdego malucha. Dla dzieci z alergią pokarmową takie przyjemności mogą jednak skończyć się swędzącą wysypką i pobytem w szpitalu.
Witamina D produkowana jest samoistnie przez nasz organizm pod wpływem słońca. Jednak że względu na naszą szerokość geograficzną, nasz organizm nie może wyprodukowac jej zbyt dużo. Dlatego też należy zadbac o właściwą dietę. Funkcje: - odpowiada za...
Witamina K do organizmu dostarczana jest głównie z zewnątrz w pożywieniu. Ale to nie wszystko. Dodatkowo jest również syntetyzowana przez florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym. Noworodkom podaje się głównie dlatego, że ich przewód pokarmowy...
Występowanie:Produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko, wątróbka, zółtka jaj, sardynki, łosoś, mięso : wieprzowe, cielęce i drobiowe.Produkty pochodzenia roślinnego:...
Pęcherz płodowy to dolny biegun jaja płodowego, wypełniony jest wodami płodowymi. Przy prawidłowym przebiegu porodu pęcherz płodowy pęka w chwili całkowitego rozwarcia ujścia zewnętrznego macicy.
Quiche – rodzaj wypieku w formie placka składającego się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie może...
powstaje w wyniku nieprawidłowego zapłodnienia komórki jajowej, która implantuje i szybko rozrasta się w jamie macicy. Dzieje się tak, gdy komórka jajowa jest pusta (jądro komórki jajowej jest albo zagubione, albo nieaktywne). Plemnik powiela...
Składniki: 4 jaja, 4 łyżki cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 dag orzechów łuskanych, tłuszcz i tarta bułka do formy
Bardzo proste ciasto, do jego przygotowania można użyć ulubionych owoce i tym samym komponować smak i wygląd. Potrzebne składniki to: 1 margaryna 5 jaj 4 łyżki cukru 1 szklanka cukru do ubicia białek 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku...
Występowanie:Pordukty pochodzenia zwierzęcego: mleko, masło, żółtko jaj, tran, wątroba. Produkty pochodzenia roślinnego: występuje w postaci beta-karotenu,który...
Składniki: 2 jajka, 3, łyżki cukru, cukier waniliowy, 2 czubate łyżki mąki, zapach migdałowy, tłuszcz do blachy. Wykonanie:...
Fenyloketonuria (PKU z ang. Phenylketonuria) - jest to choroba, w której organizm chorej osoby nie jest zdolny do prawidłowego rozkładu jednego ze składników diety - aminokwasu fenyloalaniny. Fenyloalanina znajduje się w pokarmach bogatych w białko,...
Alergia pokarmowa jest nieprawidłową reakcją na niektóre składniki zawarte w żywności. Ta reakcja jest powtarzana za każdym razem, gdy jemy produkt zawierający składnik, na który jesteśmy uczuleni.