Składniki: Filiżanka kawy, kostka cukru, kieliszek rumu, bita śmietana, czekolada lub cynamon. Wykonanie: Kostkę cukru...
Indeks Glikemiczny ( IG) – jest to średni procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu, zawierającego 50 gram przyswajalnych węglowodanów. Jako podstawę skali (100%) przyjęto wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu 50 g czystej glukozy. Indeks...
Osteoporoza to nie tylko problem kobiet – jak dotychczas myślano. Kobiety chorują na nią jednak częściej. Wśród Polaków powyżej 60. roku życia ta choroba dotyka 25proc. kobiet i 13 proc. mężczyzn. U mężczyzn, podobnie jak u kobiet, wraz z wiekiem dochodzi do spadku...
Sok żołądkowy jest substancją wydzielaną przez gruczoły trawienne żołądka. Na dobę żołądek wydziela około 1,5 litra soku.Najważniejszymi składnikami soku żołądkowego są: kwas solny, pepsynogen, pepsyna (enzym trawiący białko) oraz śluz.Zadaniem kwasu solnego jest...
Powstaje na skutek zwężenia tętnic spowodowanego odkładaniem się w nich złogów tłuszczu, gdy choroba atakuje wzrasta rownież ciśnienie krwi. Gdy w skutejk tego nastąpi zatkanie naczynia doprowadzającego krew do serca, występują bóle wieńcowe. Aby zapobiedż tej chorobie musimy być aktywni...
Trójglicerydy są to organiczne związki chemiczne należące do lipidów (tłuszczów prostych). Są to estry gliceryny (glicerolu) i trzech kwasów tłuszczowych. Wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi są jednym z głównych materiałów energetycznych zużywanym...