Rodzaje alergii pokarmowejAlergeny, które występują w żywności dzieli się na dwie grupy:1. Alergeny...
Proces wytwarzania i wydzielania pokarmu zachodzący w organizmie kobiety. Naturalne zakończenie cyklu reprodukcyjnego. Rozpoczyna się samoczynnie w chwili urodzenia łożyska. Następuje gwałtowne obniżenie hormonów estrogenów i progesteronu, a gwałtownie zwiększa się ilość...
Na świecie każdego roku na skutek niedożywienia umiera 5,5 mln dzieci. W krajach rozwijających się niedożywione jest co trzecie dziecko. W świetle rosnących cen żywności sytuacja ta może się pogarszać. „Karmienie piersią jest kluczem do poprawy sytuacji dzieci na świecie” mówi Ann...
Len wygląda bardzo niepozornie, ma długą cienką łodygę i drobne, błękitne lub białe kwiatki. Dla zielarzy surowcem są nasiona lnu - siemię lniane. Simię lniane jest doskonałym nawilżaczem stosowanym na suchą skórę. Pomaga natłuścić skórę, przywrócić jej naturalne lipidy i odbudować...
Szałwia lekarska- łacińska nazwa szałwii brzmi salvus, co znaczy zdrowie. Szałwia jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnowatych. Jej naturalnym środowiskiem jest rejon Morza Śródziemnego. Jest rośliną popularną na całym świecie, przez co uprawianą w wielu krajach. W...
Jabłka (po 4 miesiącu) - jest to najmniej alergizujący owoc i numer jeden w owocowym menu maluszka. Zawiera duże ilości pektyn które pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu. Gotowane jabłko można podać w przypadku biegunki a surowe pomoże zwalczać zaparcia. Jagody...